Skip to content
Psyned

Klachten

Je kan met verschillende psychische klachten en vraagstukken terecht bij een psycholoog. Vanuit het klachtenoverzicht hieronder kan je meer lezen over veelvoorkomende klachten en onderwerpen waar een psycholoog jou bij kan helpen.

Weet je niet goed wat er aan de hand is, maar wel dát er iets speelt waar je last van hebt? Wij kunnen je helpen je psychische klachten onder woorden te brengen. Want ook al voelt het voor jou misschien vreemd, de psycholoog herkent waarschijnlijk veel in je verhaal. In een persoonlijk adviesgesprek bespreken we wat de beste hulp is voor jou.

Klachten die wij behandelen

Burn-out

Uitgeblust door een lange periode van stress.

Depressie

Lusteloos en somber, niet lekker in je vel voor langere tijd.

Angst

Extreem bang zijn zonder dat er echt gevaar is.

Rouw- en verliesverwerking

Omgaan met verlies, het gemis een plek geven.

Artboard 5

Trauma

Een heftige gebeurtenis die veel invloed heeft op je dagelijks leven.

Toon meer

Meestgestelde vragen

Wat zijn psychische klachten?

Psychische klachten hebben te maken met jouw emoties, gedachten en je gedrag. Voorbeelden van psychische klachten zijn somberheid, angst en stressklachten. Je klachten kunnen ook minder concreet zijn. Het kan dat je gedrag vertoont dat jou eigenlijk in de weg zit of dat het gewoon heel druk en vol in je hoofd is. Vaak gaan psychische klachten gepaard met lichamelijke klachten. Spanning kan bijvoorbeeld zorgen voor misselijkheid of hartkloppingen.
Psychische klachten kan je op verschillende manieren en niveaus ervaren. Vaak belemmeren ze jou in het dagelijks leven. Niet lekker in je vel zitten is een goede reden om hulp te zoeken.

Wat zijn de oorzaken van psychische klachten?

Waar lichamelijke klachten meestal een duidelijke oorzaak hebben, ligt dat bij psychische klachten vaak anders. Die kunnen op verschillende manieren ontstaan. Vaak zijn ze het gevolg van een onderliggend probleem, stoornis of aandoening. Zo veroorzaakt een burn-out psychische klachten zoals extreme vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid. Of jij een stoornis ontwikkelt, hangt onder meer af van jouw omgeving, leefstijl, erfelijke factoren en van jouw karakter. Vaak is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar zijn er verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van psychische klachten.

Wie kan mijn helpen bij psychische klachten?

Een psycholoog heeft veel ervaring met het behandelen van psychische klachten en kan jou hier dus goed bij helpen. Als je een afspraak bij een psycholoog maakt, kijken jullie samen naar hoe de klachten zich bij jou uiten, hoe jij je daarbij voelt en hoe jij je zou willen voelen. Ook bespreek je hoe jouw gedrag en gedachten een rol spelen bij jouw psychische klachten. Vervolgens krijg je een op maat gemaakte behandeling. Onze psychologen hebben al veel klachten en hulpvragen voorbij zien komen. Misschien zie je het nu niet zo, maar vaak is je klacht eigenlijk heel herkenbaar. Hoewel jij als mens uniek bent met een unieke geschiedenis, is jouw klacht meestal niet uniek. Een psycholoog herkent daardoor snel je klacht en weet ook goed hoe jij daar het beste bij geholpen kan worden.

Wat is de beste behandeling bij psychische klachten?

Wat de beste behandeling is bij jouw psychische klachten, hangt af van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk dat je een goede psycholoog vindt en dat jij en je behandelaar een klik hebben. Daarna wordt er, afhankelijk van jouw klachten, een behandelplan opgesteld. Ieder mens is anders en daarom is ook iedere behandeling maatwerk. Want wat voor jou werkt, werkt voor een ander misschien helemaal niet. Afhankelijk van het soort en de ernst van jouw klachten, de ervaring van de behandelaar en jouw eigen voorkeur kiest de psycholoog voor een passende behandelmethode. Bekijk het Overzicht behandelvormen">.

Waarom een psycholoog via Psyned?

Via ons krijg je direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past. Je hoeft niet te wachten of eerst langs de huisarts voor een verwijsbrief. Soms is de stap om hulp te vragen al groot genoeg, dus wij vinden het belangrijk dat we het voor jou zo makkelijk mogelijk maken. Zodra je de eerste stap zet, willen we dat jij je op je gemak voelt. We spreken je graag altijd even persoonlijk om je goed te kunnen koppelen aan een van onze 300+ erkende psychologen, omdat die match belangrijk is voor het succes van je behandeling. Meestal kan je al binnen een week terecht bij een psycholoog. Online of bij jou in de buurt. Want wij weten: hoe eerder je hulp krijgt, hoe sneller en beter je vaak geholpen bent. Meer weten over onze Psychologen?

Wat is Psyned's Klikgarantie?

Ondanks dat we je met zorg en aandacht matchen, kan het zijn dat je geen klik voelt met je psycholoog. We weten dat vertrouwen de basis is voor een goede behandeling en daarom bieden wij Klikgarantie. Ervaar jij toch niet de klik met je psycholoog die nodig is voor een goede behandeling? Dan helpen wij jou bij het vinden van een psycholoog die wel bij jou past en betalen wij het intakegesprek bij de nieuwe psycholoog. Neem hiervoor contact met ons op.

Wat zijn de meest voorkomende psychische klachten?

Bijna de helft van alle volwassenen in Nederland (48%) heeft weleens psychische problemen gehad. Angststoornissen komen het vaakst voor, gevolgd door stemmingsstoornissen en depressies. Bijna een miljoen mensen hebben last van een specifieke angst, zoals voor spinnen of vliegen. Verslavingen staan op de vijfde plek van meest voorkomende psychische klachten.

Meer vrouwen (52%) dan mannen (45%) ervaren psychische problemen. Vrouwen zijn gevoeliger voor depressies en angststoornissen, mogelijk door hormonale schommelingen tijdens de menstruatie, zwangerschap en na de bevalling. Mannen hebben vaker te maken met middelenmisbruik en ADHD.

Wat merk ik als ik last heb van psychische klachten?

Psychische klachten kan je aan de buitenkant niet zien, maar je voelt ze wel. Dat maakt het herkennen ervan zo lastig. Soms voel je dat er iets ‘mis’ is, maar je vindt het lastig om het onder woorden te brengen. Je hoofd zit vol met gedachten en zorgen, waardoor je minder goed slaapt. Of je wordt sneller boos dan normaal. Je voelt je onrustig, angstig en opgejaagd. Misschien ervaar je daardoor allerlei lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, nekpijn, maagpijn of buikpijn. Om dit ongemakkelijke gevoel niet te hoeven voelen, vermijd je bepaalde plekken of dingen, of je probeert dit te dempen met alcohol of drugs. Als je je hierin herkent, kan het zijn dat je last hebt van psychische klachten.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned