Slaapproblemen

Weer lig je wakker. Het komt steeds vaker voor dat je “plafonddienst” hebt, zoals je het aanvankelijk gekscherend noemde. Maar nu wordt het steeds serieuzer. Het duurt lang voor je in slaap valt. Als je eindelijk slaapt wordt je vaak weer wakker, waarna je niet meer in slaap kan komen.

Het breekt je op

Wat je ook probeert, het lukt je niet om je gedachten ’s avonds uit te schakelen en ontspannen in slaap te vallen. Je frustratie neemt toe, en langzaamaan begint je slaaptekort je op te breken. Je voelt overdag dat je vermoeid bent, hebt moeite om je te concentreren en merkt dat je geïrriteerd en chagrijnig reageert op je omgeving.

Pak de oorzaak aan

Samen met een psycholoog bij jou in de buurt kun je op zoek gaan naar de oorzaak van je slaapproblemen. Daarnaast kan een psycholoog je helpen je slaappatronen en -gewoonten te veranderen. Het vinden van de oorzaak blijft echter het belangrijkst, door op zoek te gaan naar de kern en deze aan te pakken zorg je voor een duurzame, blijvende oplossing. Want een goede nachtrust is cruciaal voor een gezond leven.

Werking slaapmiddelen grotendeels placebo-effect

Onderzoekers van de University of Lincoln, de Harvard Medical School en de University of Connecticut bestudeerden 13 eerdere studies naar de meest gebruikte slaapmiddelen. De Z-slaapmiddelen (Zopiclon, Zolpidem en Zaleplon) zijn geen benzodiazepinen. Bij de verschillende onderzoeken waren in totaal meer dan 4300 mensen betrokken. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Placebo-effect

Uit het onderzoek blijkt dat de werkzaamheid van de Z-geneesmiddelen twijfelachtig is, als je het placebo-effect meetelt. “Onze analyses laten zien dat de slaapmiddelen de tijd dat iemand nodig heeft om in slaap te vallen inderdaad korter maakten, maar zeker de helft hiervan is toe te schrijven aan het placebo-effect”, legt onderzoeker Niroshan Siriwardena uit.

Voor andere voordelen zoals de kwaliteit van de slaap of het functioneren overdag vonden de onderzoekers niet voldoende wetenschappelijk bewijs. Daarbij hebben de slaapmiddelen ook bijwerkingen. Siriwardena: “We weten dat ongeveer een op de vijf mensen bijwerkingen ervaren van de Z-middelen. Een op de honderd overkomt zelfs een verkeersongeval, valt of breekt iets na gebruik.”

Slaapproblemen psychisch

De onderzoeker benadrukt dat psychische behandelingen bij slapeloosheid op de korte termijn vaak net zo effectief zijn als medicijnen. Op de lange termijn werkt het zelfs vaak beter. “We moeten dan ook meer aandacht besteden aan deze behandelingen en de toegankelijkheid voor patiënten met slaapproblemen vergroten”, besluit Siriwardena

Contact over slaapproblemen

Beheersen jouw slaapproblemen je leven en wil je hier verandering in brengen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij een psycholoog via 085 – 4014720.

Hulp of advies nodig?

Lig jij nachten wakker? Een psycholoog kan je helpen de oorzaak te vinden van je slaapproblemen en patronen te veranderen. Bel met ons verwijsteam voor advies of om een afspraak te maken bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog