ADD

ADD is een van de drie subtype van ADHD en staat voor Attention Deficit Disorder. Ook wel bekend als het overwegend onoplettende type. ADD is geen aparte aandoening naast ADHD, maar een variant van hetzelfde. Mensen met ADD hebben vrijwel dezelfde symptomen als mensen met ADHD, alleen ervaren ze geen of veel minder hyperactiviteit en impulsiviteit. Ze vinden het vooral lastig om hun aandacht erbij te houden en dit maakt het leven met ADD soms behoorlijk uitdagend.

Laatste update:

Wat is ADD?

ADD is net als ADHD een aandachtstekortstoornis. Bij ADD is het met name lastig om je te concentreren en je aandacht erbij te houden. Er gaan vaak veel gedachten door je hoofd, waardoor je hoofd al snel vol zit en je focus ver te zoeken is. Hierdoor komen mensen met ADD vaak chaotisch of dromerig over, maar eigenlijk gaat er van alles door hun hoofd heen en zijn ze snel overprikkeld. Het hyperactieve en impulsieve wat kenmerkend is bij ADHD, komt bij mensen ADD vrijwel niet of helemaal niet voor.

Ook ADD is een erfelijke aandoening, net als ADHD. Daarom is het ook waarschijnlijk dat één van je ouders ADD heeft. Maar ook heeft de omgeving waarin je opgroeit veel invloed op het tot uiting komen van de stoornis. Dit betekent niet dat je ouders je verkeerd hebben opgevoed of je dit van hen hebt overgenomen. Wetenschappers zien de aandoening wel als een neurobiologische stoornis en dit blijkt ook steeds meer uit onderzoek.

ADD symptomen en kenmerken

ADD wordt vaak later in je leven gediagnosticeerd. De symptomen vallen meestal iets minder op in de omgeving en kunnen bij kinderen daardoor ook makkelijker over het hoofd gezien worden. ADD kan zich uiten in de volgende symptomen:

  • chaotisch, ongeorganiseerd en snel afgeleid
  • lastig om taken of opdrachten af te maken
  • moeite met luisteren of het opvolg van aanwijzingen
  • vermijden van lastige taken die veel inspanning vragen
  • vaak spullen kwijt
  • vergeetachtig
  • slordig overkomen en geen oog voor detail
  • stemmingswisselingen
  • het uiten van gevoelens is soms lastig

Maar daarnaast zijn er ook positieve kenmerken bij mensen met ADD. Zo ben je vaak erg creatief. In zowel oplossingen als plannen en ideeën. En kun je erg gevoelig zijn. Tuurlijk is dat soms ook een nadeel, maar ook een voordeel. Hierdoor kun je dingen vaak goed aanvoelen en heb je een sterk intuïtie. Tot slot is de kans groot dat je goed bent met taal. Misschien niet altijd in het schrijven ervan, want ook dyslexie is bij mensen ADD niet onbekend. Maar het houden van een sterke speech of een goed pleidooi gaat mensen met ADD vaak heel goed af.

ADD-behandeling

Het kan best even schrikken zijn als jij en/of je kind de diagnose ADD krijgt. Zowel ADHD als ADD zijn neurobiologische aanlegstoornissen. We spreken hier dan ook niet van een ziekte wat genezen kan of moet worden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen om een aantal ADD symptomen minder lastig te maken. Net zoals bij ADHD, is het mogelijk om ADD-medicatie te gebruiken om de symptomen te verminderen. Daarnaast is psycho-educatie vrijwel altijd een onderdeel van de behandeling van ADD. Dit is een gestructureerde uitleg over de aandoening en alles wat je er verder over moet weten. Ook is cognitieve gedragstherapie een veel gekozen therapievorm om te leren omgaan met ADD. Deze behandeling helpt uitstekend om onhandige emoties en/of gedrag voortkomend uit negatieve gedachten beter te managen. Coaching kan je helpen bij het verbeteren van vaardigheden zoals plannen en organiseren. Daar krijg je echt goede en praktische tips in hoe je meer grip krijgt op de chaos. Ook zijn er nog een aantal alternatieve behandelingen mogelijk die vooral als aanvulling zijn geschikt op de standaardbehandelingen. Denk aan mindfulness, yoga of natuurgeneeswijzen. Ondanks dat het (nog) niet wettenschappelijk bewezen is, kunnen mensen met ADD deze aanvullingen als erg rustgevend ervaren en dat heeft weer een positief effect op hun dagelijks leven. Op de ADHD-behandeling pagina lees je meer over de verschillende soorten behandelingen en wat dit precies inhoudt.

ADD-medicatie

Het is belangrijk het gebruik van ADD-medicatie dit in goed overleg te doen met de arts of psychiater. De medicatie kan je bijvoorbeeld helpen je beter te concentreren en/of voor meer rust. Als je ervoor kiest om medicijnen te slikken bij ADD, heb je grofweg drie soorten: methylfenidaat, dexamfetamine en atomoxetine. Dit is dezelfde soort medicatie als bij ADHD.

ADD bij volwassenen

Het hyperactieve beeld wat kenmerkend is bij ADHD, is bij mensen met ADD vrijwel niet of helemaal niet aanwezig. Daarom kan het zo zijn dat ADD bij jou als kind niet is opgemerkt door een van je ouders en/of leerkracht, maar het je leven wel ontzettend negatief heeft beïnvloed en misschien nog wel steeds doet. Maar doordat de symptomen niet meteen opvielen, krijg je de diagnose ADD vaak ook pas laat in je leven. Pas dan begrijp je vaak waarom jij bepaalde dingen anders doet of ingewikkelder vindt dan de andere in je omgeving. Dat kan een opluchting zijn.

ADD bij vrouwen

ADD bij vrouwen valt vaak nog iets minder op. Deels omdat de focus in onderzoek vooral op mannen en kinderen ligt, maar ook omdat vrouwen vaak allerlei trucjes hebben ontwikkeld om de symptomen te verbergen. En dit kost je als vrouw ontzettend veel energie en zorgt uiteindelijk voor een nog voller hoofd dan de ADD wellicht al veroorzaakt.

ADD en stemmingswisselingen

Het komt ook regelmatig voor dat mensen met ADD ook andere psychische problemen hebben, zoals slaapproblemen, een angststoornis of stemmingswisselingen. Dit noemen we comorbiditeit. Dit komt omdat hun hersenen op een andere manier prikkels verwerken en dit kan zorgen voor de nodige frustratie en onbegrip. Als je ADD hebt, kan het namelijk een enorme worsteling zijn om te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij. Het word je dan soms simpelweg te veel en dan verlies je het soms even. Dat is meer dan logisch.

ADD en autisme

Veel symptomen van ADD kunnen soms verward worden met de symptomen van autisme. Dit komt omdat mensen ADD het soms ook lastig vinden om hun gevoel te uiten en niet altijd makkelijk omgaan met een onverwachte gebeurtenis. De informatieverwerking bij iemand met ADD gaat namelijk minder snel.

Maar tegelijk komt autisme ook regelmatig voor bij mensen met ADHD of ADD. Hoe vaak dit precies is, is (nog) niet bekend. Doordat de symptomen veel op elkaar lijken, maakt dit het stellen van een juiste diagnose extra lastig.

Wil je meer weten over ADD en comorbiditeit? Lees in dit blog hoe het zit waarom AD(H)D zelden alleen voorkomt.

Kunnen wij je helpen?

Heb jij ADD of denk je dat je ADD hebt en wil je hier hulp bij? Dan kan een van onze psychologen jou hierbij helpen. Neem contact op met ons verwijsteam voor een gratis adviesgesprek. Dit kan telefonisch via 085-4014720 of via ons contactformulier.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

  • GGZstandaarden.nl
  • Hersenstichting.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , vrijgevestigd psycholoog in Haarlem. Ze is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van AD(H)D, angst, depressie, dwangklachten en een negatief zelfbeeld. Ze is aangesloten bij Psyned, NBVH, NIP en RBCZ.

Melissa, Psyned verwijsteam
Bel ons voor advies

Het kan ontzettend eenzaam voelen om te blijven rondlopen met klachten. Dit is helemaal niet nodig. We zijn er om je te helpen. Neem gerust contact met ons op. We geven je persoonlijk en vrijblijvend advies.

Plan jouw gratis adviesgesprek