Skip to content
Psyned

ADD

ADD, ook wel ADHD-I, is een van de drie subtype van ADHD en staat voor Attention Deficit Disorder. Ook wel bekend als het overwegend onoplettende type. ADD is geen aparte aandoening naast ADHD, maar een variant van hetzelfde. Mensen met ADD hebben vrijwel dezelfde symptomen als mensen met ADHD, alleen ervaren ze geen of veel minder hyperactiviteit en impulsiviteit. Ze vinden het vooral lastig om hun aandacht erbij te houden en dit maakt het leven met ADD soms behoorlijk uitdagend.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

 • Erkende psychologen
 • Al 47.242 mensen geholpen
 • Snel en persoonlijk
 • Geen wachtlijst

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

ADD

Wat is ADD?

ADD wat is dat precies? Officieel wordt de benaming ADD niet meer genoemd in de DSM-5 en valt het nu onder een ADHD subtype, genaamd ADHD-I (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - Inattentive). Maar in de volksmond wordt er nog vaak gesproken over ADD. Daarom gebruiken we nu ook deze benaming.

ADD valt dus onder ADHD en is een aandachtstekortstoornis. Bij ADD is het met name lastig om je te concentreren en je aandacht erbij te houden. Er gaan vaak veel gedachten door je hoofd, waardoor je hoofd al snel vol zit en je focus ver te zoeken is. Hierdoor komen mensen met deze stoornis vaak chaotisch of dromerig over, maar eigenlijk gaat er van alles door hun hoofd heen en zijn ze snel overprikkeld. Het hyperactieve en impulsieve wat kenmerkend is bij ADHD, komt bij mensen ADD vrijwel niet of helemaal niet voor.

Ook ADD is een erfelijke aandoening, net als ADHD. Daarom is het ook waarschijnlijk dat één van je ouders ADD heeft. Maar ook heeft de omgeving waarin je opgroeit veel invloed op het tot uiting komen van de stoornis. Dit betekent niet dat je ouders je verkeerd hebben opgevoed of je dit van hen hebt overgenomen. Wetenschappers zien de aandoening wel als een neurobiologische stoornis en dit blijkt ook steeds meer uit onderzoek.

ADD symptomen en kenmerken

ADD wordt vaak later in je leven gediagnosticeerd. De symptomen vallen meestal iets minder op in de omgeving en kunnen bij kinderen daardoor ook makkelijker over het hoofd gezien worden. Dus hoe uit ADD zich dan? De stoornis kan zich uiten in de volgende symptomen:

 • chaotisch, ongeorganiseerd en snel afgeleid
 • lastig om taken of opdrachten af te maken
 • moeite met luisteren of het opvolg van aanwijzingen
 • vermijden van lastige taken die veel inspanning vragen
 • vaak spullen kwijt
 • vergeetachtig
 • slordig overkomen en geen oog voor detail
 • stemmingswisselingen
 • het uiten van gevoelens is soms lastig

Maar daarnaast zijn er ook positieve kenmerken bij mensen met ADD. Zo ben je vaak erg creatief. In zowel oplossingen als plannen en ideeën. En kun je erg gevoelig zijn. Hierdoor kun je dingen vaak goed aanvoelen en heb je een sterk intuïtie. Tot slot is de kans groot dat je goed bent met taal. Misschien niet altijd in het schrijven ervan, want ook dyslexie is bij mensen met ADD niet onbekend. Maar het houden van een sterke speech of een goed pleidooi gaat mensen met deze stoornis vaak heel goed af.

Verschillen ADD en ADHD

Om de verschillen tussen ADHD en ADD goed te begrijpen is het goed om de verschillende sub-types van ADHD duidelijk te hebben. Deze drie sub-types zijn:

 1. ADHD-I (Inattentive) oftewel ADD: bij deze vorm heb je vooral moeite om je aandacht erbij te houden. Je bent vaak aan het dagdromen of in je eigen wereld.
 2. ADHD-H (Hyperactive/Impulsive): bij deze vorm ben je erg druk, hebt moeite met stilzitten en beweegt veel. Ook zeg je vaak dingen zonder erover na te denken.
 3. ADHD-C (Combined): bij deze vorm heb je kenmerken van allebei de soorten. Je bent dus erg druk maar hebt ook moeite met concentratie. Dit is de meest bekende vorm.

Het grootste verschil tussen ADD en de andere twee ADHD-types is dus de hyperactiviteit. Mensen met ADHD-H en-C zijn vaak erg druk en hebben moeite met stilzitten. Mensen met ADD hebben deze symptomen niet.

ADD-behandeling

Het kan best even schrikken zijn als jij en/of je kind de diagnose ADD krijgt. Zowel ADHD als ADD zijn neurobiologische aanlegstoornissen. We spreken hier dan ook niet van een ziekte wat genezen kan of moet worden.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen om een aantal symptomen minder lastig te maken. Net zoals bij ADHD, is het mogelijk om ADD-medicatie te gebruiken om de symptomen te verminderen. Daarnaast is psycho-educatie vrijwel altijd een onderdeel van de behandeling. Dit is een gestructureerde uitleg over de aandoening en alles wat je er verder over moet weten. Ook is cognitieve gedragstherapie een veel gekozen therapievorm om te leren omgaan met ADD. Deze behandeling helpt uitstekend om onhandige emoties en/of gedrag voortkomend uit negatieve gedachten beter te managen. Coaching kan je helpen bij het verbeteren van vaardigheden zoals plannen en organiseren. Daar krijg je echt goede en praktische tips in hoe je meer grip krijgt op de chaos.

Ook zijn er nog een aantal alternatieve behandelingen mogelijk die vooral als aanvulling zijn geschikt op de standaardbehandelingen. Denk aan mindfulness, yoga of natuurgeneeswijzen. Ondanks dat het (nog) niet wettenschappelijk bewezen is, kunnen mensen met ADD deze aanvullingen als erg rustgevend ervaren en dat heeft weer een positief effect op hun dagelijks leven. Op de ADHD-behandeling pagina lees je meer over de verschillende soorten behandelingen en wat dit precies inhoudt.

ADD-medicatie

Het is belangrijk het gebruik van ADD-medicatie dit in goed overleg te doen met de arts of psychiater. De medicatie kan je bijvoorbeeld helpen je beter te concentreren en/of voor meer rust. Als je ervoor kiest om medicijnen te slikken, heb je grofweg drie soorten: methylfenidaat, dexamfetamine en atomoxetine. Dit is dezelfde soort medicatie als bij ADHD.

ADD bij volwassenen

Het hyperactieve beeld wat kenmerkend is bij ADHD, is bij mensen met ADD vrijwel niet of helemaal niet aanwezig. Daarom kan het zo zijn dat deze stoornis bij jou als kind niet is opgemerkt door een van je ouders en/of leerkracht, maar het je leven wel ontzettend negatief heeft beïnvloed en misschien nog wel steeds doet. Maar doordat de symptomen niet meteen opvielen, krijg je de diagnose Attention Deficit Disorder vaak ook pas laat in je leven. Pas dan begrijp je vaak waarom jij bepaalde dingen anders doet of ingewikkelder vindt dan de andere in je omgeving. Dat kan een opluchting zijn.

ADD bij vrouwen

ADD bij vrouwen valt vaak nog iets minder op. Deels omdat de focus in onderzoek vooral op mannen en kinderen ligt, maar ook omdat vrouwen vaak allerlei trucjes hebben ontwikkeld om de symptomen te verbergen. En dit kost je als vrouw ontzettend veel energie en zorgt uiteindelijk voor een nog voller hoofd dan de stoornis wellicht al veroorzaakt.

ADD en stemmingswisselingen

Het komt ook regelmatig voor dat mensen met ADD ook andere psychische problemen hebben, zoals slaapproblemen, een angststoornis, depressie of stemmingswisselingen. Dit noemen we comorbiditeit. Dit komt omdat hun hersenen op een andere manier prikkels verwerken en dit kan zorgen voor de nodige frustratie en onbegrip. Als je Attention Deficit Disorder hebt, kan het namelijk een enorme worsteling zijn om te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij. Het word je dan soms simpelweg te veel en dan verlies je het soms even. Dat is meer dan logisch.

ADD en autisme

Veel symptomen van ADD kunnen soms verward worden met de symptomen van autisme. Dit komt omdat mensen met ADD het soms ook lastig vinden om hun gevoel te uiten en niet altijd makkelijk omgaan met een onverwachte gebeurtenis. De informatieverwerking bij iemand met deze stoornis gaat namelijk minder snel.

Maar tegelijk komt autisme ook regelmatig voor bij mensen met ADHD of ADD. Hoe vaak dit precies is, is (nog) niet bekend. Doordat de symptomen veel op elkaar lijken, maakt dit het stellen van een juiste diagnose extra lastig.

Kunnen wij je helpen?

Heb jij ADD of denk je dat je ADD hebt en wil je hier hulp bij? Dan kan een van onze psychologen jou hierbij helpen. Neem contact op met ons verwijsteam voor een gratis adviesgesprek. Dit kan telefonisch via 085-4014720 of via ons contactformulier.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is van de volgende bronnen gebruik gemaakt:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , vrijgevestigd psycholoog in Haarlem. Ze is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van AD(H)D, angst, depressie, dwangklachten en een negatief zelfbeeld. Ze is aangesloten bij Psyned, NBVH, NIP en RBCZ.

Deze psychologen helpen je graag bij ADD

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

afbeelding aanbeveling

Wil je meer weten over ADD en comorbiditeit?

Lees in dit artikel hoe het zit waarom AD(H)D zelden alleen voorkomt.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , vrijgevestigd psycholoog in Haarlem. Ze is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van AD(H)D, angst, depressie, dwangklachten en een negatief zelfbeeld. Ze is aangesloten bij Psyned, NBVH, NIP en RBCZ.

Blogs over adhd

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned