Corona en psychische klachten
De coronacrisis raakt ons op een bepaalde manier allemaal. En aan stress door de pandemie ontkom je bijna niet. Steeds meer mensen ervaren hierdoor dan ook psychische klachten. Bijvoorbeeld door de (financiële) onzekerheid die er is ontstaan, zorgen om je gezondheid, leerachterstanden, eenzaamheid, de druk in de zorg of onveilige thuissituaties. Wat de reden ook is, de psychische klachten zijn ontzettend vervelend. Vaak zullen de klachten vanzelf weer verdwijnen op het moment dat de situatie wat rustiger is. Is dit niet het geval? Dan heb je altijd de keuze om op zoek te gaan naar (professionele) hulp.
Laatste update: 24 februari 2022
Eenzaamheid door corona
De lockdown, de maatregelen, het thuiswerken, het was allemaal niet niks. Er waren periodes dat je weken en soms zelf maanden nauwelijks mensen zag. Een behoorlijke impact op ons sociale leven en dat kon zorgen voor een gevoel van eenzaamheid. Dat is ook niet gek, we zijn en blijven tenslotte sociale wezens. Maar al met al zorgde dit voor een negatieve invloed op jouw mentale gesteldheid. Met name de ouderen hadden te maken met psychische klachten door de eenzaamheid.
Wil je weten wat je kan doen tegen eenzaamheid? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet op onze pagina over het omgaan met eenzaamheid.
Depressie tijdens coronacrisis
Eén van de toenemende psychische klachten tijdens corona is een depressie of depressieve gevoelens. De situatie tijdens de coronacrisis is vaak uitzichtloos geweest. Veel dingen die je leuk vindt, konden opeens niet meer en onder andere dat, kon zorgen voor een sombere stemming. Maar ook de hoeveelheid aan informatie dat over het virus te vinden is, zorgt ook niet altijd voor een betere stemming. Hoe dan ook: het is zeker niet gek als je je depressief voelt door corona. De pandemie roept bij veel mensen stress op.
Als je last hebt van een depressie of depressieve gevoelens is het in ieder geval belangrijk dat je deze klachten serieus neemt. Praat er over met iemand die je vertrouwt en ga actief aan de slag met het oplossen van je klachten. Hieronder nog een aantal tips die je wellicht helpen:
- Maakt vooral het slechte nieuws je somber? Probeer daar dan niet telkens naar te kijken, maar beperk dit tot bijvoorbeeld één keer per dag
- Blijf in beweging: ga wandelen in de natuur, yoga of kies voor een actief sportlesje
- Ontspannen is altijd een goed idee. Probeer bijvoorbeeld mindfulness of ademhalingsoefeningen
- Focus je op de dingen die er wel zijn en wat je blij maakt. Misschien wil je ze zelfs wel opschrijven en erbij pakken als je je even wat minder voelt
- Accepteer je gevoelens: het is volkomen normaal je zo te voelen, helemaal als de situatie constant verandert en veel niet meer zo zeker is
- Kom je er echt niet meer uit? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Een psycholoog kan jou met verschillende behandelmethodes goed helpen. Denk aan cognitieve gedragstherapie of ACT.
Psychische klachten jongeren tijdens corona
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat jongeren en jongvolwassenen veel last hebben van psychische klachten tijdens corona en dat de pandemie een grote impact heeft op hun leven. Denk aan stress, somberheid, angsten, piekeren, maar ook zeker eenzaamheid. De redenen hiervan waren de constant veranderende maatregelen, online lessen volgen en natuurlijk het weinige sociale contact.
Gelukkig is er weer steeds meer mogelijk, maar ook dat zorgt weer voor uitdagingen en wennen aan de nieuwe situaties. En ook dit vraagt dan weer behoorlijk wat flexibiliteit van de jongeren.
Doe onze psychologische test
Twijfel je of een behandeling met een psycholoog wenselijk is voor jouw klachten? Doe dan onze psychologische test en krijg hier meteen een advies over.
Angst om corona te krijgen
Aan het begin van de coronacrisis maakte mensen zich zorgen om corona te krijgen en dit riep ontzettend veel angst op. Door het vaccin en de mutatie van het virus, wat zorgt voor mildere klachten, is de angst om corona te krijgen bij veel mensen vermindert.
Toch kan het zijn dat je hier nog steeds last van hebt en dat deze angst je dagelijks leven regelmatig overneemt. Gelukkig zijn deze angsten goed te behandelen. Bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie, exposure therapie of EMDR.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?
Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?
Psychische klachten na IC-opname door corona
Heb je met corona op de Intensive Care (IC) gelegen? Dan was dat misschien wel ontzettend heftig. Voor jou en je omgeving. Tijdens of na je opname kan het zijn dat je psychische problemen hebt ontwikkeld. Dit noemen ze het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Dit uit zich dan bijvoorbeeld in angst, een depressie of PTSS. Maar ook je denken, organiseren en plannen kan verstoord zijn geraakt na een IC-opname.
Er zijn ontzettend veel nazorgprogramma’s voor PICS, maar daarna kan ook therapie nodig zijn. Zoals ACT, EMDR, cognitieve gedragstherapie of exposure. Soms ook met ondersteuning van medicatie.
Hulp bij psychische klachten door corona
Wat je situatie ook is, je hebt altijd de keuze om hulp vragen bij je psychische klachten door corona. Als je hier nog aan twijfelt, neem dan gerust contact op met ons psychologisch verwijsteam. In een gratis adviesgesprek kijken we samen wat bij jou en je hulpvraag past en zoeken we, als jij dat wilt, snel een psycholoog bij jou in de buurt. Je kunt ons bereiken op 085-4014720, stuur ons een berichtje of plan een afspraak in via onze contactpagina.
Bronnen
Bij het opstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Hulp of advies nodig?
Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.