Psychische klachten na corona
De coronatijd, we denken er liever niet aan terug. De lockdown, de maatregelen, het thuiswerken, het was niet niks. Er waren periodes dat je nauwelijks mensen zag. Covid had niet alleen impact op ons sociale leven, maar ook op onze mentale gezondheid. In deze periode ontwikkelden veel mensen psychische klachten of bestaande klachten verergerden. Nu zijn we een paar jaar verder. Heeft corona nog steeds effect op jou?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Psychische gevolgen van de coronatijd
Corona zorgde voor een spannende en onzekere tijd. Het had een wereldwijde invloed. Gevoelens van angst en stress namen bij veel mensen toe. Vooral onder jongeren en ouderen. Ook mensen die werken in bepaalde beroepsgroepen stonden lang onder hoge druk. Deze groepen hadden een grotere kans om psychische klachten te ontwikkelen in deze periode. Daarnaast speelden er andere factoren die ervoor zorgden dat mentale problemen toenamen. Denk aan (financiële) onzekerheid, de zorgen om je gezondheid, leerachterstanden, eenzaamheid, de druk in de zorg en onveilige thuissituaties. Mensen in cruciale beroepen raakten overwerkt. Ouderen raakten geïsoleerd en jongeren kregen last van somberheid, angsten en piekergedachten. In veel gevallen zijn de psychische klachten door corona gelukkig verdwenen. Op sommige mensen heeft de coronatijd nog steeds een negatief effect.
Ervaar je psychische klachten?
Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.
Eenzaamheid door corona
We voelen ons steeds meer eenzaam. Voor de coronatijd was er al een stijging te zien. In 2022 voelde 49% van de Nederlandse bevolking zich eenzaam. Dit is meer dan de jaren ervoor. 45% gaf aan dat ze nog steeds last hebben van negatieve gevolgen van de coronamaatregelen (RIVM). Niet alleen ouderen kregen hier last van, ook jongeren. Door de talloze maatregelen groeide het gevoel van eenzaamheid enorm. De lockdowns, sociale afstandsmaatregelen en de quarantaines zorgden ervoor dat we nauwelijks menselijk contact hadden. Dit had een behoorlijke impact op ons sociaal leven. Dat is ook niet gek, want we zijn tenslotte sociale wezens. Al met al zorgde het vele alleen zijn voor veel psychische klachten.
De coronatijd is over en de maatregelen zijn er niet meer. Toch voelen we ons nog steeds eenzaam. Waarom eigenlijk? Je eenzaam voelen heeft verschillende oorzaken. Het kan komen door een verandering in je relatie(s), doordat je iemand verliest of omdat je in een andere levensfase bent beland. Je kan je ook eenzaam voelen terwijl je veel mensen om je heen hebt. Dan heb je wel veel contacten, maar geen kwalitatieve banden. Een andere situatie waarin mensen zich alleen voelen is bij het maken van een belangrijke beslissing of in een moeilijke periode.
Wil je weten wat je kan doen tegen eenzaamheid? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. Leer hier omgaan met eenzaamheid.
Relatieproblemen door coronatijd
In de coronatijd bracht je veel tijd door in huis. Jij en je partner zaten daardoor behoorlijk op elkaars lip. Dat alleen al kan zorgen voor stress en irritatie. Samen leuke dingen doen was onmogelijk. Gelukkig was het maar tijdelijk, maar ondertussen heb je misschien ontzettend veel spanning opgebouwd. Je relatie is uit balans geraakt. Tijdens de coronatijd had je minder ruimte voor jezelf en meer tijd om je te storen aan je partner. Met als gevolg: meer ruzies. Of misschien hebben de maatregelen wel meer druk op je relatie gelegd omdat je partner ziek werd of zijn baan verloor.
Wat er ook tussen jullie gebeurd of gezegd is, het is tijd om de draad weer op te pakken. Lukt dit niet? Een relatietherapeut kan jullie verder helpen. Leer elkaar weer begrijpen en ontdek waar jullie uitdagingen zitten. Dit kan onder andere gaan over communicatieproblemen, conflicten, ontrouw zijn, vertrouwenskwesties, seksuele problemen en uit elkaar groeien vanwege verschillende levensdoelen.
Psychische klachten na IC-opname door corona
Heb je met corona op de Intensive Care (IC) gelegen? Dat moet heel erg heftig zijn geweest voor jou en je omgeving. Tijdens of na een opname kan je psychische klachten ontwikkelen. Dit heet ook wel een Post Intensive Care Syndroom (PICS). Iemand die last heeft van PICS ervaart bijvoorbeeld veel angst, een depressie of PTSS. In sommige gevallen kan je ook moeite hebben met denken, organiseren en plannen. Heb je hier last van? Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Er zijn ontzettend veel nazorgprogramma’s voor PICS. Daarnaast kunnen verschillende psychologische behandelingen je verder helpen. Denk aan ACT, EMDR, cognitieve gedragstherapie en exposure therapie.
Luister de podcast Waar wacht je op?
In elke aflevering vertelt een Psyned psycholoog wat je vandaag kan doen om je weer iets beter te voelen.
Hulp op maat bij psychische klachten door corona
Wat je situatie ook is, je hebt altijd de keuze om hulp te vragen bij je psychische klachten door corona. Als je hier nog over twijfelt, neem dan gerust contact op met ons verwijsteam. In een gratis adviesgesprek kijken we samen wat bij jou en je hulpvraag past. En als jij dat wilt, zoeken we direct een psycholoog bij jou in de buurt. Plan hier je gratis adviesgesprek in. Dan kijken wij samen met jou waar je behoefte aan hebt. Je mag natuurlijk ook altijd even bellen: 085-4014720
Deze psychologen helpen je graag bij Psychische klachten na corona
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
NikiLaan
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Autisme, Hechtingsproblematiek, Hoogsensitief persoon (HSP) en meer
Talen:
Lenvan der Wurff
Behandelt:
Agressie, Rouw- en verliesverwerking, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Eetstoornis en meer
Talen:
Lenvan der Wurff
Behandelt:
Aanpassingsproblematiek, Fibromyalgie, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Faalangst en meer
Talen:
AnneHeesakkers
Behandelt:
Specifieke fobie, Werkgerelateerde problematiek, Faalangst, Zingevingsvragen en meer
Talen:
MarijeStruik
Behandelt:
Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Rouw- en verliesverwerking, Stress- en spanningsklachten, Werkgerelateerde problematiek en meer
Talen:
TessaMulder
Behandelt:
Dwangklachten, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Niet-aangeboren hersenletsel (NAH), Fibromyalgie en meer
Talen:
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt het voordat mijn mentale klachten (na corona) over zijn?
Bij de meeste mensen gaan de klachten vanzelf weer over. Hoe lang dat precies duurt verschilt per persoon en klacht. Goed om te weten: het is normaal om je soms angstig, gestrest of somber te voelen. Dit is een natuurlijke reactie op een moeilijke situatie. Je hebt niet meteen een depressie of angststoornis. Merk je dat je vaker op een bepaald momenten extreem angstig reageert? Dan kan het wel komen door een onderliggende klacht. Je kan er voor kiezen om hulp te zoeken bij een psycholoog. Een professional leert je hoe je negatieve gedachten ombuigt naar positieve gedachten.
Wat is het verschil tussen mentale klachten na de coronatijd en een burn-out?
Mentale klachten na de coronatijd en een burn-out kunnen op elkaar lijken. In beide gevallen heb je last van mentale overbelasting. Toch zit hier een verschil in. Bij een burn-out ben je mentaal en fysiek overbelast. Dit kan door je werk, studie, omgeving of persoonlijke eigenschappen komen. Als je mentale klachten na de coronatijd hebt gekregen kan dit komen door hoe je reageert op moeilijke situaties.
Verergert stress en onzekerheid mijn mentale klachten na de coronatijd?
Stress en onzekerheid zijn op zich zelf al voorbeelden van psychische klachten. En dit kan ook je mentale klachten na de coronatijd verergeren. De mentale staat waarin je bent, is bepalend voor hoe je reageert op moeilijke situaties. Als je onzeker bent en/of stress ervaart reageer je anders dan iemand die dit niet heeft. Je kan emotioneler reageren en het kan je stemming alleen maar meer beïnvloeden.
Hoe kan mijn werkgever helpen bij mentale klachten na corona?
Steeds meer werkgevers investeren in de mentale gezondheid van hun medewerkers. Zij zien ook in dat snel de juiste hulp krijgen belangrijk is. Daarom werkt Psyned veel samen met verschillende bedrijven. Meer weten? Plan een gratis adviesgesprek in, dan kijken wij of jouw werkgever al afspraken met ons heeft. Als dit niet zo is kunnen wij je ook helpen. Ons verwijsteam kan je advies geven over hoe je een gesprek start met je leidinggevende of HR-collega. Of neem onze pagina over vergoeding via je werkgever door.
Psyned blog
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720