Skip to content
Psyned

FOMO (Fear Of Missing Out)

Misschien heb je het zelf weleens ervaren. Jij zit thuis op de bank, opent je Instagram en ziet dat de mensen om je heen allemaal leuke dingen aan het doen zijn. Je kijkt naar buiten en tot overmaat van ramp schijnt de zon ook nog eens. Opeens krijg jij het gevoel dat je ook wat leuks moet gaan doen en je bent bang om van alles te missen. Terwijl je dit gevoel 30 seconden geleden nog helemaal niet had. Voor dit gevoel is een naam, namelijk: FOMO (the fear of missing out). We vertellen je graag waarom je dit gevoel soms kan hebben en wat je eraan kan doen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

FOMO (Fear Of Missing Out)

Misschien heb je het zelf weleens ervaren. Jij zit thuis op de bank, opent je Instagram en ziet dat de mensen om je heen allemaal leuke dingen aan het doen zijn. Je kijkt naar buiten en tot overmaat van ramp schijnt de zon ook nog eens. Opeens krijg jij het gevoel dat je ook wat leuks moet gaan doen en je bent bang om van alles te missen. Terwijl je dit gevoel 30 seconden geleden nog helemaal niet had. Voor dit gevoel is een naam, namelijk: FOMO (the fear of missing out). We vertellen je graag waarom je dit gevoel soms kan hebben en wat je eraan kan doen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is de betekenis van FOMO?

FOMO is de afkorting voor ‘Fear of Missing Out’ en is een angst of ongemakkelijk gevoel wat je kan ervaren als je het idee hebt iets (leuks of belangrijks) te missen. Dit kan gaan om een evenement, een ervaring, een sociale bijeenkomt of een kans. FOMO wordt vaak gelinkt aan social media.

Hoe ontstaat FOMO?

Fear Of Missing Out kan op verschillende manieren ontstaan: FOMO ontstaat vaak, of wordt versterkt, door social media. Doordat je continu kan zien wat anderen aan het doen zijn (en dit zijn 9 van de 10 keer leuke dingen) kan je het idee krijgen dat je iets mist en de druk voelt om ook iets te gaan doen. Bijvoorbeeld: je ziet dat andere mensen op het terras zitten of vrienden van jou delen foto’s van een feestje waar jij niet bij bent. Daarbij komt dat je meestal je social media checkt als je je verveelt of even niks te doen hebt. En niet wanneer je zelf wél leuke dingen doet. Dit versterkt jouw angst om iets te missen nog eens extra. Je kan ook FOMO ervaren wanneer mensen om je heen leuke dingen doen of ervaringen hebben die jij niet hebt gehad. Bijvoorbeeld wanneer collega's praten over een leuk weekenduitje, kan jij (als je niet mee bent geweest) het gevoel hebben dat je iets belangrijks hebt gemist. Angst voor verlies kan je ook zien als FOMO. FOMO kan namelijk ontstaan uit de angst om iets te missen wat je nooit meer kan ervaren. Bijvoorbeeld wanneer je het gevoel hebt een kans gemist te hebben om deel te nemen aan een belangrijk event of een speciale ervaring. Je kan dan het gevoel krijgen iets waardevols verloren te hebben.
Doe de Psyned zelftest

Ervaar je psychische klachten?

Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.

De psychologie achter Fear Of Missing Out

FOMO is een relatief nieuw begrip en heeft dan ook een hoop te maken met de tijdgeest van nu. Tegenwoordig is het normaal om altijd maar bezig te zijn. Het druk hebben is de norm en stilte is vreemd of beangstigend. Daarbij denken we dat het leven maakbaar is en alles ‘leuk’ moet zijn. Dat zien we immers op social media en via de mensen om ons heen, toch? Dat is natuurlijk niet waar en dat kan ook helemaal niet. En juist die ‘obsessie’ met het nastreven van geluk vergroot de angst om iets te missen en vergroot dus jouw FOMO.

Wie hebben er last van FOMO?

Vooral jongeren hebben last van FOMO. Dit komt omdat ze nog bezig zijn met het ontwikkelen van hun identiteit en vaak anderen nodig hebben om plezier te ervaren. Ook zijn ze simpelweg gevoeliger voor de mening van anderen. Maar er is nog een groep die het FOMO-gevoel snel kan ervaren: de zogenaamde ‘maximizers’. Mensen die perfectionistisch, leergierig en optimistisch zijn. Ze zijn continu op zoek naar betere keuzes en daardoor bang dingen mis te lopen (FOMO dus). Maar dit is juist de paradox; hoe meer keuzes, hoe ongelukkiger en angstiger iemand lijkt te worden.

Waarom is FOMO een probleem?

Op zichzelf staand is FOMO hebben een vervelend gevoel. Je voelt je misschien alleen of buitengesloten of je hebt last van onrust. Af en toe last hebben van FOMO is heel normaal en een menselijke reactie. Maar als je je laat leiden door je FOMO gevoelens kan het je veel stress en angst opleveren of zelf een depressie. Je lichaam en geest hebben namelijk rust nodig om te herstellen. Als je niks wil missen, en dus veel onderneemt, kan je over je eigen grenzen heen gaan en raak je uitgeput. Maar ook als je wél een avondje rust neemt ben je bang dat je van alles mist, waardoor dit avondje een stuk minder ontspannen is.

Heb ik FOMO?

FOMO, of Fear of Missing Out, kan zich op verschillende manieren uiten. Toch zijn er een aantal tekenen dat je FOMO kan hebben. Psychologen hebben hiervoor een FOMO-schaal ontwikkeld. Herken jij je in veel van de onderstaande uitspraken? Dan heb je waarschijnlijk last van The Fear Of Missing Out:
  • Je hebt het idee dat jouw vrienden of anderen leukere ervaringen meemaken dan jijzelf.
  • Je ervaart stress wanneer je erachter komt dat je vrienden plezier maken zonder jou.
  • Je krijgt een vervelend gevoel als je niet weet wat je vrienden aan het doen zijn.
  • Je vindt het belangrijk dat je alle ‘inside jokes’ van je vrienden begrijpt.
  • Je vindt dat je te veel tijd op social media spendeert om te kijken wat anderen aan het doen zijn.
  • Je vindt het vervelend als je een kans mist om met je vrienden af te spreken of als je een geplande afspraak met vrienden mist.
  • Als je iets leuks doet, vind je het belangrijk dit te delen op social media.
  • Als je op vakantie bent, check je alsnog je social media om te kijken wat anderen aan het doen zijn.

Luister de podcast Waar wacht je op?

In elke aflevering vertelt een Psyned psycholoog wat je vandaag kan doen om je weer iets beter te voelen.

Wat kan je doen als je last hebt van FOMO? 6 Tips

Er zijn een aantal dingen die je kan doen als je last hebt van FOMO:

Tip 1: Verminder je social media gebruik

Waarschijnlijk heeft jouw FOMO een hele hoop te maken met social media. Oefen met wegblijven van deze prikkels. Leg een avondje je telefoon weg. En ga wat ontspannens doen. Je zal merken dat je een rustigere avond hebt.

Tip 2: Wees je bewust van je gedachten en gevoelens

Het is belangrijk je bewust te zijn van de gedachtes en gevoelens die jouw FOMO veroorzaken. Als je merkt dat je last hebt van je FOMO, bedenk je dan even waarom je je zo voelt? Wil je echt iets gaan doen? Of ben je gewoon bang dat je iets mist?

Tip 3: Wees realistisch en relativeer

Bedenk je: hoe erg is het als ik af en toe iets mis? Het is bovendien onmogelijk om overal bij te zijn. Wees dus realistisch en stel prioriteiten. Focus je op dingen die jou energie geven en probeer niet te handelen vanuit de angst om iets te missen.

Tip 4: Leer nee te zeggen

Het is oké om nee te zeggen tegen een sociale activiteit als je er geen zin in hebt of als het niet goed voor je is. Bekijk het van de positieve kant: je kan nu even opladen en iets doen waar jij behoefte aan hebt. Waarschijnlijk voel je je de dag erna ook veel energieker.

Tip 5: Praat erover

Praat over jouw FOMO. Je zal merken dat andere mensen hier misschien ook mee worstelen. Door ervaringen te delen krijg je misschien een andere kijk op jouw gedrag.

Tip 6: Zoek hulp

Worstel jij, ook na deze tips, nog met FOMO en kom je er niet alleen uit? Misschien is er wel een diepere onderliggende reden voor jouw angstgevoelens. Een psycholoog kan je helpen de oorzaak van jouw FOMO te onderzoeken en kan hier samen met jou mee aan de slag. Bel voor een gratis adviesgesprek naar 085 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Deze psychologen helpen je graag bij Angst

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned