Paniekstoornis

Iedereen is wel eens angstig. In sommige situaties is het heel normaal om bang te zijn. Maar het kan zijn dat je intense angst ervaart terwijl er eigenlijk niet veel aan de hand lijkt. Wanneer dit jou vaker overkomt kan het zijn dat je last hebt van een paniekstoornis.

Als je een paniekaanval hebt word je overvallen door intense angst en/of een extreem ongemakkelijk gevoel. Soms heeft een paniekaanval een duidelijke oorzaak. Het het kan ook zijn dat je niet weet hoe ze ontstaan. Dit is soms extra lastig en je kan je hier erg onzeker door voelen. Een paniekstoornis kan jouw leven flink beïnvloeden en veel klachten veroorzaken.

Wat is een paniekaanval?

paniekstoornis

Bij een paniekaanval ervaar je tijdelijk extreme angst. Je wordt erdoor overvallen, voelt het in je lichaam en wilt het liefst zo snel mogelijk vluchten. Tijdens een paniekaanval kan je zelfs het gevoel hebben dat je doodgaat. Een paniekaanval kan minuten duren, maar ook een half uur. Uiteindelijk gaat het vanzelf weer over.

Als je een paniekaanval hebt maakt jouw lichaam veel hormonen,  zoals adrenaline, aan die ervoor zorgen dat je in opperste paraatheid bent om te vluchten. Je maakt je klaar voor gevaar, terwijl er eigenlijk geen reëel gevaar is. Als je al veel last hebt van stress en je al angstig voelt is de kans op een paniekaanval groter.

Hoe ontstaat een paniekstoornis?

Een paniekstoornis heeft niet één specifieke oorzaak. Het is een combinatie van factoren die het risico verhogen. Als jouw ouders een angststoornis of depressie hebben is de kans groter dat je een paniekstoornis ontwikkelt. Daarnaast hebben vrouwen meer kans op het ontwikkelen van een paniekstoornis dan mannen. Het is dus deels genetisch bepaald.

Ook jouw omgeving kan invloed hebben. Heb jij traumatische ervaringen in jouw jeugd gehad? Mishandeling en misbruik kunnen een risico vormen op een paniekstoornis. Of heb je een bijzonder stressvolle periode achter de rug? Denk hierbij aan het overlijden van een dierbare, verlies van een baan, of een ernstige ziekte. Ook dan is het risico op een paniekstoornis groter.

Symptomen paniekaanval

Bij een paniekaanval heb je extreem angstige gevoelens die zich ook lichamelijk uiten. Een aantal veel voorkomende kenmerken zijn:

 • transpireren
 • hartkloppingen
 • snelle ademhaling
 • misselijkheid
 • tintelende vingers
 • een drukkend gevoel op de borst
 • het gevoel dat je gek wordt
 • bang zijn om dood te gaan

Vooral de hartkloppingen en het gevoel in de borst kunnen jou het gevoel geven dat er iets ernstigs aan de hand is. Het is fijn om te weten dat een paniekaanval op zichzelf geen schade kan aanrichten en vanzelf weer overgaat. Ondanks dat het op het moment zelf heel heftig kan voelen, kan dat een geruststellende gedachte zijn.

Tips bij een paniekaanval

Een paniekaanval is een erg vervelende en overweldigende ervaring. Deze tips kunnen jou helpen als je een paniekaanval hebt:

 • Bedenk je dat een paniekaanval op zichzelf niet gevaarlijk is.
 • Probeer je ademhaling te controleren. Haal diep adem in plaats van oppervlakkig.
 • Vermijd situaties niet. Dit vergroot jouw angst uiteindelijk juist.
 • Zoek afleiding.
 • Zoek een rustige plek op.
 • Schrijf over wat jouw paniekaanval triggerde.
 • Praat over jouw angsten.

Gevolgen paniekstoornis

Een paniekaanval is een zeer onprettige ervaring en de nasleep kan heftig zijn. Na de aanval kun je je nog trillerig en vermoeid voelen. Ook kan het ervoor zorgen dat jij bepaalde plaatsen, situaties of activiteiten uit de weg gaat zoals de plek waar je de aanval had. Of je gaat bepaalde plekken uit de weg omdat je bang bent voor een nieuwe aanval. Een paniekstoornis gaat dan ook vaak samen met agorafobie. Hebben paniekaanvallen een negatieve invloed op jouw dagelijks leven? Dan is het verstandig om hier iets aan te doen.

Hoe kom ik van een paniekstoornis af?

Een paniekstoornis kan jouw leven negatief beïnvloeden. Daarom is het fijn om te weten dat de juiste behandeling voor angst bij een psycholoog jou van je klachten af kan helpen. Neem contact op met ons verwijsteam voor een persoonlijk advies op 085-4014720. Wanneer gewenst plannen we meteen een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij jou past.

Heb jij last van paniekaanvallen?

Blijf niet met je klachten rondlopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren over je klacht en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jou past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Zoek een psycholoog