Oververmoeidheid

Ben je al langer erg vermoeid en is het moeilijk om weer nieuwe energie te vinden? Iedereen heeft weleens een zware, vermoeiende periode. Een week te veel hooi op je vork, lange dagen, weinig slapen: dat kost veel energie. Normaal gesproken herstel je daar wel van in een dag of twee. Maar het komt ook voor dat de vermoeidheid constant lijkt en uitrusten niet lijkt te helpen. Dan kan het zijn dat je oververmoeid bent. Maar hoe ziet dat er precies uit en wanneer trek je aan de bel?

afbeelding psycholoog

Voel jij je oververmoeid?

'Een tijd oververmoeid zijn heeft veel invloed op je leven. Ook kan het andere klachten veroorzaken. Een psycholoog kan je helpen de oorzaak van je oververmoeidheid te vinden en dit aanpakken. Zo krijg jij weer grip op je energie.'

Wil jij hulp bij je oververmoeidheid?
Plan je adviesgesprek

Oorzaken oververmoeidheid

Er zijn verschillende oorzaken van vermoeidheid of oververmoeidheid. Denk aan voor de hand liggende redenen, zoals slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Ook bepaalde karaktereigenschappen zoals ongezond perfectionisme, sub-assertiviteit of overmatig piekeren kunnen oververmoeidheid veroorzaken. Daarnaast kunnen gezondheidsklachten zorgen voor oververmoeidheid. Overleef jij op vier uur slaap per nacht of doe je weinig moeite om gezond te eten? Verschillende factoren kunnen een oorzaak van oververmoeidheid zijn.

Oververmoeidheid symptomen

Als je te lang met de symptomen van oververmoeidheid blijft rondlopen, bestaat de kans dat je klachten verergeren. Je kan dan bijvoorbeeld zelfs overspannen raken of een burn-out oplopen; de symptomen van een burn-out komen overeen met die van oververmoeidheid. Dat geldt ook voor symptomen van depressie. Oververmoeidheid kan voor zowel lichamelijke als mentale klachten zorgen, en vaak is het zo dat je een combinatie van klachten ervaart. Wij zetten de meest voorkomende kenmerken van oververmoeidheid voor je op een rij.

Lichamelijke symptomen oververmoeidheid

  • Slaperigheid
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Pijnlijke spieren en gewrichten
  • Afvallen of aankomen
  • Hoofdpijn

Mentale symptomen oververmoeidheid

Oververmoeidheid oplossen: 3 tips

Oververmoeidheid kan je oplossen. Er zijn dingen die je kan doen om van jouw oververmoeidheid af te komen. Allereerst is het belangrijk dat je de goede balans vindt tussen inspannen en ontspannen. Zijn er dingen in jouw dagelijks leven die jou veel energie kosten? Breng dat in kaart en kijk waar je dingen anders aan kan pakken. Met de volgende tips kan jij meer energie krijgen en je oververmoeidheid oplossen.

Tip 1: Maak tijd om uit te rusten

Heb je altijd kringen onder je ogen en een gebrek aan energie? Dan heb je slaap nodig of heeft je lichaam tijd nodig om uit te rusten. Door goed te slapen en ook soms iets ontspannens te doen, zorg je voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Beide zijn belangrijk voor een goede energiebalans. Inspanning zodat je je ei kwijt kan, ontspanning zodat je weer kan opladen.

Tip 2: Verbeter je levensstijl

Eet je ongezond? Slaap je weinig? Of drink je misschien veel alcohol? Jouw levensstijl kan invloed hebben op je energieniveau. Met een ongezonde levensstijl ben je sneller moe en kan je minder hebben. Minder alcohol drinken, goede voeding eten en goed slapen zorgen ervoor dat je meer energie hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je in een positieve spiraal terechtkomt.

Tip 3: Breng je denkpatronen in kaart

Pieker je veel? Of zie je vaak eerder het negatieve dan het positieve? Jouw denkgedrag kan invloed hebben op je energieniveau. Als jij je veel druk maakt, ben je een hoop energie kwijt aan zaken waar je vaak weinig controle over hebt. Dat kan ook jouw slaap negatief beïnvloeden, wat zijn weerslag kan hebben op andere factoren die vermoeidheid veroorzaken. Negatieve denkpatronen kan je zelf doorbreken, maar een psycholoog kan jou hier ook goed bij helpen.

Icon Zelftest

Ervaar je psychische klachten?

Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.

Doe de test

Hulp bij oververmoeidheid

Oververmoeidheid is goed omkeerbaar. Het is wel belangrijk dat je er op tijd bij bent en aan de bel trekt wanneer je moeite hebt om jouw klachten zelf aan te pakken. Een psycholoog kan jou helpen om weer grip te krijgen op je energieniveau en ergere klachten te voorkomen. Neem voor een passend advies gerust contact op met ons verwijsteam, bereikbaar op 085-4014720 of via het contactformulier. Wij helpen jou graag verder.

Lara, Psyned verwijsteam
Wil jij meer energie in je leven?

Oververmoeidheid heeft vaak een psychische oorzaak. Met de hulp van een psycholoog kan je jouw oververmoeidheid goed aanpakken. Ons verwijsteam luistert graag naar je verhaal, geeft advies en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een erkende psycholoog.

Plan jouw gratis adviesgesprek