Oververmoeidheid

Ben je al langer erg vermoeid, en is het moeilijk om weer nieuwe energie te vinden? Iedereen heeft weleens een zware, vermoeiende periode. Een weekje te veel hooi op de vork, lange dagen, weinig slapen: dat kost veel energie. Normaal gesproken herstel je daar wel van in een dag of twee. Maar het komt ook voor dat de vermoeidheid constant lijkt, en uitrusten niet lijkt te helpen. Het kan zijn dat je oververmoeid bent. Maar hoe ziet dat er precies uit, en wanneer trek je aan de bel?

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Oorzaken oververmoeidheid

Er zijn verschillende oorzaken van vermoeidheid of oververmoeidheid. Er zijn voor de hand liggende redenen, zoals slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen zoals ongezond perfectionisme, sub-assertiviteit, of overmatig piekeren kunnen oververmoeidheid veroorzaken. Daarnaast kunnen gezondheidsklachten zorgen voor oververmoeidheid. Overleef jij op vier uur slaap per nacht of neem je weinig de moeite om gezond te eten? Verschillende dingen kunnen een oorzaak van oververmoeidheid zijn.

Oververmoeidheid symptomen

Als je te lang met de symptomen van oververmoeidheid blijft rondlopen, bestaat de kans dat je klachten verergeren. Je kunt dan bijvoorbeeld zelfs overspannen raken of een burn-out oplopen; de symptomen van een burn-out komen overeen met die van oververmoeidheid. Dat geldt ook voor symptomen van depressie. Oververmoeidheid kan zowel lichamelijk als mentaal voor klachten zorgen, en vaak is het zo dat je een combinatie van klachten hebt. Wij zetten de meest voorkomende kenmerken voor je op een rij.

Lichamelijke symptomen oververmoeidheid

 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Pijnlijke spieren en gewrichten
 • Afvallen of aankomen
 • Hoofdpijn

Mentale symptomen oververmoeidheid

 • Emotioneel reageren
 • Prikkelbaarheid
 • Lusteloosheid
 • Piekeren
 • Moeite met concentreren
 • Somberheid of zelfs depressieve gevoelens
 • Verminderde prestaties

Oververmoeidheid oplossen: 3 tips

Oververmoeidheid kun je oplossen. Er zijn dingen die je kunt doen om van jouw oververmoeidheid af te komen. Allereerst is het belangrijk dat je de goede balans vindt tussen inspannen en ontspannen. Zijn er dingen in jouw dagelijks leven die jou veel energie kosten? Breng dat in kaart en kijk waar je dingen anders aan kan pakken. Met de volgende tips kan jij meer energie te krijgen en je oververmoeidheid oplossen.

Tip 1: Maak tijd om uit te rusten

Heb je altijd kringen onder de ogen en een gebrek aan energie? Dan heb je slaap nodig of heeft je lichaam tijd nodig om uit te rusten. Door goed te slapen, en ook soms iets ontspannends te doen zorg je voor een goede balans tussen inspanning, en ontspanning. Beiden zijn belangrijk voor een goede energiebalans. Inspanning zodat je je ei kwijt kunt, ontspanning zodat je weer kunt opladen.

Tip 2: Verbeter je levensstijl

Eet je ongezond? Slaap je weinig? Of drink je misschien veel alcohol? Jouw levensstijl kan invloed hebben op je energieniveau. Met een ongezonde levensstijl ben je sneller moe, en kun je minder hebben. Minder alcohol drinken, goede voeding eten en goed slapen zorgen  ervoor dat je meer energie hebt, en dit kan er vaak al voor zorgen dat je in een positieve spiraal komt.

Tip 3: Breng je denkpatronen in kaart

Pieker je veel? Of zie je vaak eerder het negatieve dan het positieve? Jouw denkgedrag kan invloed hebben op je energieniveau. Als jij je veel druk maakt ben je een hoop energie kwijt aan zaken waar je vaak weinig controle over hebt. Ook kan dat jouw slaap negatief beïnvloeden, wat ook weer zijn weerslag kan hebben andere factoren die vermoeidheid veroorzaken. Negatieve denkpatronen kun je zelf doorbreken, maar een psycholoog kan jou hier ook goed bij helpen.

Hulp bij oververmoeidheid

Oververmoeidheid is goed omkeerbaar. Het is wel belangrijk dat je er op tijd bij bent, en aan de bel trekt wanneer je moeite hebt om jouw klachten zelf aan te pakken. Een psycholoog kan jou helpen om weer grip te krijgen op je energieniveau, en ergere klachten te voorkomen. Neem voor een passend advies gerust contact op met ons verwijsteam, bereikbaar op 085-4014720 of via het contactformulier. Wij helpen jou graag verder.

Melissa, Psyned verwijsteam
Wil jij meer energie in je leven?

Kom van jouw vermoeidheid af. Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies. Wanneer gewenst plannen we direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek