Angst voor clowns

Hoe ontstaat deze angst en wat kan je eraan doen?

Zijn clowns in jouw ogen vermaak of wekt het vooral angst op? Coulrofobie, ofwel de fobie voor clowns, komt veel voor bij kinderen, maar ook bij tieners en volwassenen. Het oorspronkelijke gevoel dat een clown opwekt is vermaak, maar door nare ervaringen kan dit veranderen in angst. Ook spelen horrorfilms en actuele onderwerpen vaak een rol in de angst voor deze onvoorspelbare wezens. Zo waren er de afgelopen jaren verschillende fragmenten op het internet te zien waarin clowns mensen lieten schrikken of zelfs bedreigden met een wapen. In 2017 kwam de angstaanjagende horrorfilm “It” uit, een remake van Stephen King, waarin een clown een hoofdrol speelde. Als je daarna oog in oog komt te staan met een clown, dan kun je zijn uiterlijk associëren aan de filmfragmenten die je hebt gezien. En dan zal er een logisch vlucht- of vechtreactie optreden.

Waar komt de angst voor clowns vandaan?

Actuele onderwerpen en horrorfilms spelen dus vaak een grote rol in de angst voor clowns. Toch zijn er ook andere aspecten die bij iemand coulrofobie kunnen opwekken. Neem als voorbeeld de onvoorspelbaarheid van een clown. Tijdens contact met een clown zit er ineens een duif op je schouder of een rode dop op je neus. Deze onvoorspelbaarheid kan je het gevoel geven de controle te verliezen. Een andere reden die angst kan voortbrengen, is het feit dat je het gezicht van de clown niet kan zien, door de schmink of door het masker dat zij dragen. Hierdoor zie je de emoties niet wanneer je in gesprek bent met de clown en kun je niet peilen wat hij of zij van plan is. Nog een angstaspect is het totale uiterlijk van een clown. Een clown oogt duidelijk als mens en we kunnen allemaal het beeld schetsen van een mens. Maar de schoenen, de mimiek en de lichaamstaal maken hem toch onbekend. En mensen ontwijken graag het onbekende.

Hoe herken ik deze angst?

De fobie voor clowns uit zich op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld bij het zien van een clown op een feestje, maar zelfs wanneer je een clown ziet op een bioscoopscherm. Angst uit zich bij elk individu op een andere wijze, maar de meest kenmerkende angstklachten zijn:

  • zweten
  • misselijkheid
  • verstikkend gevoel
  • hyperventilatie
  • duizeligheid
  • tintelingen in armen en benen

Kan ik van mijn angst voor clowns afkomen?

Het is zeker mogelijk om van deze fobie af te komen of om er mee te leren leven. Om deze angst aan te pakken is het belangrijk om bij de kern te beginnen. De gebeurtenis die deze angst veroorzaakt heeft, ga je aandachtig bestuderen. Deze gebeurtenis heb je namelijk opgeslagen en koppel je onbewust aan elke nieuwe situatie met een clown. Wat bij deze enkelvoudige fobie goed zou kunnen werken is bijvoorbeeld EMDR. Dit is een veelgebruikte methode die wordt ingezet bij trauma’s. Door het volgen van EMDR sessies werk je ernaartoe om de emoties en gevoelens die je verankerd hebt aan het beeld van een clown los te koppelen. En hopelijk bereik je hiermee dat je op een kinderfeestje rustig en zelfverzekerd langs een clown durft te lopen.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?

Angst aflevering

Meer weten of hulp erbij krijgen?

Zou je eens met iemand willen praten over je angst voor clowns of kan je handvatten gebruiken hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Een psycholoog kan je hier goed in ondersteunen. Door het stellen van de juiste vragen kun je hier goed over nadenken en kom je samen tot de kern en oplossing voor jouw angst.

We adviseren je graag bij het vinden van een geschikte psycholoog bij jou in de buurt. Bel gerust met ons psychologisch verwijsteam op 085-4014720, dan kijken we samen met jou naar wat het beste bij jou past.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons psychologisch verwijsteam. We kunnen je adviseren over je klacht en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek