Mindfulness

Mindfulness betekent je volledig bewust zijn van de huidige ervaring, in het hier en nu en zonder oordelen. In het dagelijks leven kan het moeilijk zijn om je bewust te zijn van wat je allemaal ervaart. Vaak doen we dingen op de ‘automatische piloot’, zonder er diep bij na te denken. We hebben tenslotte veel aan ons hoofd. Elke dag komen er nieuwe taken bij, je maakt je zorgen over de toekomst en je denkt veel na over het verleden. Het is makkelijk om je hierdoor te laten meeslepen en niet met je aandacht in het hier en nu zijn. Mindfulness en het beoefenen hiervan kan je verder helpen om bewuster te leven.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het Engelse woord voor ‘opmerkzaamheid’. Het is een training waarbij mensen leren om aandacht te besteden aan alles wat er op dat moment in en om hen heen gebeurt. Dit kunnen emoties, zintuigelijke ervaringen of bepaalde gedachten zijn. Vaak leven we op een automatische piloot of we zitten veel in ons hoofd. Door het vele piekeren lijkt alles langs ons heen te gaan. Met mindfulness leer je om in het hier-en-nu te leven. Je focust op wat je nu voelt en denkt zonder erover te oordelen of in te grijpen. Hierdoor leer je je eigen patronen herkennen. Dit is erg leerzaam, want dan weet je hoe je op bepaalde (nare) gebeurtenissen reageert. Met deze kennis kan je nieuw gedrag aanleren, waardoor je in de toekomst anders reageert op (nare) gebeurtenissen. Dit kan je trainen met verschillende mindfulness oefeningen. Op deze manier kom je meer in contact met je eigen ervaring en zo ook met jezelf.

Voor wie is mindfulness?

Iedereen kan mindfulness beoefenen. Het helpt mensen met of zonder psychische klachten. Mindfulness draagt bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit. Zo kan het je helpen om van specifieke klachten af te komen, zoals stress-, burn-out– en spanningsklachten. Maar ook als je last hebt van een depressie of een angst-, persoonlijkheids-, of eetstoornis kan je veel baat hebben bij mindfulness. Je leert omgaan met negatieve gedachten en allerlei lichamelijke klachten. Daarnaast focus je meer op het heden en je bent minder afgeleid, waardoor je beter presteert en productiever bent.

afbeelding psycholoog

Kan mindfulness jou helpen?

Door meer in het moment te leren leven nemen angst, depressiviteit en stress af. Een psycholoog kan je helpen mindfulness toe te passen in het dagelijks leven. Zo kan jij positiever naar dingen kijken.
Yanick Geelen , Psyned Psycholoog Amsterdam

Benieuwd hoe we je kunnen helpen?
Plan je adviesgesprek

De oorsprong van mindfulness

De roots van mindfulness liggen in het boeddhisme en hindoeïsme. De positieve vaardigheden en aandachtstraining vanuit de mindfulness is langzaam deel gaan uitmaken van de moderne psychologie, om klachten als stress, depressie en angst te verminderen en algemene welzijn te verbeteren. Het is naar de westerse wereld gebracht in de vorm van een programma om stress te verminderen en wordt steeds meer wetenschappelijk onderzocht en ondersteund.

Mindful leven

Veel mensen ervaren door mindfulness meer rust, bewustzijn en keuze- en bewegingsvrijheid. Ze zien meer kansen en ze zijn vindingrijker. Je kunt mindfulness gebruiken voor specifieke klachten, maar ook om je leven te verrijken en te verbeteren.

Het verhoogde bewustzijn zorgt ervoor dat je minder oordeelt, met een open blik tegenover de wereld staat, beter leert omgaan met de vele dingen die er op je afkomen en je liever bent voor jezelf. Het mooie is: iedereen kan mindful zijn. Onze aandacht ergens bewust op richten is een eigenschap die we allemaal al hebben. Mindfulness trainen en inzetten kan daarom een groot verschil maken.

Icon Zelftest

Hoe mindful ben jij?

Doe de mindfulness test en ontvang advies op maat

Doe de test

De voordelen van mindfulness

Onderzoek laat zien dat mindfulness helpt bij stress, angst, spanningen, slaapproblemen en depressieve klachten. Maar ook als je geen specifieke klachten hebt kan het een positieve invloed op je leven hebben. Als je dit interessant vindt, kun je op ieder moment beginnen. Dit zijn de belangrijkste voordelen voor mensen met en zonder specifieke klachten:

  • Vermindering van angst
  • Betere nachtrust
  • Verhoogd vermogen om te ontspannen
  • Vermindering van stress symptomen
  • Het vermogen om effectiever om te gaan met stress op lange- en korte termijn
  • Meer energie en enthousiasme voor het leven
  • Verbetering gevoel van eigenwaarde
  • Vermindering van depressie
  • Met pijn leren omgaan
  • Vermindering van fysieke en psychische symptomen

Mindfulness oefeningen

Een voorbeeld van een manier waarop je mindfulness kunt oefenen is momenten te gebruiken wanneer je aan het wachten bent. Zit je in een wachtkamer? Sta je in de file? Neem dat moment om te letten op je ervaring. Let op je ademhaling. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, wat heel normaal is, probeer je aandacht dan weer terug te brengen naar je ademhaling. Bijvoorbeeld met deze ademhalingsoefening.

Dit kun je langzaam uitbreiden van wachtmomenten naar momenten waarop je wel iets aan het doen bent. Zo leer je je steeds beter focussen op je huidige bezigheid, wat helpt met je concentreren en daarmee de productiviteit. En ook om minder stress te ervaren.

Als je mindfulness wilt leren, kun je beginnen met sommige van je gewoontes en activiteiten die je regelmatig al doet. Maar dan mindful. Begin met een activiteit per dag, bijvoorbeeld je tanden poetsen. Probeer dit met al je aandacht te doen. Zo kun je op een duurzame manier mindfulness in jouw leven introduceren.

Hoe een psycholoog jou kan helpen

Mindfulness is ook een effectieve therapievorm die psychologen bij meerdere klachten kunnen inzetten. Onder andere met mindfulness oefeningen kan een psycholoog jou verder helpen. Hoe een psycholoog het inzet is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Soms is dat specifiek mindfulness en het leren mediteren. Maar er zijn ook mindfulness based therapie vormen, met mindfulness als basis, zoals Acceptance and Commitment therapie (ACT). Denk je dat mindfulness jou kan helpen of wil je er graag meer over weten? Neem dan contact op met ons verwijsteam voor een persoonlijk advies. Bel naar 085-4014720.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , vrijgevestigd psycholoog in Den Haag. Ze is onder andere gespecialiseerd in het behandelen mindfulness, ACT en positieve psychologie. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Wil jij meer in het moment leven?

Mindfulness kan helpen bij stress, burn-out en spanningsklachten, maar ook om je leven te verrijken. Je gaat positiever en energieker door het leven. Wil jij meer in het moment leven? Een psycholoog kan je helpen.

Plan jouw gratis adviesgesprek