Lusteloosheid

Lusteloosheid, iedereen kent dat gevoel wel; je voelt je moe, bent niet vooruit te branden en hebt helemaal nergens zin in. Maar wat als je hier langere tijd last van hebt, of als het wel erg vaak voorkomt, is er dan iets aan de hand? Wij helpen je graag met de juiste hulp, maar ook met relevante informatie. Lees hier wat lusteloosheid precies is, wat de oorzaken en symptomen zijn en wat je kunt doen bij lusteloosheid.

Wat is lusteloosheid?

Als jij je lusteloos voelt ben je moe en heb je nergens zin in. Daar zit het verschil met gewone vermoeidheid; als je vermoeid bent zijn er vaak nog wel dingen waar je zin in hebt om te doen. Afhankelijk van hoe moe je bent, kun je dan alsnog wel de energie vinden om dat te gaan doen. Als je lusteloos bent is dit anders. Ook de dingen die je normaal gesproken energie geven zitten er voor jou (even) niet in. Als jouw lusteloze gevoel lang aanhoudt is het verstandig om je levensstijl onder de loep te nemen. Als er iets structureels aan de hand is kan de lusteloosheid vaker, en erger terugkomen en uitmonden in chronische lusteloosheid.

Lisa Mul, Lusteloosheid

Af van jouw lusteloosheid?

'Voor een langere tijd lusteloos zijn kan je leven belemmeren. Een psycholoog kan je helpen de oorzaak van je lusteloosheid te van vinden om zo van je lusteloosheid af te komen. Zo kan jij weer een actief leven leiden.'
Lisa Mul, Psyned psycholoog Amsterdam.

Wil jij van je lusteloosheid af?
Plan je adviesgesprek

Af van jouw lusteloosheid?

'Voor een langere tijd lusteloos zijn kan je leven belemmeren. Een psycholoog kan je helpen de oorzaak van je lusteloosheid te van vinden om zo van je lusteloosheid af te komen. Zo kan jij weer een actief leven leiden.'
Lisa Mul, Psyned psycholoog Amsterdam.

Wil jij van je lusteloosheid af?
Plan je adviesgesprek

Oorzaken lusteloosheid

Bij lusteloosheid is er een probleem met jouw energiebalans. Als je genoeg energie hebt, is die balans goed op orde: je bent actief genoeg en rust ook genoeg uit. Bij lusteloosheid is er iets mis. Er kunnen verschillende oorzaken van lusteloosheid zijn, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken. Je dagelijks leven kan dus een grote invloed hebben op hoe jij je voelt en een mogelijke oorzaak zijn.

Symptomen lusteloosheid

Heb jij vaak ook zo’n futloos gevoel, maar twijfel je of je lusteloos, moe of oververmoeid bent? Omdat lusteloosheid erg kan lijken op vermoeidheid is het belangrijk de symptomen en (lichamelijke) klachten te kunnen onderscheiden. Herken jij de symptomen:

  • nergens zin in hebben;
  • vermoeidheid en lang moeten uitrusten;
  • tekort aan energie;
  • hoofdpijn;
  • spierpijn;
  • somberheid;
  • piekeren;
  • concentratieproblemen;
  • veel moeite met initiatief nemen;
  • verlaagde productiviteit.

Deze symptomen kunnen los van elkaar ook voorkomen. Als je je even moe en lusteloos voelt, betekent dat niet direct dat je last hebt van lusteloosheid. Daar is alleen sprake van als je meerdere symptomen voor langere tijd ervaart. Het is normaal om bijvoorbeeld af en toe nergens zin in te hebben, of dat je soms meer piekert dan anders.

Ben ik lusteloos of is er iets anders aan de hand?

Lusteloosheid kan veel weghebben van een bore-out. Een groot verschil tussen een bore-out en lusteloosheid is de oorzaak en de oplossing. Een bore-out ontstaat doordat je niet genoeg gestimuleerd wordt, en los je niet op door bijvoorbeeld rust te nemen. Lees hier meer over bore-out.

Ook kan lusteloosheid lijken op een burn-out. Maar een burn-out ontstaat altijd door een structureel verschil tussen inspanning en ontspanning. Lusteloosheid is eerder een symptoom van burned-out zijn. Hier lees je meer over burn-out.

Lusteloosheid heeft vaak ook overeenkomsten met depressieve klachten. Er is een verschil tussen lusteloosheid en depressie. Belangrijk om te weten is dat (bijna) iedereen weleens last heeft van een zekere mate van lusteloosheid. Een mindere dag, of een mindere week, het komt vaak voor bij mensen. Bij een depressie zijn de zin en het plezier helemaal weg, en zorgen de depressieve klachten voor serieuze belemmeringen. Lees hier meer over depressie.

Burn-out test: Heb ik een burn-out?

Burn-out test: Heb ik een burn-out?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Lusteloosheid tips

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van dat lusteloze gevoel af. Hierin is het belangrijk dat je niet te veel probeert te forceren, en vooral geduld hebt en aardig bent voor jezelf. Schuldgevoelens werken namelijk averechts. Hier zijn 4 tips die jij kan inzetten om wat aan je lusteloosheid te doen.

Tip 1: Zorg goed voor jezelf

Dit is de meest voor de hand liggende stap, maar wel een belangrijke, want een ongezonde levensstijl heeft invloed op jouw energieniveau. Als je lusteloos bent is het makkelijk om bijvoorbeeld naar fast food te grijpen, of om hele dagen niet te bewegen. Maar door gezond te eten, genoeg te slapen, en voldoende te bewegen creëer je voor je lichaam de juiste omstandigheden om goed te functioneren. Pak dit stapje voor stapje aan, en je zal merken dat je sneller van inspanningen herstelt, en je ook stukken beter voelt.

Tip 2: Breng in kaart wat jou energie kost, en waar je energie van krijgt

Ben je in de loop van de maanden of jaren het zicht kwijtgeraakt op de zaken waar je energie van krijgt? Doe je hierdoor alleen maar dingen die jou veel energie kosten? Ga dan eens na welke dingen je de komende tijd echt voor jezelf kunt gaan doen. Ga dingen doen die je leuk vindt en jou energie geven. Maak vervolgens een plan om ze ook echt te gaan doen. Door dat te doen kun jij van jouw negatieve spiraal een positieve maken.

Tip 3: Creëer een ritme

Door iedere dag op ongeveer dezelfde tijden te slapen, te eten, en tijd te maken voor wat beweging zal je merken dat je steeds minder moe wordt. Dit heeft te maken met de lichaamsfuncties die werken volgens een dagritme, zoals de hormoonhuishouding, je slaappatroon, lichaamstemperatuur en eetlust. Ook is het voor jezelf fijn om te weten waar je aan toe bent. Een onregelmatige levensstijl kan vermoeiend zijn. Door regelmaat aan te brengen maak je het voor jezelf makkelijker. Hierin hoef je niet enorm streng te zijn, af en toe een uurtje (of 2) speling is geen probleem.

Spotify banner

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Tip 4: Ontspan

Plan tijd in om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld eens (mindful) een rondje lopen, de frisse lucht in, lees een boek, of ontspan met je familie. Door bewust tijd voor jezelf vrij te maken voorkom je dat het erbij inschiet en dat je uiteindelijk de hele dag aan het razen bent. Ook je sociale contacten onderhouden kan je een fijn gevoel geven.

Hulp bij lusteloosheid

Helpen bovenstaande tips jou niet (genoeg)? Neem je klachten serieus en voorkom dat ze erger worden. Hoe fijn zou het zijn als je weer energiek door het leven kan gaan, en de dingen doet die jij leuk vindt? Neem de eerste stap en bespreek je vragen of zorgen met ons. Bel ons op 085 – 4014 720 of stuur een bericht.

Melissa, Psyned verwijsteam
Wil je van dat lusteloze gevoel af?

Is jouw lusteloosheid aanhoudend en wil je er vanaf? Een psycholoog kan je de handvatten geven om weer energiek door het leven te gaan. Neem contact op met ons verwijsteam. We geven je persoonlijk advies en koppelen je direct aan een erkende psycholoog.

Plan jouw gratis adviesgesprek