Skip to content
Psyned

Buitenechtelijke relatie

Een buitenechtelijke relatie begint soms heel onschuldig. Een flirt hier, een sms-bericht daar. Maar soms gaat het verder dan een beetje spannend contact. Soms word je verliefd. Op een ander. Hoewel je misschien ook nog van je partner houdt en de relatie niet kwijt wilt, wil je ook bij die ander zijn. Er ontstaat een geheime liefde tussen jullie, want je wilt niet dat je partner erachter komt. Een buitenechtelijke relatie kan echter heel wat emoties teweeg brengen, voor alle betrokken partijen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Buitenechtelijke relatie

Een buitenechtelijke relatie begint soms heel onschuldig. Een flirt hier, een sms-bericht daar. Maar soms gaat het verder dan een beetje spannend contact. Soms word je verliefd. Op een ander. Hoewel je misschien ook nog van je partner houdt en de relatie niet kwijt wilt, wil je ook bij die ander zijn. Er ontstaat een geheime liefde tussen jullie, want je wilt niet dat je partner erachter komt. Een buitenechtelijke relatie kan echter heel wat emoties teweeg brengen, voor alle betrokken partijen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Meer dan een flirt

Wanneer je getrouwd bent, maar daarnaast een relatie begint met een ander, dan spreek je officieel een buitenechtelijke relatie. Heb je daar met je echtgenoot of echtgenote afspraken over, dan is er wellicht niet zo veel aan de hand. Maar vaak is er sprake van vreemdgaan, en wel voor een langere tijd. Hoe lang deze geheime liefde moet duren om het stempel relatie te krijgen, is meer een gevoelskwestie dan een harde grens. Als er echter emoties gaan spelen waardoor je de buitenechtelijke relatie ook niet kwijt wil, of wanneer deze geheime liefde jou meer geeft dan alleen een uitstapje bij ongeluk, dan is het vaak meer dan een flirt.

Geheime relatie

Deze relatie moet vaak een geheim blijven. Hoewel de polyamorie (het hebben van meerdere partners waar iedereen van op de hoogte is en toestemming voor geeft) steeds populairder wordt in Nederland, is er in een huwelijk toch wel vaak sprake van een monogame relatie. Of in ieder geval de verwachting dat deze relatie monogaam zal zijn. Wanneer één van beide partners een relatie ernaast begint, is dit daardoor vaak een geheime relatie. De ander mag het niet weten, want je wilt niet je huwelijk of partner kwijtraken waar je de rest van je leven mee wilde spenderen.

Hoewel het absoluut zo kan zijn dat een huwelijk op zo’n moment eigenlijk al voorbij is, dat de gevoelens al over zijn en daardoor een buitenechtelijke relatie opgezocht wordt, is dit zeker niet standaard. Het komt ook regelmatig voor dat een huwelijk op zich nog prima is. Dat de liefde tussen de echtelieden er nog is, maar dat een van beiden toch (ook) valt voor een ander.

De andere kant

Buiten de getrouwde persoon die een geheime liefde heeft, is er ook de persoon aan de andere kant. De tweede vrouw of man. Ook deze positie kan voor problemen zorgen. Misschien heb je een relatie met een getrouwde man of vrouw en hou je zielsveel van diegene, maar sta je altijd op de tweede plek. Je bent niet de nummer 1. En hoewel er soms wel mooie beloftes gedaan worden over scheiden en met de ander verder gaan, welke garantie heb je daarop? In een relatie met een getrouwd persoon kan je ook tegen nogal wat onzekerheden van jezelf aanlopen. Waarom kiest die persoon nu niet voor mij? Ben ik minder waard dan de gehuwde partner?

Emoties lopen hoog op

Alleen al het verkeren in een geheime liefde, voor zowel de buitenstaander als de getrouwde partij, kan voor enorm veel stress zorgen. Het geheim houden van de relatie is veel werk en kan uitputtend zijn. Maar ook de twijfels over de relatie en over jezelf kunnen parten gaan spelen. Daarnaast is er natuurlijk het risico dat de geheime relatie toch aan het licht komt. Hoe ga je hier mee om? Als partner waarvan de echtgenoot (of echtgenote) is vreemdgegaan of als vreemdganger? Vaak brengt dit ook een hele hoop emoties met zich mee. Boosheid, angst, frustratie. Samen daar weer uitkomen vergt nogal wat van de beide partners en van de relatie. Hier kan een relatietherapeut of psycholoog jullie bij helpen.

Professionele hulp

Relatietherapie kan je helpen bij de gevoelens die loskomen tijdens of na een buitenechtelijke relatie. En het kan jullie een houvast bieden als jullie het huwelijk willen redden. De relatietherapeut kan jullie ondersteunen in het verwerken van deze moeilijke tijd, maar kan ook helpen jezelf, de ander en jullie relatie te herontdekken. Twijfel je of jullie met een relatietherapeut willen praten? Neem dan gerust even contact met ons op, we denken graag met je mee. We zijn elke werkdag tot 17.00 bereikbaar, op 085-4014720 of vul ons contactformulier in.

Wil je weten welke relatietherapeuten bij jullie in de buurt gevestigd zijn? Bekijk dan hier ons overzicht van relatietherapeuten per provincie of plaats.

Deze psychologen helpen je graag bij Relatietherapie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned