Zingeving

Wat geeft mijn leven zin? Waarom doe ik wat ik doe? Wie ben ik? Dit zijn een paar zingevingsvragen die veel mensen zichzelf stellen. Zingeving is een behoefte: het geven van betekenis of zin aan je leven. Je wilt dingen ondernemen die er toe doen en een rijk en een voor jou betekenisvol leven leiden. Maar wat als je het niet weet? Wat als je een gebrek aan zingeving ervaart? Op deze pagina lees je er alles over.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Zingeving betekenis

Zingeving is de betekenis die het leven voor jou heeft. Je kent het misschien wel, je vraagt je af: Waarom doe ik het eigenlijk? Wat heeft het voor zin? Wat is de zin van het leven? Waarom ben ik eigenlijk hier? Je bent dan op zoek naar zingeving. Het kan een sturende, achterliggende reden zijn waarom jij dingen doet.

Femke Dijkstra, Tinnitus

Heb je zingevingsproblemen?

'Even over de diepere betekenis van het leven nadenken is heel gezond. Maar wanneer je zingevingsvragen je leven in de weg staan is dat vervelend. Een psycholoog kan je de waarde van het leven weer laten inzien.'
Femke Dijkstra, Psyned psycholoog Haarlem.

Wil je hulp bij je vragen?
Plan je adviesgesprek

Heb je zingevingsproblemen?

'Even over de diepere betekenis van het leven nadenken is heel gezond. Maar wanneer je zingevingsvragen je leven in de weg staan is dat vervelend. Een psycholoog kan je de waarde van het leven weer laten inzien.'
Femke Dijkstra, Psyned psycholoog Haarlem.

Wil je hulp bij je vragen?
Plan je adviesgesprek

Neem bijvoorbeeld je werk, dat doe je waarschijnlijk niet alleen maar om geld te verdienen. De kans is groot dat het werk jou ook op een andere manier voldoening en betekenis geeft. Dat kan het contact met collega’s zijn, maar ook het helpen van andere mensen. Het antwoord op de vraag “wat is zingeving” is daarom voor iedereen anders. Ook kan het per levensfase verschillen wat jij als zinvol ervaart en wat niet en wat de invulling van zingeving voor jou is. De behoefte aan zingeving is voor iedereen anders. Wat geeft voor jou zin aan het leven?

Waarom is zingeving belangrijk?

Zingeving draagt bij aan een gezond leven. Doe jij in jouw ogen zinvolle dingen? Dan doe je vaak met volle overgave en dat voelt fijn. Het geeft je dan een gevoel van vrijheid, erkenning en verbondenheid. Als de dingen die jij doet voor jou geen betekenis hebben en je dus geen gevoel van zingeving geven,  kan dat leiden tot psychische klachten. Denk een negatief zelfbeeld, bore-out, burn-out en depressie. Het is dus belangrijk dat je af en toe aan jezelf denkt en tijd neemt om stil te staan bij de dingen die jou gelukkig maken.

Een gebrek aan zin? Stel jezelf deze zingevingsvragen

Herken je dit? Soms laat je het leven op zijn beloop en volgen de dagen elkaar als vanzelf op. Je hebt niet echt het gevoel meer ergens naartoe te werken en je begint jezelf af te vragen: Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Past deze baan wel bij me? Voel ik me nog wel goed in mijn relatie? Wat wil ik betekenen voor anderen? Dit zijn zingevingsvragen. Die vragen komen vaak naar boven als je een periode niet genoeg zingeving in je leven hebt, als je niet lekker in je vel zit en je geen verbinding meer voelt met je de activiteiten en mensen in je leven. Omgaan met levensvragen kan soms lastig en ontzettend confronterend zijn. Maar het kan juist ook interessant zijn en voldoening geven als je meer inzicht krijgt in die vragen. Het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling en geef je de kans om meer voldoening te voelen bij wat je doet.

Een gebrek aan zingeving kan voelen als een gebrek aan energie, doelloosheid of verveling. Als je bijvoorbeeld even niet lekker in je vel zit, kan het zijn dat je (onbewust) meer bezig bent met zingeving dan normaal. Wil je je leven zinvol of zinvoller maken? Om weer zicht te krijgen op wat belangrijk is voor jou kun je jezelf deze vragen stellen:

  • Wie ben ik?
  • Is het goed dat ik er ben?
  • Wat vind ik eigenlijk van mezelf?
  • Wat zijn mijn waarden in het leven?
  • Waar word ik blij van en wat geeft mij energie?
  • Wat zou ik met mijn leven doen als geld geen rol speelde?
  • Waar geef ik nu de meeste aandacht aan? Zowel in werk als in vrije tijd?
  • Als er geen drempels waren, wat zou ik doen en hoe zou ik zijn?
  • Wat deed ik als kind het liefst?
  • Is er een God?

Hulp bij zingeving

Klinkt dit allemaal erg herkenbaar? Zit jij met wat zingevingsvragen en kom je er zelf niet helemaal uit? Wil je graag zinvol leven? Een psycholoog kan hier goed bij helpen en jou de houvast of richting bieden die jij nodig hebt om dit thema te onderzoeken. Een psycholoog weet welke vragen je aan jezelf kan stellen en kan je een spiegel voorhouden, je laten zien wat je vaste patronen zijn en waarom sommige dingen lastig voor je zijn. Zo kun je jezelf beter leren kennen en doelen stellen voor jouw dagelijkse leven. Blijf niet te lang lopen met je vragen en neem contact met ons op. Je kan ons bereiken via 085-4014720 of het contactformulier.

Ervaar je psychische klachten?

Ervaar je psychische klachten?

Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.

Meer informatie over zingeving

Meer lezen over zingeving? Je vindt meer betrouwbare informatie op: Beter Oud.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , vrijgevestigd psycholoog in Den Haag. Ze is onder andere gespecialiseerd in het behandelen met mindfulness en zingeving. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Worstel je met zingevingsvragen?

Spoken er regelmatig zingevingsvragen door je hoofd? En heb je hier last van? Ons verwijsteam luistert graag naar je verhaal en plannen wanneer gewenst een afspraak voor je in bij een psycholoog in de buurt.

Plan jouw gratis adviesgesprek