Zingeving

Wat geeft mijn leven zin? Waarom doe ik wat ik doe? Dit zijn een paar zingevingsvragen die veel mensen zichzelf stellen. Zingeving is een behoefte: het geven van betekenis of zin aan je leven. Je wilt dingen ondernemen die er toe doen en een rijk, en een voor jou betekenisvol leven leiden. Maar wat als je het niet weet? Wat als je een gebrek aan zingeving hebt? Op deze pagina lees je er alles over.

Zingeving betekenis


Zingeving is de betekenis die het leven voor jou heeft. Je kent het misschien wel, je vraagt je af: waarom doe ik het eigenlijk? Wat heeft het voor zin?Je bent dan op zoek naar zingeving. Het is de achterliggende reden waarom jij dingen doet.

Neem bijvoorbeeld je werk, dat doe je waarschijnlijk niet alleen maar om geld te verdienen. De kans is groot dat het werk jou ook op een andere manier voldoening geeft. Dat kan het contact met collega’s zijn, maar ook het helpen van andere mensen. Het antwoord op de vraag “wat is zingeving” is voor iedereen anders. Ook kan het per levensfase verschillen wat jij zinvol vindt en wat niet.

Waarom is zingeving belangrijk?


Zingeving draagt bij aan een gezond leven. Als de dingen die jij doet voor jou geen betekenis hebben kan dat leiden tot psychische klachten als een negatief zelfbeeld, burn-out en depressie. Aan de andere kant kun je de dingen die jij wel zinvol vindt je met volle overgave doen, en dat voelt fijn. Zingeving geeft jou een gevoel van vrijheid, erkenning en verbondenheid.

Een gebrek aan zin? Stel jezelf deze zingevingsvragen


Soms laat je het leven op zijn beloop en volgen de dagen elkaar als vanzelf op. Je hebt niet echt het gevoel meer ergens naartoe te werken en je begint jezelf af te vragen: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Past deze baan wel bij me? Is de relatie waar ik mij in bevind wel toekomst-proof? Dit zijn zingevingsvragen. Die vragen komen vaak naar boven als je momenteel niet genoeg zingeving in je leven hebt.

Een gebrek aan zingeving kan zorgen voor een gebrek aan energie, doelloosheid en verveling. Als je bijvoorbeeld even niet lekker in je vel zit kan het zijn dat je meer bezig bent met zingeving dan normaal. Om weer zicht te krijgen op wat belangrijk is voor jou kun je jezelf deze vragen stellen:

 • Wie ben ik?
 • Is het goed dat ik er ben?
 • Wat zijn mijn waarden in het leven?
 • Waar ligt mijn passie en wat geeft mij energie?
 • Wat zou ik met mijn leven doen als geld geen rol speelde?
 • Waar houd ik mij in mijn vrije tijd mee bezig?
 • Wanneer ervaar ik mijn werk als zinvol?
 • Is er een God?

Hulp bij zingeving


Zit jij met wat zingevingsvragen en kom je er zelf niet helemaal uit? Een psycholoog kan hier goed bij helpen en jou de houvast of richting bieden die jij nodig hebt. De psycholoog weet welke vragen je aan jezelf kan stellen en kan je een spiegel voorhouden, door je heen prikken en je laten zien wat je vaste patronen zijn. Blijf niet te lang lopen met je vragen en neem contact met ons op. Je kan ons bereiken via 085-4014720 of het contactformulier.

Hulp of advies nodig?

Als je worstelt met bepaalde zingevingsvragen, bel dan met ons. We kunnen je hierin adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog