Body Dysmorphic Disorder (BDD)

Denk je vaak ‘Ik ben lelijk’? Sta je uren voor de spiegel? En heb je obsessieve gedachten over je verschijning? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van Body Dysmorphic Disorder (bdd). Als je hieraan lijdt, heb je een verstoord beeld over je uiterlijk. Je vindt één of meerdere delen van je lichaam erg lelijk/afschuwelijk. Voor buitenstaanders valt dit meestal niet op. Herkenbaar? Lees dan snel verder. Op deze pagina vertellen we je alles over ingebeelde lelijkheid.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is Body Dysmorphic Disorder?

Body Dysmorphic Disorder (bdd) is een Engelse term voor een stoornis in de lichaamsbeleving. Bdd wordt ook wel ingebeelde lelijkheid, dysmorfofobie, morfodysforie of morfodysfore stoornis genoemd. Als je hier last van hebt, maak je je te vaak zorgen over bepaalde lichaamsdelen of onderdelen van je uiterlijk, zoals je huid, neus, gewicht, haar of gezichtskenmerken. Je hebt het gevoel dat een lichaamsdeel een afwijking heeft en dat anderen je hierop afwijzen. Daarom kijkt iemand met Body Dysmorphic Disorder elke dag kritisch naar zijn of haar lichaam. Met als gevolg dat ze hiermee geobsedeerd raken: ze kunnen niet stoppen. De obsessie kost veel tijd en zorgt voor veel problemen. Door de innerlijke criticus (dat strenge, ontevreden stemmetje in je hoofd) krijg je last van een laag zelfbeeld. Je vermijdt sociale situaties, komt te laat op afspraken of je krijgt problemen op werk. Bdd komt vaak voor in combinatie met een dwangstoornis.

afbeelding psycholoog

Last van ingebeelde lelijkheid?

Body Dysmorphic Disorder kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat je niet de dingen doet die je wil doen. Een psycholoog kan je helpen de oorzaak van jouw ingebeelde lelijkheid te achterhalen en te overwinnen.
Demi Hoorn

Benieuwd wat we voor je kunnen doen?
Plan je adviesgesprek

BDD oorzaak

Body Dysmorphic Disorder kan heel complex zijn en daardoor is het moeilijk om te zeggen wat de  exacte oorzaak is. De stoornis kan ontstaan door onderliggende mentale problemen. Vaak komt het door een slecht lichaams- en zelfbeeld: hoe je naar jezelf kijkt en wat je van je eigen lichaam vindt. Iemand met bdd heeft in de meeste gevallen last van perfectionisme en heeft behoefte aan controle. Een andere mogelijke oorzaak van ingebeelde lelijkheid is: een traumatische ervaring of doordat je ouders vroeger heel kritisch waren. Voor elk persoon is de oorzaak anders. Het is daarom belangrijk om de oorsprong te achterhalen. Weet dat je dat niet alleen hoeft te doen. Een psycholoog kan je hierbij helpen.

BDD symptomen

Hoe herken je een Body Dysmorphic Disorder? Bdd kan je aan een aantal symptomen herkennen. Als je jouw symptomen bespreekt met een psycholoog kunnen jullie samen vaststellen of je last hebt van bdd.

  • Je bent overtuigd van de lelijkheid van (een deel van) jouw lichaam;
  • Je blijft geobsedeerd door de overtuiging dat er iets mis is met een specifiek deel van je lichaam, terwijl er geen duidelijke reden voor is;
  • Je ervaart obsessieve (niet te stoppen) gedachten en dwangmatig gedrag;
  • Sociale situaties veroorzaken angst of je vermijdt ze volledig;
  • Door de hier bovengenoemde symptomen onderneem je minder, vermijd je sociale activiteiten, verslechtert je stemming, besteed je veel tijd aan je uiterlijk en overweeg je zelfs cosmetische chirurgie.

Gevolgen van Body Dysmorphic Disorder

Bdd heeft veel impact op je leven. Het kan je in de weg zitten in het dagelijks leven. Je ervaart veel stress en angst. Je bent veel tijd kwijt aan je uiterlijk. Dit is op zich zelf al vervelend, maar ingebeelde lelijkheid heeft nog meer gevolgen. Sommige mensen kiezen ervoor om meerdere keren onder het mes te gaan. Met als poging om de ingebeelde lelijkheid te veranderen. De herhaaldelijke cosmetische ingrepen en behandelingen kunnen leiden tot financiële problemen. Daarnaast kan iemand met Body Dysmorphic Disorder last krijgen van eenzaamheid, depressie en, in sommige gevallen, van suïcidale gedachten. Als je aan zelfdoding denkt, praat daar dan over met de deskundige vrijwilligers van 113 Zelfmoordpreventie via de telefoon (0900-0113) of chat (24 uur per dag bereikbaar).

BDD behandeling

Iemand met Body Dysmorphic Disorder vindt het lastig om hulp te zoeken. Vaak vanuit schaamte of angst dat je niet serieus wordt genomen. Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Bdd is namelijk goed te behandelen. De behandelaar zal je eerst een aantal vragen stellen. Zo ontdekken jullie samen wat de oorzaak is van de negatieve gedachten over jezelf. Afhankelijk van de oorsprong van je ingebeelde lelijkheid start je een behandeling. In de meeste gevallen zal dit cognitieve gedragstherapie zijn. Hier leer je negatieve gedachten ombuigen. Wil je meer weten over de behandeling? Of wil je aan de slag gaan met je klachten? Leg je situatie aan ons voor tijdens een gratis adviesgesprek of bel naar 085-3030259. Wij denken graag met je mee.

Bronnen

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

Plan jouw gratis adviesgesprek