Emetofobie

Emetofobie, de angst voor overgeven, kan ervoor zorgen dat je bepaalde alledaagse situaties gaat vermijden. Durf je bijvoorbeeld niet meer te reizen omdat je bang bent dat je wagenziek wordt? Wat als je misselijk wordt van het eten in een restaurant? Wanneer je dit soort situaties koste wat het kost probeert te vermijden lijd je misschien wel aan emetofobie. Lees verder over de symptomen, hoe je het bij jezelf of naasten kunt herkennen en wat je kunt doen om emetofobie te overwinnen.

Wat is emetofobie?

Wanneer je aan emetofobie, of overgeefangst lijdt ben je extreem bang om geconfronteerd te worden met overgeven. Emetofobie is een angststoornis en gaat vaak samen met onder andere smetvrees, een eetstoornis, paniekaanvallen en/of constante misselijkheid. Situaties waarin er ook maar een kleine kans is dat jij of iemand anders moet overgeven probeer je zoveel mogelijk te ontlopen. Dit heeft grote invloed op je dagelijks leven, geestelijke en soms fysieke gezondheid.

Waar je juist onbezorgd van het leven en alledaagse zaken wilt genieten, is de angst voor het braken het enige waar je aan kunt denken. Je weet waarschijnlijk wel dat de angst irrationeel is, maar dat maakt het niet makkelijker. Het beheerst jouw dagelijks leven, zelfs als je misschien al jaren niet hebt overgegeven.

Emetofobie ontstaat vaak op jonge leeftijd en kan het gevolg zijn van een trauma. Je bent misschien een keer flink ziek geweest, of hebt iets anders naars meegemaakt rond overgeven. Misschien werd het overgeven in het begin lichtelijk ervaren als eng, maar heeft het vermijden ervan geleid tot de fobie. Soms is het onduidelijk hoe de emetofobie ontstaan is.

Lara, Verwijsteam

Heb je last van emetofobie?

'Mijn collega’s of ik luisteren vrijblijvend en graag naar jouw verhaal. Welke klachten komen kijken bij je emetofobie? We geven je advies en vertellen je welke erkende psycholoog bij jou in de buurt je kan helpen.'
Lara, Verwijsteam Psyned.

Benieuwd wat we voor je kunnen doen?
Plan je adviesgesprek

Heb je last van emetofobie?

'Mijn collega’s of ik luisteren vrijblijvend en graag naar jouw verhaal. Welke klachten komen kijken bij je emetofobie? We geven je advies en vertellen je welke erkende psycholoog bij jou in de buurt je kan helpen.'
Lara, Verwijsteam Psyned.

Benieuwd wat we voor je kunnen doen?
Plan je adviesgesprek

Emetofobie symptomen

Als je emetofobie hebt ben je vaak bang om zelf over te geven en om anderen te zien overgeven. De fobie komt op verschillende manieren tot uiting. Je kunt symptomen op lichamelijk, geestelijk en gedragsniveau vertonen zoals:

 • misselijkheid;
 • gewichtsverlies;
 • maag- en/of darmklachten;
 • angst in sociale situaties;
 • vermijdingsgedrag (je durft bijvoorbeeld bepaalde dingen niet te eten of gaat bepaalde plekken uit de weg);
 • gedrag zoals extreme hygiëne, houdbaarheidsdata checken, of het gebruik van medicatie tegen misselijkheid.

Emetofobie kan vervelende gevolgen hebben. Je kunt angst voor voedsel ontwikkelen wat kan leiden tot (extreem) gewichtsverlies. Ook komt agorafobie vaak voor. Je bent dan bang dat je op een plek of in een situatie terechtkomt waarin jij geconfronteerd wordt met overgeven. Je blijft liever in je eigen vertrouwde omgeving en zie je vrienden en familie steeds minder. Vermoed jij dat je emetofobie hebt? Het is verstandig om tijdig iets aan jouw klachten te doen.

Spotify banner

Luister de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?

Luister de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?

Emetofobie tips

Het kan lastig zijn om met emetofobie om te gaan. Iedereen beleeft het anders, maar deze tips zouden jou kunnen helpen om jouw klachten te verlichten:

 • Praat met anderen over jouw situatie. Het kan helpen om hardop uit te spreken waar je mee zit.
 • Begrijp hoe jouw lichaam werkt. Besef dat overgeven vervelend kan zijn, maar geen kwaad kan.
 • Probeer te relativeren. Bedenk hardop wat het ergste is dat er kan gebeuren als jij of iemand anders overgeeft.
 • Schrijf jouw gedachten op als je de angst voelt opkomen. Lees ze op een later moment terug en bedenk: waar kwam de angst vandaan? Wat voelde ik precies? Waren mijn gedachten reëel?
 • Zoek afleiding. Als je de angst voelt opkomen kun je bijvoorbeeld een vriend(in) opbellen of iets ontspannends gaan doen.

Hoe wordt emetofobie behandeld?

Het kan van tevoren een hele opgave lijken, maar emetofobie is erg goed behandelbaar. Cognitieve gedragstherapie wordt vaak gebruikt. Hiermee leer je jouw niet helpende gedachten te veranderen in helpende gedachten. Je leert om op een andere manier naar jouw klachten en angsten te kijken. Langzaamaan kun je situaties die jij eerst nog eng vond weer met meer vertrouwen tegemoet.

Als de angst voortkomt uit een nare herinnering kan ook EMDR een uitkomst bieden. Je denkt dan onder begeleiding van een behandelaar terug aan de herinnering. Samen met de psycholoog werk je aan het verminderen van je klachten.

Hulp bij jouw klachten?

Heb jij last van overgeefangst en wil je dit graag aanpakken? Bel dan gerust met ons psychologisch verwijsteam op 085-4014720, of neem contact op per mail. Wij beantwoorden al jouw vragen en kunnen wanneer gewenst direct een afspraak voor je maken bij een psycholoog die bij jou past.

Lara, Psyned verwijsteam
Emetofobie overwinnen?

Emetofobie kan veel impact op je leven hebben. Blijf daarom niet met je klachten lopen en bel met ons psychologisch verwijsteam. We plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek