Skip to content
Psyned

ACT

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Nederlands: Acceptatie en Toewijdingstherapie). Deze vorm van therapie helpt je afstand te nemen van je gedachten en er flexibeler mee om te gaan. Vaak willen we namelijk van onze gedachten af en proberen ze dan te controleren. Met ACT leer je er op een andere manier mee om te gaan, namelijk op een meer vriendelijke manier. ACT haalt je uit die gedachtenspiraal en brengt je weer terug in het hier en nu.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

ACT

Wat is ACT?

ACT is een bewezen effectieve vorm van gedragstherapie. De therapie komt vanuit het meer bekende cognitieve gedragstherapie. ACT helpt je om de gedachten en emoties die je hebt te accepteren en te omarmen in plaats van het gevecht met ze aan te gaan. We willen die negatieve gedachten vaak niet hebben en proberen ze dan ook vakkundig te onderdrukken. Maar juist door dat te doen, krijgen die gedachten en bijbehorende gevoelens, meer kracht en komen ze op een ander moment weer sterker terug.

Wat doet ACT?

ACT helpt jou om mentaal flexibeler te worden en steeds meer aandacht te besteden aan wat jij belangrijk vindt in je leven. De therapie gaat voor een groot deel over het accepteren van je gevoel en emoties en het leren afstand nemen van je gedachten. Het overige stuk, het 'Commitment' gedeelte, gaat over dat jij nagaat wat je belangrijk vindt en vanuit daar leert te handelen. Dit doe je door het niet alleen te denken, maar juist door te doen. Tijdens de ACT therapie krijg je praktische oefeningen om hiermee te oefenen en je dit helemaal eigen te maken. Juist door te doen stap je uit die negatieve spiraal en gaat de kwaliteit van je leven er met grote stappen op vooruit. Je houdt namelijk de energie over die je voorheen kwijt was aan het strijden tegen je negatieve gedachten. Die kun je nu besteden aan wat je écht belangrijk vindt.

Wanneer ACT?

ACT kan goed helpen bij burn-out klachten, burn-out, depressieve klachten en verschillende angsten of spanningen. Maar ook als je bijvoorbeeld door een cirkel wilt heen breken of over hindernissen in je hoofd heen stappen, zoals situaties die je steeds maar liever vermijdt of uit de weg gaat. En om te leren bepaalde dingen los te laten die je om verschillende reden blijft doen, maar je eigenlijk meer ongemak dan plezier opleveren. Zoals uitstelgedrag. ACT kan dus enorm helpen als je weer gelukkig en tevreden in het leven wilt staan en nieuwe situaties sterk tegemoet wilt gaan.

ACT behandeling

Tijdens een ACT behandeling werk je samen met een psycholoog aan het vergroten van jouw mentale veerkracht en flexibiliteit. Dit doe je onder andere met oefeningen die ervoor zorgen dat je beter kunt omgaan met tegenslagen. De onderstaande punten vormen de basis van de behandeling:
  • Acceptatie: Een belangrijke stap is je te leren openen voor je emoties, ook de vervelende. Die horen er namelijk ook bij. En dat kan best moeilijk en confronterend zijn. Je onderzoekt precies wat het is dat je tegenhoudt om die emoties te voelen. En samen met een psycholoog oefen je om ze juist wel te voelen.
  • Defusie (uit elkaar halen): Gedachten kunnen je helemaal overnemen. Met de zogenaamde defusie-technieken leer je afstand te nemen van belemmerende gedachten. Zo zitten ze je minder in de weg. In deze technieken zit veel humor. Je mag dus echt leren lachen om deze gedachten waardoor ze hun zware lading verliezen.
  • Zelf waarnemen: Je leert een meer flexibelere en aardigere houding naar jezelf toe aan te nemen en je eigen gedrag beter waar te nemen.
  • Hier en nu: Je gedachten en zorgen gaan vaak over je verleden of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren. Met ACT leer je je meer focussen op vandaag. Juist op alles wat er in het hier en nu is. In het hier en nu is ook je lichaam aanwezig en kun je dingen doen in plaats van dat je alleen maar in je hoofd leeft.
  • Waarden: Je ontdekt wat je eigenlijk écht belangrijk vindt in het leven, wat je leven waardevol maakt. Je waarden zijn een soort kompas dat je gaat helpen bij het maken van keuzes.
  • Toegewijd handelen: Doordat je weet wat je belangrijk vindt, kun je ook vanuit daar gaan handelen en kiezen en niet meer vanuit je negatieve gedachten en zorgen.
Met ACT werk jij samen met jouw psycholoog aan deze punten. Dit doe je met oefeningen die er voor zorgen dat je beter kunt omgaan met de tegenslagen die je ervaart. Uiteindelijk kom je weer gelukkig en tevreden in het leven te staan en kun jij nieuwe situaties weer sterk tegemoet gaan.

Neem contact met ons op

Spreekt ACT jou aan en wil je weten of het je kan helpen bij anders omgaan met je klachten? Twijfel je of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We geven je in een graag een gratis en persoonlijk advies. Dit doen we een telefonisch gesprek van ongeveer 15 minuten. Plan dit adviesgesprek in of bel ons op 085-4014720.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Lisa is psycholoog in Leiden en gespecialiseerd in het behandelen met ACT. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Deze psychologen helpen je graag met ACT

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Lisa is psycholoog in Leiden en gespecialiseerd in het behandelen met ACT. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned