ACT
Bij ACT ontdek je hoe je afstand kan nemen van je gedachten. Vaak willen we van negatieve gedachten af en proberen we ze weg te drukken. Dit gevecht kost veel energie. ACT leert je een andere benadering: een vriendelijkere manier om ermee om te gaan. Het haalt je uit die eindeloze gedachtestroom en brengt je terug naar het hier en nu. Wil jij ook leren hoe je meer rust vindt in je gedachten?
Wij kunnen je helpen
Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past
- Erkende psychologen
- Al 47.242 mensen geholpen
- Snel en persoonlijk
- Geen wachtlijst
Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op: 5 juli 2022
hoe we je kunnen helpen.
Wat is ACT?
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy (Nederlands: Acceptatie en Toewijdingstherapie). Het is een bewezen effectieve vorm van gedragstherapie. De therapie komt vanuit het meer bekende cognitieve gedragstherapie. ACT helpt je om de gedachten en emoties die je hebt te accepteren en te omarmen in plaats van het gevecht met ze aan te gaan. We willen die negatieve gedachten vaak niet hebben en proberen ze dan ook vakkundig te onderdrukken. Maar juist door dat te doen, krijgen die gedachten en bijbehorende gevoelens, meer kracht en komen ze op een ander moment weer sterker terug.
Verschil tussen ACT en CGT
Het grootste verschil tussen cognitieve gedragstherapie (CGT) en Acceptance & Commitment Therapy is hoe de therapievormen omgaan met negatieve gedachten. In CGT probeer je die gedachten te veranderen, terwijl ACT focust op het accepteren en loslaten ervan, zonder ze te vervangen. Beide therapieën hebben hun eigen aanpak en voordelen. Met CGT verminder je de symptomen en bij ACT leer je omgaan met je klachten.
Voordelen ACT
ACT helpt je flexibeler te worden in je denken en te focussen op wat jij belangrijk vindt. Je leert je gevoelens te accepteren en negatieve gedachten los te laten. Je ontdekt wat voor jou echt belangrijk is en je leert ernaar te handelen. Met praktische oefeningen tijdens ACT kan je dit goed onder de knie krijgen. Door te handelen, breek je uit de negatieve spiraal en verbetert je leven snel. Je houdt energie over die je eerst verspilde aan het vechten tegen negatieve gedachten, en nu kan je die steken in wat er echt toe doet.
Ervaar je psychische klachten?
Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.
Voor wie is ACT?
ACT kan goed helpen bij spannings- en burn-outklachten, depressieve klachten en verschillende angsten. Ook kan het bijvoorbeeld helpen als je een cirkel wilt doorbreken of over hindernissen in je hoofd heen wilt stappen, zoals situaties die je steeds liever vermijdt of uit de weg gaat. En ACT is nuttig om te leren bepaalde dingen los te laten die je om verschillende reden blijft doen, terwijl die je eigenlijk meer ongemak dan plezier opleveren, zoals uitstelgedrag. ACT kan dus enorm helpen als je weer gelukkig en tevreden in het leven wilt staan en nieuwe situaties sterk tegemoet wilt gaan.
ACT-methode
Tijdens een ACT behandeling werk je samen met een psycholoog aan het vergroten van jouw mentale veerkracht en flexibiliteit. Dit doe je onder andere met oefeningen die ervoor zorgen dat je beter kan omgaan met tegenslagen. De onderstaande punten vormen de basis van de behandeling:
- Acceptatie: De eerste stap is dat je je openstelt voor je emoties, dus ook voor de vervelende. Die horen er nou eenmaal bij. Dit kan nog best moeilijk zijn. Maar je staat er niet alleen voor, een psycholoog helpt je hierbij. Samen onderzoeken jullie wat je tegenhoudt om die emoties te voelen en je oefent om ze juist wel te voelen.
- Defusie (uit elkaar halen): Gedachten kunnen je helemaal overnemen. Met de defusie-technieken leer je afstand te nemen van niet-helpende gedachten. Zo zitten ze je minder in de weg. In deze technieken zit veel humor. Je mag leren lachen om deze gedachten, waardoor de lading ervan afgaat.
- Zelf waarnemen: Je leert om liever voor jezelf te zijn en beter naar je eigen gedrag te kijken.
- Hier en nu: Je gedachten en zorgen gaan vaak over je verleden of wat nog moet komen. Met ACT leer je meer te focussen op het hier en nu. In het hier en nu is je lichaam aanwezig en kan je dingen doen in plaats van in je hoofd te leven.
- Waarden: Je ontdekt wat je écht belangrijk vindt in het leven. Je waarden zijn een soort kompas dat je gaat helpen bij het maken van keuzes.
- Toegewijd handelen: Doordat je weet wat je belangrijk vindt, kan je ook vanuit daar gaan handelen en kies je niet meer vanuit je negatieve gedachten.
Met een psycholoog werk je aan deze punten. Dit doe je met verschillende ACT-oefeningen. Hierdoor leer je beter omgaan met tegenslagen. Dat zorgt ervoor dat je weer tevreden in het leven staat. Zo kan je beter omgaan met nieuwe situaties.
Luister naar de podcast Waar wacht je op?
Hoe ontstaan negatieve gedachten? En hoe stop je met piekeren?
Neem contact met ons op
Spreekt ACT jou aan en wil je weten of het je kan helpen bij je klachten? Twijfel je of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We geven je graag persoonlijk advies. Dit doen we in een telefonisch gesprek van ongeveer 15 minuten. Plan een gratis adviesgesprek in of bel ons op 085-4014720.
Bronnen
Bij het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Lisa Rübsteck. Lisa is psycholoog in Leiden en gespecialiseerd in het behandelen met ACT. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.
Deze psychologen helpen je graag met ACT
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
AmyBouwman
Behandelt:
Aanpassingsproblematiek, Problemen rondom zwangerschap, ADHD, Tinnitus en meer
Talen:
Evelinede Ridder
Behandelt:
Dwangklachten, Verslaving, Rouw- en verliesverwerking, Zingevingsvragen en meer
Talen:
BertBavelaar
Behandelt:
Rouw- en verliesverwerking, Samengestelde gezinnen problematiek, Seksueel misbruik, Burn-out en meer
Talen:
LeoneWevers-Zwarts
Behandelt:
Werkgerelateerde problematiek, Stress- en spanningsklachten, Depressie, Relatieproblemen (individueel) en meer
Talen:
Judithvan den Hoever
Behandelt:
Rouw- en verliesverwerking, Postnatale depressie, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Werkgerelateerde problematiek en meer
Talen:
LeoKonings
Behandelt:
Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Werkgerelateerde problematiek, Depressie, Chronische vermoeidheid en meer
Talen:
FatihaKarimi
Behandelt:
ADHD, Zingevingsvragen, Licht verstandelijke beperking (LVB), Autisme en meer
Talen:
RichardClark
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Negatief zelfbeeld, Burn-out, Aanpassingsproblematiek en meer
Talen:
AdReijmer
Behandelt:
Hechtingsproblematiek, Aanpassingsproblematiek, Samengestelde gezinnen problematiek, Persoonlijkheidsstoornis en meer
Talen:
Maritvan Roijen
Behandelt:
Hoogbegaafdheid, Verslaving, Stress- en spanningsklachten, Burn-out en meer
Talen:
Juliater Kuile
Behandelt:
Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Burn-out, Negatief zelfbeeld, Rouw- en verliesverwerking en meer
Talen:
BrendaRoels
Behandelt:
Specifieke fobie, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Trauma, Zingevingsvragen en meer
Talen:
MaartenJongma
Behandelt:
Chronische vermoeidheid, Angst, Stress- en spanningsklachten, Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en meer
Talen:
HenriettePilkes
Behandelt:
Hoogsensitief persoon (HSP), Hechtingsproblematiek, Negatief zelfbeeld, Rouw- en verliesverwerking en meer
Talen:
YvonneMarcus
Behandelt:
Stress- en spanningsklachten, Specifieke fobie, ADHD, Relatieproblemen (individueel) en meer
Talen:
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door Lisa Rübsteck. Lisa is psycholoog in Leiden en gespecialiseerd in het behandelen met ACT. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.
Psyned blog
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Hoe voorkom ik een herfstdip?
10 redenen voor mentale zorg op de werkvloer
Copingmechanismen: hoe ga jij om met stress?
5 feiten en fabels over slaap
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.