Hypochondrie

“Terugkijkend denk ik dat het rond mijn 12e begon. Ik zat in de biologieles en daar legde mijn leraar haarfijn uit dat doodgaan onvermijdelijk was. ‘Dit kwam vooral door het optreden van allerlei enge ziekten’, waarop een zeer gedetailleerd uitleg volgde over welke ziektes allemaal mogelijk waren. Sindsdien kon ik het niet meer los laten. Tijdens de les dacht ik zelfs dat ik een hartaanval kreeg. Voordat ik doorhad dat het hyperventilatie was, was ik al jaren verder.

Sindsdien ben ik bij veel artsen geweest, heb ik allerlei onderzoeken gehad en allerlei soorten medicatie geprobeerd. Niks hielp. Ik bleef de druk voelen, het benauwd hebben en ik was doodsbang dat mijn lichaam er elk moment mee zou ophouden. Daar dacht ik continu aan en zocht vervolgens online informatie over wat mij mankeerde, op zoek naar geruststelling. Ik checkte mijzelf voortdurend op symptomen, vermeed situaties waarvan ik zeker wist dat dit niet goed kon zijn voor mijn lijf (sporten was mijn hart uitdagen, dat ging ik al helemaal niet doen!). Soms hielp het, was ik even gerustgesteld. En toch kwam mijn angst elke keer weer terug, denkend aan een nieuwe ziekte die ik zou kunnen hebben of krijgen. “

Wat houdt hypochondrie in?

HypochondrieHypochondrie wordt met name gekenmerkt door over een langere periode (langer dan 6 maanden) je zorgen maken over lichamelijke symptomen. Tegenwoordig wordt er vaker gesproken over of ziekte-angst of een somatisch-symptoomstoornis. Bij een somatische-symptoomstoornis staat het hebben van een of meer lichamelijke klachten die je dagelijks leven in grote mate verstoren op de voorgrond. Daarnaast heb je vaak (excessieve) gedachten, gevoelens of gedragingen rondom je klachten. Bij ziekte-angst staat het bezorgd zijn over het hebben of krijgen van een ernstige ziekte op de voorgrond. Een belangrijk verschil is dat hier dus geen lichamelijke klachten aanwezig zijn, of slechts in lichte mate. Daarnaast controleert iemand zichzelf herhaaldelijk op het voorkomen van tekenen van ziekte op het lichaam en vermijdt iemand bijvoorbeeld ziekenhuizen of doktersafspraken.

Symptomen bij hypochondrie

Als hypochonder maak je je continu zorgen over het hebben of krijgen van een ziekte. Als de angst overheerst, dan kun je daarnaast last krijgen de volgende symptomen:

  • hartkloppingen, transpireren, koude rillingen, duizeligheid, beven
  • benauwdheid, een vervelend gevoel op de borst
  • tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten
  • droge mond, misselijkheid, maagklachten, braken of diarree
  • hoofdpijn, rood worden, flauwvallen
  • het gevoel niet meer te weten wie of waar je bent
  • het gevoel dat je de controle over jezelf verliest, gek wordt of doodgaat

Behandeling

Hypochondrie is goed te behandelen. Dat begint al met het begrijpen van de klacht en uitleg te krijgen over wat er aan de hand is. Met een psycholoog kun je tot inzicht komen welke zorgen en gedachten je precies beangstigen. Samen werk je ernaar toe om deze te vervangen door vaak realistischere, minder beangstigende gedachten. Met de juiste begeleiding, kun je jezelf dit heel goed aanleren.

Contact

Heb je het gevoel dat jouw angst de overhand neemt en zou je dit graag willen aanpakken? Bel dan met ons psychologisch verwijsteam op 085-4014720, zij kunnen jou adviseren over wat de meest geschikte aanpak zou zijn.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons psychologisch verwijsteam. We kunnen je adviseren over je klacht en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Videobellen
Zoek een psycholoog