Skip to content
Psyned

Problemen met seks

Problemen met seks kunnen ontstaan als jij en je partner niet meer hetzelfde denken over jullie seksleven. De een wil bijvoorbeeld vaker vrijen dan de ander of wil graag andere dingen proberen. Dit kan in de relatie zorgen voor veel frustraties en negativiteit rondom seks. Dat verschil in behoefte kan veel oorzaken hebben. We leggen je alles uit over de oorzaken van seksuele problemen, de mogelijke oplossingen en hoe een relatietherapeut jullie hierbij kan helpen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Problemen met seks

Problemen met seks kunnen ontstaan als jij en je partner niet meer hetzelfde denken over jullie seksleven. De een wil bijvoorbeeld vaker vrijen dan de ander of wil graag andere dingen proberen. Dit kan in de relatie zorgen voor veel frustraties en negativiteit rondom seks. Dat verschil in behoefte kan veel oorzaken hebben. We leggen je alles uit over de oorzaken van seksuele problemen, de mogelijke oplossingen en hoe een relatietherapeut jullie hierbij kan helpen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Waarom is intimiteit en seks belangrijk in een relatie?

Binnen een relatie ervaar je, als het goed is, liefde voor je partner. Toch kan je ook voor andere mensen in je omgeving liefde voelen zoals voor je vrienden of familie. Seks zorgt hierin voor de exclusiviteit tussen jou en je partner. Je kan je liefde voor hem of haar op deze speciale manier uiten en dat zorgt voor die extra verbinding. Tijdens seks kan je namelijk een kwetsbare en intieme band creëren. Het brengt jullie letterlijk dichterbij elkaar.

Oorzaken van seksuele problemen

Seksuele problemen hebben binnen een relatie is niet gek of raar. Veel stellen over de hele wereld worstelen hiermee en deze problemen hebben daarom ook verschillende oorzaken. Het kan een verschil zijn in behoeften tussen partners, maar soms is er ook meer aan de hand:

Alledaagse problemen

Problemen in bed hangen soms samen met het alledaagse leven, sleur of de manier waarop jullie met elkaar communiceren. Zo komen problemen in bed bijvoorbeeld voort uit teveel stress of omdat de kinderen alle aandacht opeisen. Zin in seks kan ook verdwijnen als één van jullie zich niet gewaardeerd of gehoord voelt door de ander.

Hechtingsproblemen

Seksuele problemen kunnen te maken hebben met hechting. Jouw hechtingsstijl heeft veel invloed op je relatie. En aangezien seks daar waarschijnlijk een onderdeel van is, is het niet gek dat het ook hierop invloed heeft. Wanneer je bijvoorbeeld angstig gehecht bent, kan het zijn dat je je (emotioneel) niet kan overgeven in bed en liever niet té intiem bent. Je zit dan enorm in je hoofd, wat tot seksuele frustratie van je partner kan leiden. Ook kan het zijn dat je in je jeugd hebt geleerd dat het hebben van seks onveilig is of dat het iets is wat niet hoort of mag. Waardoor je het (onbewust) liever vermijd.

Psychische klachten

Soms zit er achter een seksueel probleem, een psychisch probleem wat weer invloed heeft op je seksleven. Mensen met bijvoorbeeld een depressie, een burn-out of angstklachten kunnen minder zin hebben in seks.

Trauma uit het verleden

Misschien is er bij een van jullie in het verleden wel iets naars gebeurd op seksueel gebied, zoals aanranding, verkrachting of misbruik. Zo'n gebeurtenis maakt het ontzettend moeilijk om nog plezier te beleven aan seks. Als je denkt dat dit met elkaar in verband staat of hierop een andere manier last van hebt, is het belangrijk dit serieus te nemen en hulp te zoeken. Ga naar je huisarts of bel ons voor vrijblijvend advies via 085 4014 720.

Fysieke problemen

Er kan ook fysiek iets aan de hand zijn wat zorgt voor seksuele problemen binnen je relatie, zoals erectieproblemen of vaginisme. Soms kunnen fysieke problemen ook een mentale oorzaak hebben, maar dit hoeft niet. Als dit bij jullie het geval is, ga dan op zoek naar de oorzaak en ga eventueel op zoek naar hulp.

Andere onderliggende oorzaken

Naast al deze bovengenoemde mogelijke oorzaken, kunnen er nog veel meer onderliggende oorzaken zijn waarom je seksuele problemen ervaart binnen je relatie. Misschien heb je een laag zelfbeeld, is er iets ingrijpends gebeurd binnen jullie relatie of is de liefde uitgedoofd. Hoe dan ook, vaak zijn seksuele problemen goed op te lossen met de hulp van een seksuoloog of relatietherapeut. Zeker als jullie er allebei aan willen werken.

Gevolgen van problemen met seks

Seksuele problemen hebben meestal een nadelig effect op jullie relatie. Het is verstandig om deze problemen serieus te nemen. Het kan namelijk zorgen voor ruzie, frustraties en het kan jullie uit elkaar drijven. Ook leidt het vaak tot vervelende communicatie, bijvoorbeeld omdat de ene partner steeds vraagt of aandringt op seks, en de ander steeds ‘nee’ zegt en zich daar schuldig over voelt. In sommige gevallen kan het ook leiden tot overspel. Toch zijn de meeste seksuele problemen gelukkig op te lossen met een beetje hulp. Lees hierover later meer.

Kan een goede relatie dan zonder seks? Vaak verwachten mensen hoe meer liefde, hoe meer seks. Als het één goed zit, zit het ander ook goed. Dit is niet helemaal waar. Liefde en seks kan je zien als twee losse aspecten van jullie relatie. Ze kruizen elkaar wel, maar mogen ook apart van elkaar gezien worden. Het kan dus zijn dat er veel liefde is in jullie relatie en het beiden fijn vinden om elkaars partner te zijn, alleen dat jullie op seksueel gebied niet zo blij zijn. Dit betekent niet dat jullie relatie niet goed is. Het gaat er vooral om wat jullie willen. Er zijn namelijk ook stellen die weinig tot geen seks hebben binnen de relatie en dit prima vinden.

Seksuele problemen oplossen

Vaak beschouwen mensen het als een afwijzing als je partner (even) niet met je naar bed wilt. Maar het is zelden een afwijzing op jou als persoon. In de meeste gevallen is er een onderliggend probleem waar jullie, of je partner, mee aan de slag moeten. Toch zijn er wel een paar dingen die jullie kunnen proberen wanneer jullie seksuele problemen ervaren.

Probeer elkaar elke dag opnieuw te versieren

Het lijkt misschien vreemd, maar actief proberen elkaar te verleiden kan al veel voor jullie betekenen. Als je weet dat jouw partner het waardeert als jij de afwas doet, dan kun je bewust bezig zijn met het doen van iets aardigs voor de ander. Op die manier stimuleren jullie elkaar en zorg je voor een positieve sfeer in jullie relatie. Door wat vaker bezig te zijn met elkaar te verleiden, blijft de vonk tussen jullie in leven.

Haal de prestatiedruk van seks af

Soms ligt er druk op het presteren tijdens seks. Probeer niet te doelgericht met elkaar aan de slag te gaan en alleen maar naar het hoogtepunt toe te werken. Het kan helpen niet te veel na te denken over wat je aan het doen bent en te genieten van het moment. Bedenk je ook: het is niet erg als er iets niet lukt en het is ook niet erg als het niet gaat zoals jullie verwachten. Dat je even tijd voor elkaar maakt en op een intieme manier verbindt, kan al heel fijn zijn.

Probeer elkaar te begrijpen

Mannen en vrouwen hebben vaak een andere opwindingcyclus. Mannen zijn vaak sneller opgewonden dan vrouwen. Het kan daarom lijken alsof er een verschil in seksuele behoefte is tussen jullie, terwijl dit eigenlijk komt door het verschil in opwindingstempo.

Blijf communiceren

Natuurlijk kan het zijn dat er wel degelijk verschillen zijn in seksuele behoeften tussen jou en je partner. In dat geval is het goed om hier met elkaar over te praten. Hoe eng en misschien ongemakkelijk dat ook kan zijn. Probeer te ontdekken wat jullie behoeftes zijn en waar de verschillen liggen. Bespreek met elkaar waar jullie grenzen liggen en wat wel en niet fijn is. Je zult zien dat dit achteraf erg kan opluchten.

Hoe helpt relatietherapie jullie bij problemen met seks?

Lukt het jullie zelf niet om op één lijn te komen als het gaat om seks? Of willen jullie graag weten waar jullie seksuele problemen vandaan komen? Of lukt het maar niet om jullie seksleven nieuw leven in te blazen? Dan helpt relatietherapie. De therapeut helpt jullie concreet met:

  • Uitzoeken waar het pijnpunt precies zit als het gaat om seks;
  • Op een open en positieve manier communiceren over jullie seksuele behoeften, wensen en grenzen;
  • Op dezelfde lijn te komen als het gaat om seks;
  • Die voorwaarden creëren die nodig zijn om te vrijen of zin in seks te krijgen;
  • Manieren vinden om je seksleven nieuw leven in te blazen.

Deze psychologen helpen je graag bij Relatietherapie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned