Onzeker in een relatie

Je voelt je onzeker in je relatie. Zal ik worden afgewezen? Ben ik wel een leuke partner? Dit zijn vragen waarmee je kunt zitten. Ondanks dat de onzekerheid niets hoeft te zeggen over de kwaliteit van jullie relatie, kan het heel lastig zijn. Jouw onzekerheid heeft een negatieve invloed op jullie relatie. Je zoekt bijvoorbeeld vaak bevestiging bij je partner en gevoelens van angst knagen aan je.

Vaak gaat onzekerheid hand in hand met jaloezie. De onzekerheid kan verschillende oorzaken hebben. Waar het onzekere gevoel ook vandaan komt, je wilt er graag vanaf. Je wilt kunnen genieten van je relatie zonder dat je steeds geplaagd wordt door een onzeker stemmetje. Hoe ga je om met onzekerheid binnen een relatie?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Oorzaken onzekerheid in relatie

Hoe ontstaat onzekerheid binnen een relatie? Wat ten grondslag ligt aan de onzekerheid verschilt per situatie. Jouw persoonlijkheid en verleden spelen hierbij een rol. Zo kan je bijvoorbeeld onzeker zijn binnen je relatie omdat je een negatief zelfbeeld hebt: hoe kan mijn partner mij leuk vinden terwijl ik helemaal niet leuk ben? Maar ook ervaringen uit het verleden die emotionele littekens hebben achtergelaten kunnen zorgen voor een onzeker gevoel.

Ook hechting speelt een belangrijke rol. De band die jij als kind met je ouders hebt opgebouwd heeft invloed op hoe je als volwassene relaties aangaat. Wanneer je als kind onveilig gehecht bent, kan dit voor problemen zorgen binnen je relatie. Wanneer je ouders geen veilige haven vormden leer je niet op anderen en jezelf te vertrouwen. Mede hierdoor zorgt onveilige hechting er voor dat je je bijvoorbeeld niet aan de ander durft te hechten of ben je juist heel bang dat de ander je verlaat.

Aerjen Tamminga, Relatietherapeut

Last van onzekerheid?

'Af en toe onzeker zijn in een relatie is heel normaal. Maar als je onzekerheid de relatie beheerst is dit niet gezond. Een psycholoog kan je helpen uit te zoeken waar de onzekerheid vandaan komt en dit aanpakken.'
Aerjen Tamminga, Relatietherapeut.

Je onzekerheid aanpakken?
Plan je adviesgesprek

Last van onzekerheid?

'Af en toe onzeker zijn in een relatie is heel normaal. Maar als je onzekerheid de relatie beheerst is dit niet gezond. Een psycholoog kan je helpen uit te zoeken waar de onzekerheid vandaan komt en dit aanpakken.'
Aerjen Tamminga, Relatietherapeut.

Je onzekerheid aanpakken?
Plan je adviesgesprek

Onzeker in een nieuwe relatie

Het kan kwetsbaar voelen om je open te stellen voor een nieuwe liefde. Je kent elkaar nog niet zo goed en bent bang om de prille liefde stuk te maken. Een nieuwe relatie kan heel leuk zijn, maar ook spannend. Je projecteert bijvoorbeeld vervelende ervaringen uit het verleden op je nieuwe partner. Of je bent bang dat je niet aan de verwachtingen van je partner kan voldoen. Onzekerheid komt vaker voor binnen een nieuwe relatie. Belangrijk is dat jullie met elkaar in gesprek blijven. Focus je niet alleen op de onzekerheid, maar neem ook de tijd om elkaar te leren kennen.

Omgaan met onzekerheid binnen een relatie

Wanneer er binnen jouw relatie sprake is van onzekerheid is het belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. Praat met je partner over je onzekere gevoelens, en als je een onzekere partner hebt ga dan met hem of haar in gesprek. Hebben jullie dezelfde verwachtingen binnen jullie relatie? Het kan fijn zijn als je ondersteund wordt door een relatietherapeut. Samen met een relatietherapeut onderzoek je ingesleten patronen en leer je deze te doorbreken.

Zelfkennis kan je helpen wanneer je onzeker bent in een relatie. Ga bij jezelf na waar het onzekere gevoel vandaan komt. Oftewel: wat is de bron van jouw onzekerheid? Is dit gevoel gebaseerd op feiten of op aannames?

Focus je niet alleen op jullie relatie, maar ook op je eigen leven. Ga bijvoorbeeld dingen ondernemen met vrienden of ga sporten. Zorg ook dat je afleiding hebt op de momenten dat je onzekerheid (extra) opspeelt. Bijvoorbeeld op het moment dat je partner zonder jou op stap is.

Hulp bij relatieproblemen?

Kom je er niet uit en heb je hulp nodig met onzekerheid binnen jouw relatie? Bespreek het met ons verwijsteam. Zij kunnen jou adviseren en desgewenst gelijk een afspraak inplannen bij één van onze relatietherapeuten. Bel naar 085-4014720 of plan direct een gratis adviesgesprek in.

Lara, Psyned verwijsteam
Erg onzeker in je relatie?

Je erg onzeker voelen in je relatie is niet fijn. En kan je relatie in de weg gaan zitten. Ons verwijsteam luistert graag naar je en plannen wanneer gewenst een afspraak voor je in bij een psycholoog in de buurt.

Plan jouw gratis adviesgesprek