PTSS

PTSS beïnvloedt vaker wel dan niet je leven op een ingrijpende manier. De nare gebeurtenis die jij meemaakte, blijft je achtervolgen. Je schrikt ‘s nachts wakker, hebt last van herbelevingen en/of vermijdt situaties die je aan de ingrijpende gebeurtenis doen denken. Heb jij een PTSS? Lees hier meer over wat het precies is, wat de oorzaken zijn en welke behandeling mogelijk is.

Laatste update: 4 mei 2022

Wat is PTSS?

Als je iets ingrijpends meemaakt, kan er een trauma ontstaan. Meestal gaan de klachten die je hierdoor ervaart vanzelf over, maar niet altijd. Als een trauma je leven negatief blijft beïnvloeden en je verschillende (psychische en lichamelijke) klachten ervaart, kan het zijn dat je PTSS hebt.

Ongeveer 10% van de mensen die een trauma heeft, krijgt PTSS. Iedereen met een trauma kan PTSS ontwikkelen. Wel blijkt uit onderzoek dat vrouwen vaker PTSS krijgen dan mannen.

In de DSM-4 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) viel PTSS onder de angststoornissen, maar in de DSM-5 is er een nieuwe categorie toegevoegd: psychotrauma- en stressor gerelateerde stoornissen.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Hoe verwerk je een trauma? En wanneer is het PTSS?

Complexe PTSS

Als je op jonge leeftijd voor een langere tijd getraumatiseerd bent, kan dit leiden tot een complexe PTSS. Denk aan trauma’s op het gebied van seksueel misbruik, geweld, verwaarlozing en mishandeling. Naast de kenmerken die voorkomen bij PTSS komen er bij deze vorm nog twee andere kenmerken voor:

Dissociatieve momenten
Hierbij worden bepaalde herinneringen, gedachten, emoties of waarnemingen buiten je bewustzijn geplaatst. Je kan er tijdelijk niet bijkomen.

Emotieregulatie-problematiek
Dit betekent dat jij je emoties minder goed de baas bent. Je raakt sneller overspoeld door emoties en kan moeilijker kalmeren.

De impact van PTSS

Een trauma kan veel impact op je hebben en je voor langere tijd ontregelen. Hoelang het duurt voor je een trauma verwerkt verschilt per persoon. Soms lukt het niet om een trauma een plek te geven. Je blijft last houden van de symptomen die horen bij een trauma of deze worden zelfs erger. De angst is nog steeds voelbaar en je blijft je gespannen voelen. Er is dan sprake van PTSS.

PTSS symptomen

De symptomen die jij ervaart bij PTSS verdelen we onder in 3 categorieën: herbeleving, vermijding en spanning. Je kan na de ingrijpende gebeurtenis direct last hebben van lichamelijke en psychische klachten, maar ze kunnen ook later ontstaan. Hoeveel symptomen je ervaart en de ernst ervan verschillen per persoon.

Herbeleving

Tijdens een herbeleving heb je indringende herinneringen aan de nare gebeurtenis. Je ervaart bijvoorbeeld nachtmerries en flashbacks. Als je geconfronteerd wordt met iets dat je aan de traumatische gebeurtenis doet denken kan dat een herbeleving veroorzaken. Soms voelt het alsof je het weer opnieuw meemaakt. Je ervaart dezelfde angst en spanning. Ook kan je, als je denkt aan de gebeurtenis, een angstig gevoel en lichamelijke sensaties, zoals zweten, trillen of hartkloppingen, ervaren.

Vermijding

Natuurlijk wil je dat wat je meemaakt nooit meer ervaren. Dit kan leiden tot vermijding. Je gaat dan situaties die je doen denken aan het trauma uit de weg en praat en denkt er ook niet over. Het komt ook voor dat je een deel van het trauma niet meer herinnert, dit heet verdringing. Sommige mensen gebruiken hierbij verdovende middelen, zoals alcohol en drugs.

Wat ook voorkomt is depersonalisatie; doordat je steeds meer afstand neemt van je emoties krijg je het gevoel dat je buiten jezelf treedt.

Een andere klacht die je kan ervaren is derealisatie. Hierbij kan het zijn dat je je steeds meer afzondert van mensen. Je voelt je steeds minder betrokken met je omgeving. Je kan het gevoel hebben dat je omgeving niet echt is, dit noemen we derealisatie.

Spanning

Je ervaart meer spanning dan voor de gebeurtenis en bent constant alert. Je schrikt snel, bent overgevoelig en prikkelbaar. Je wordt bijvoorbeeld sneller boos op anderen of hebt last van huilbuien of woede-uitbarstingen zonder dat hier een duidelijke aanleiding voor is. Ook is het lastig om je te concentreren omdat je continu waakzaam bent.

Andere symptomen

Naast de bovenstaande symptomen, zijn er nog een aantal symptomen die je kan ervaren:

  • Je gedraagt je roekeloos.
  • Je bent somber.
  • Je vindt weinig dingen nog interessant.
  • Je voelt je schuldig.
  • Je voelt je minderwaardig.
  • Je voelt je moe.
  • Je hebt last van angsten.

Behandeling bij PTSS

Herken je bovenstaande symptomen? Heb je hier al voor langere tijd last van en worden de klachten niet minder of zelfs erger? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. De juiste PTSS behandeling helpt jou het trauma te verwerken en een plek te geven. Een veelgebruikte methode is bijvoorbeeld EMDR. Deze techniek kan je weer op weg helpen als het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. EMDR is effectief bij traumaverwerking en zorgt ervoor dat jouw trauma je niet meer in de weg staat.

Hulp bij PTSS

Een onverwerkt trauma heeft vaak een grote impact op je leven. Neem je klachten daarom serieus. Heb jij vragen of zorgen? Wij helpen jou graag. Plan hier plan hier een gratis adviesgesprek in of bel ons op 085 – 4014 720.

Melissa, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Ben jij uit evenwicht door een schokkende gebeurtenis? Blijf niet met je klachten lopen en neem contact met ons op. We adviseren jou graag en beantwoorden je vragen.

Plan jouw gratis adviesgesprek