Skip to content
Psyned

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest gebruikte therapievorm van Nederland. Het is een praktische en effectieve behandeling waarmee je redelijk snel resultaat bereikt. Gemiddeld heb je 5-20 sessies nodig, afhankelijk van je klacht. CGT kan je onder andere helpen bij angst, depressie en burn-out. Wil je weten of deze therapievorm bij je past?  

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Cognitieve gedragstherapie

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Het uitgangspunt van CGT is dat je gedachten, gedrag en gevoelens met elkaar verbonden zijn. Tijdens cognitieve gedragstherapie leer je om op een andere manier naar situaties te kijken en je gedrag aan te passen. Niet-helpende gedachten - zoals angstige of negatieve gedachten - die je belemmeren, leer je ombuigen naar helpende gedachten. Zo ontstaat er een ander gevoel over een bepaalde situatie.  

Je krijgt vaak oefeningen mee om CGT in het dagelijks leven te oefenen. Je brein is net een spier. Hoe meer je oefent, hoe sneller je resultaat ziet van de behandeling. Je zal merken dat je positiever denkt en dat je angstklachten verminderen. Als je hier niet mee oefent en steeds blijft vluchten voor bepaalde situaties, houd je het angstige gevoel in stand. 

Cognitieve therapie

Bij cognitieve therapie draait het om de bewustwording van je eigen gedachten en welke emoties deze gedachten oproepen. Soms word je overspoeld door een gevoel van paniek of somberheid, zonder te weten waarom. In de therapie ga je automatische gedachten opsporen, neem je ze onder de loep en ga je ze uitdagen. Kloppen jouw gedachten wel? Of bekijk je alles door een ‘negatieve bril’? Je wordt bewuster van de invloed van deze (vaak niet-helpende) gedachten op je gevoel en gedrag. Zo leer je uiteindelijk deze gedachten te signaleren, te toetsen en kan je meer helpende gedachten verzinnen. 

Gedragstherapie

Je gedrag bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Daarom staat je gedrag centraal tijdens gedragstherapie. Samen met een psycholoog onderzoek je niet-helpende gedragspatronen. Meestal houden we door ons gedrag ook bepaalde gevoelens en niet-logische overtuigingen in stand. Dit is niet gek, want het liefst gaan we vervelende en spannende dingen uit de weg. Maar dit helpt je op de lange termijn niet verder. Het beperkt ons. Daarom voer je een gedragsexperiment uit tijdens de gedragstherapie. Je probeert dan nieuw gedrag uit. Bijvoorbeeld: iemand met pleinvrees kijkt op een veilige afstand naar een druk plein. Vervolgens probeer je een aantal stappen te zetten naar het plein. Zo kom je er stap voor stap achter dat waar je zo bang voor was helemaal niet gebeurt. Dat geeft meer vertrouwen om dingen te doen. 

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?

Tijdens de cognitieve gedragstherapie breng je bepaalde (negatieve) gedachten- en gedragspatronen in kaart. Je leert hoe het veranderen van deze gedragspatronen invloed heeft op je gevoelens. Daar kan je mee oefenen in een gedragsexperiment. Je gaat aan wat je normaal uit de weg zou gaan. Gebeurt er waar je bang voor was? Of pakt het anders uit? Vervolgens merk je dat de automatische gedachtes (je angsten) steeds ongeloofwaardiger voelen en je angst neemt af. 

Cognitieve gedragstherapie voorbeeld

Stel je voor: je zit in een brainstormsessie met collega’s. Je hebt allerlei ideeën, maar toch hou je je mond. Want je collega’s hebben vast veel betere ideeën en die van jou zijn vast stom en niet bruikbaar, denk je. Als je die zou delen, dan… [vul in welke ramp er gebeurt]. Bijvoorbeeld ‘willen mijn collega’s mij niet meer in het team’. Maar klopt deze gedachte wel? Of komt hij voort uit onzekerheid

Jouw gedachte geeft je geen goed gevoel en houd je ergens in tegen, het belemmert je. Het is een niet-helpende/niet-functionele gedachte en deze beïnvloedt op een negatieve manier hoe je je gaat gedragen. Je blijft stil, je komt hierdoor misschien minder betrokken over en je houdt de angst dat je niets in te brengen hebt in stand. Zo blijf je je onzeker voelen en krijg je geen kans je zelfvertrouwen te verbeteren. Je ontdekt niet wat je in je mars hebt en collega’s lopen misschien waardevolle input mis. 

Tijdens cognitieve gedragstherapie leer je hoe deze gedachten, opvattingen en aannames je gevoelens en gedrag beïnvloeden. Door middel van verschillende technieken en het uitdagen van deze niet-helpende gedachten, kan de psycholoog je helpen om je gedachten om te zetten naar een meer helpende en realistische gedachten. Bijvoorbeeld: ‘Mijn ideeën zijn van toegevoegde waarde’. Je wordt uitgedaagd om bij de volgende brainstormsessie drie ideeën te delen. Wat gebeurt er als je wel ideeën deelt? Was het echt zo eng als dat je dacht? En hoe reageerden je collega's? Misschien zijn jouw collega’s wel heel blij met jouw input. Of vinden ze het leuk dat je meedenkt.  

Voor welke hulpvraag is cognitieve gedragstherapie geschikt?

Cognitieve gedragstherapie werkt voor zowel volwassenen als bij kinderen en jongeren. Het is een vrij korte en effectieve behandeling die op langere termijn zelfs beter werkt dan medicatie. Tijdens deze behandelvorm richt je je op het heden en ook op de toekomst. Hierdoor vermindert de kans op een terugval. Cognitieve gedragstherapie wordt vooral ingezet bij angstklachten, maar het kan je ook goed helpen bij klachten als: 

Meestal wordt cognitieve gedragstherapie 1-op-1 gegeven, maar het is ook geschikt bij relatietherapie

Vind een cognitieve gedragstherapeut

Wil jij aan de slag met je klachten en denk je dat CGT bij jou past? Vind bij ons een cognitieve gedragstherapeut die jou kan helpen. Leg je situatie aan ons voor tijdens een gratis adviesgesprek of bel naar 085 - 4014 720. Wij denken graag met je mee.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Eline is psycholoog in Groningen en gespecialiseerd in het behandelen van angst, depressie en burn-out. Ze geeft zelf ook cognitieve gedragstherapie. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Deze psychologen helpen je graag met cognitieve gedragstherapie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Eline is psycholoog in Groningen en gespecialiseerd in het behandelen van angst, depressie en burn-out. Ze geeft zelf ook cognitieve gedragstherapie. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned