Skip to content

Psychische klachten bij de overgang

Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. Je lichaam zoekt een nieuw ritme en daardoor kan je last krijgen van verschillende overgangsklachten, zoals somberheid en stemmingswisselingen. Dit heeft veel invloed op je dagelijks leven, je lichaam en hoe je je voelt. Heb je last van psychische klachten bij de overgang?

Snel de juiste hulp

  • In ±15 minuten persoonlijk advies.
  • Aandacht voor jouw verhaal.
  • Gekoppeld aan een psycholoog die past.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

  • In ± 15 minuten persoonlijk advies.
  • Aandacht voor jouw verhaal.
  • Persoonlijk gekoppeld aan een psycholoog.
Psychische klachten bij de overgang

Wat is de overgang?

De overgang is een natuurlijke fase waarin je menstruatie geleidelijk stopt. Je hormoonproductie neemt af en de werking van je eierstokken stopt, waardoor je niet meer vruchtbaar bent. Veel vrouwen ervaren hierdoor klachten zoals opvliegers, hoofdpijn en gewichtstoename. Daarnaast kunnen er ook psychische klachten bij de overgang optreden, zoals stemmingswisselingen en veranderingen in je slaappatroon.

Vervroegde overgang

1 op de 100 vrouwen krijgt voor haar veertigste overgangsklachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals erfelijkheid, chemotherapie of bestraling. Soms worden de eierstokken verwijderd. Heel soms komt het door een bijnierontsteking. Vaak is de precieze oorzaak van vroegtijdige overgangsklachten onduidelijk.

Oorzaak overgangsklachten

Elke vrouw heeft een bepaalde hoeveelheid eicellen. Tussen de 40 en 60 jaar raken deze op of worden ze niet meer rijp. Dit zorgt ervoor dat de afgifte van eicellen uit de eierstokken stopt. Hierdoor daalt het vrouwelijk hormoon oestrogeen, wat voor mentale en fysieke veranderingen kan zorgen.

Symptomen overgang

De overgang veroorzaakt schommelingen in je hormoonhuishouden. Hiermee bedoelen we de aanmaak, afbraak en het evenwicht van je hormonen. Als dit uit balans is  kan je verschillende overgangsklachten ervaren. Bijvoorbeeld:

Lichamelijke klachten overgang:

  • Je wordt minder vaak ongesteld en later verdwijnt je ongesteldheid;
  • Je hebt het plotseling heel erg warm. Dit heet ook wel een opvlieger;
  • Je krijgt last van een droge huid;
  • Je hebt hoofdpijn;
  • Je hebt spier- en gewrichtspijn;
  • Je gaat zweten in de nacht;
  • Je komt wat aan;
  • Je hebt last van urineverlies;
  • Je krijgt vaker een blaasontsteking.

Mentale klachten overgang:

  • Je wordt prikkelbaar;
  • Je slaapt slechter;
  • Je ervaart stemmingswisselingen;
  • Je kan last krijgen van depressieve gedachten;
  • Je bent snel boos;
  • Je hebt moeite met concentreren;
  • Je hebt last van geheugenverlies;
  • Je hebt huilbuien;
  • Je wordt vergeetachtig;
  • Je bent onzeker;
  • Je kan last krijgen van angstklachten;
  • Je kan last krijgen van andere psychische klachten

Hormonen zijn belangrijk om je lichaam gezond te houden. Veranderingen hierin hebben invloed op hoe je je voelt en gedraagt, zowel fysiek als mentaal. De overgang is een teken dat je hormonen uit balans zijn.

Doe de Psyned zelftest

Ervaar je psychische klachten?

Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.

Tips tegen overgangsklachten

Psychische klachten bij de overgang kunnen erg vervelend zijn en je in het dagelijks leven belemmeren. Gelukkig kan je zelf ook wat doen om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld:

  1. Blijf in beweging. Bewegen is altijd een goed idee, maar in de overgang kan je er extra baat bij hebben. Je slaapt er beter door en je vermindert stress. Daarnaast blijven je spieren en gewrichten soepel.
  2. Eet gezond. Gezonde voeding is belangrijk tijdens de overgang. Sommige vrouwen kunnen last krijgen van botontkalking en/of gewichtstoename. Daarom is het belangrijk dat je in deze fase op je voeding let en ervoor zorgt dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt.
  3. Zorg voor genoeg slaap. Tijdens de overgang kan je last krijgen van slaapproblemen. Je wordt wakker door opvliegers of je wordt veel eerder wakker dan normaal. Slaap is erg belangrijk voor het herstel van je lichaam. Ga daarom op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Een slaapritme kan je helpen om je hormoonhuishouden rustig te houden.
  4. Zorg ervoor dat je voldoende ontspant. De overgang kan voor stressklachten zorgen. Het is daarom belangrijk dat je zorgt voor voldoende rust. Mediteren, yoga of mindfulness kan je hierbij helpen.

Behandeling psychische klachten bij de overgang

Het proces van de menopauze is een natuurlijk onderdeel van het leven van een vrouw. Je lichaam verandert en daar kunnen een aantal overgangsklachten bij horen. De klachten zijn niet schadelijk voor je gezondheid, maar ze kunnen wel vervelend zijn. Je kan allerlei middelen kopen om de symptomen te verminderen. Artsen raden dit niet aan (thuisarts).

Wist je dat een psycholoog jou ook kan helpen bij overgangsklachten? Soms veroorzaakt de overgang slaapproblemen, somberheids-, stress- en angstklachten. Je kan je ook onzeker gaan voelen of last krijgen van concentratieproblemen. Een psycholoog kan je hierbij helpen. Afhankelijk van jouw zorgvraag kan je bijvoorbeeld aan de slag gaan met cognitieve gedragstherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) of mindfulness. Wil je weten hoe we jou kunnen helpen? Plan een gratis adviesgesprek in of bel direct ons verwijsteam via 085-4014720.

Bronnen

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , vrijgevestigd psycholoog in Amsterdam. Ze is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van overgangsklachten, angst, depressie, slaapproblemen en een negatief zelfbeeld. Ze is aangesloten bij Psyned en NIP.

Deze psychologen helpen je graag bij Psychische klachten bij de overgang

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duren de overgangsklachten?

De lengte van de overgang verschilt van vrouw tot vrouw. Het totale proces duurt meestal zeven tot tien jaar. Gemiddeld zit er ongeveer vier jaar tussen het begin van de onregelmatige ongesteldheid en de overgang. Klachten die horen bij de menopauze kunnen vijf tot tien jaar duren, soms zelfs langer. Sommige vrouwen ervaren de klachten maar een korte periode.

Wat is het verschil tussen de overgang en de menopauze?

Hoewel de woorden overgang en menopauze vaak door elkaar worden gebruikt, is er een verschil. De menopauze is je allerlaatste menstruatie, terwijl de overgang de jaren eromheen zijn.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , vrijgevestigd psycholoog in Amsterdam. Ze is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van overgangsklachten, angst, depressie, slaapproblemen en een negatief zelfbeeld. Ze is aangesloten bij Psyned en NIP.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Psyned