Eenzaamheid

Eenzaamheid komt in Nederland voor bij 40% van de volwassenen. Het eenzame gevoel gaat meestal na een tijdje weer over. Sommige mensen voelen zich echter langer eenzaam, soms zelfs jaren. Die eenzaamheid gaat vaak samen met gemis en teleurstelling. Je hebt bijvoorbeeld geen vrienden om leuke dingen mee te doen, iemand bij wie jij je ei kwijt kan of je hebt het gevoel dat niemand jou begrijpt.

Iedereen kan zich op ieder moment in het leven eenzaam voelen, maar de ene persoon loopt meer risico om zich eenzaam te voelen dan de ander. Groepen die een hoger risico hebben op eenzaamheid zijn: ouderen (75+), mensen in armoede, mensen met een chronische aandoening, mantelzorgers, mensen met een migratie-achtergrond, laaggeletterden, LHBTI’ers.

De gevolgen van eenzaamheid

Het is belangrijk dat jij actief aan de slag gaat met het verminderen van jouw eenzaamheid. Het kan namelijk veel impact hebben op jouw leven en de kwaliteit ervan. Bijvoorbeeld doordat eenzaamheid samen gaat met gezondheidsrisico’s. Het kan een negatieve uitwerking hebben op je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Ook veroorzaakt eenzaamheid vaak ongezonde gedragingen (zoals het gebruiken van middelen, meer eten en weinig bewegen).

Daarnaast zijn mensen sociale wezens en hebben we allemaal behoefte aan contact met anderen. Door eenzaamheid word je niet in deze behoefte voorzien. Hierdoor kun je je ongelukkig voelen en in een negatieve spiraal terecht komen.

Eenzaamheid en psychische klachten

Eenzaamheid kan op zichzelf staan maar gaat relatief vaak samen met psychische klachten. Uit een onderzoek van Trimbos blijkt dat wanneer jij je eenzaam voelt je een hoger risico hebt op het ontwikkelen van een ernstige stemmings-, angst– of middelenstoornis dan mensen die niet eenzaam zijn. Andersom voelen mensen die psychische klachten hebben zich vaker eenzaam dan mensen zonder psychische klachten. Lees verder op de andere pagina’s voor meer informatie over de relatie tussen eenzaamheid en psychische klachten en wat je kunt doen als jij je eenzaam voelt.

Voel jij je eenzaam?

Eenzaamheid kan veel impact op je leven hebben. Een psycholoog kan jou helpen. Vind hier de hulp die jij nodig hebt.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Voel jij je eenzaam?

Eenzaamheid kan veel impact op je leven hebben. Een psycholoog kan jou helpen. Vind hier de hulp die jij nodig hebt.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog