Vakantiestress

Vakantie zou leuk en ontspannend moeten zijn, maar als je vakantiestress hebt ervaar je dit niet zo. Een vrije periode roept bij jou stress op. Een dag van te voren ben je druk bezig met het inpakken van je koffer. Dit eindigt met een vloer bezaaid met spullen en een koffer die net niet dicht kan. Wanneer je na een stressvolle reis met jengelende kinderen dan eindelijk op je vakantiebestemming aankomt blijk je een aantal essentiële dingen te zijn vergeten. Ervaar jij ook stress bij de gedachte dat je volgende week op vakantie gaat? Of kun je (bijna) niet ontspannen als je eenmaal op je vakantiebestemming bent? Een aanzienlijk deel van deze stress kan voorkomen worden.

Oorzaken vakantiestress

Er zijn verschillende oorzaken voor vakantiestress. Hieronder worden een aantal van deze oorzaken toegelicht. Dit betekent niet dat dit enige oorzaken zijn.

Vakantiestress door werkdruk

Volgende week ga je op vakantie, maar hebt nog een stapel werk te doen. Je werkt hard om alles af te krijgen zodat er na je vakantie geen werk meer op je ligt te wachten. Je gaat ervan uit dat het van je verwacht wordt dat je dit doet. En je wil je collega’s natuurlijk niet belasten met jouw werk.

Het gevolg is dat je oververmoeid aan je vakantie begint en een tijd nodig hebt om bij te komen. In het ergste geval stort je in op je vakantie waardoor je er niet volledig van kan genieten.

Vakantiestress door slechte voorbereiding

vakantiestressDe voorbereiding kan voor stress zorgen. Een dag voor je op reis gaat moet je de auto nog inpakken. Terwijl je alles aan het inpakken bent kom je er achter dat je de paspoorten kwijt bent. Eigenlijk heb je geen tijd om lang te zoeken want je moet nog snel naar de drogisterij voor zonnebrandcrème en pleisters. Natuurlijk krijg je ook nog ruzie met je partner omdat jullie van te voren geen taakverdeling hebben afgesproken. Je partner bemoeit zich daarom goedbedoeld met de paklijst, maar dat zorgt voor vlam in de pan. Uiteindelijk vertrekken jullie vermoeid en geïrriteerd naar je vakantiebestemming.

Dit is natuurlijk geen fijne start van je vakantie. Ondanks dat je op vakantie gaat ter ontspanning is het beter om uitgerust aan je vakantie te beginnen. Oververmoeidheid zorgt ervoor dat je minder kan hebben. Je bent minder goed bestand tegen ziektes en kan minder goed omgaan met eventuele tegenslagen.

Zware belasting voor je lichaam

Vakantie kan zwaar zijn voor je lichaam en geest. Je bent in een andere omgeving met wellicht andere (klimaat)omstandigheden. Ook ben je bent uit je structuur. Je gaat bijvoorbeeld later naar bed dan normaal en/of hebt te maken met tijdsverschillen. Ook doe je andere activiteiten dan normaal en eet ander voedsel. Je lichaam wordt hierdoor extra belast en is steeds bezig om zich aan te passen. Dit kost energie.

Op elkaars lip

Je relatie of vriendschap kan nog zo goed zijn, als je 24 uur op elkaars lip zit kan dat voor spanningen zorgen. Je komt achter eigenschappen van de ander die jij niet fijn vindt of binnen het reisgezelschap verschillen de verwachtingen van de vakantie. Jullie blijken het toch niet over alles eens te zijn. Dit kan zorgen voor irritaties en ruzies.

5 tips om vakantiestress te voorkomen

1. Stel grenzen aan de hoeveelheid werk en draag klussen op tijd over

Je probeert in de week voor je op vakantie gaat nog snel al je werk af te maken. Eigenlijk is het veel te veel en het gevolg is dan ook dat je uitgeput aan je vakantie begint. De eerste week heb je nodig om bij te komen.

Het is beter om een reële planning te maken en je grenzen goed te bewaken, stel prioriteiten. Voorkom dat je op de laatste dag voor je vakantie extra hard moet werken. Lukt het niet om al je werk af te krijgen? Zorg dan dat je werk op tijd overdraagt aan een collega.

2. Begin een paar dagen van te voren met de voorbereiding

Maak van te voren lijstjes. Stel een lijst samen met de spullen die je nodig hebt en een lijst met spullen die je nog moet aanschaffen voor je reis. Maak ook een lijstje met zaken die je nog moet regelen voor je weggaat, zoals een oppas vinden voor eventuele huisdieren en iemand vragen om op het huis te passen.

Bepaal samen met de mensen waarmee je op vakantie gaat wie voor wat verantwoordelijk is. Zo kunnen hier geen misverstanden over ontstaan. Ook voorkom je zo dat één iemand alle voorbereidingen op zich neemt en hierdoor gestrest aan de vakantie begint.

3. Verwacht geen perfecte vakantie

Ondanks dat de mooie plaatjes op social media je anders doen geloven, is bijna geen enkele vakantie perfect. Sta je uren in de file? Blijkt de zee toch minder blauw? Of valt je hotel in het echt toch een beetje tegen? Ook op vakantie kun je te maken krijgen met tegenslagen. Om teleurstelling te voorkomen kan het helpen om je verwachtingen van te voren bij te stellen. Er gaan wellicht dingen fout en je zal misschien ook niet ieder moment genieten, accepteer dat.

4. Geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe omstandigheden te wennen

Neem na aankomst voldoende rust voordat je dingen gaat ondernemen. Probeer ook voldoende te slapen. Let vooral aan het begin op wat je eet en drink voldoende water.

5. Geef elkaar de ruimte op vakantie

Maak goede afspraken met de mensen met wie je op vakantie gaat. Spreek verwachtingen naar elkaar uit om teleurstellingen te voorkomen. Zorg ook dat je tijdens de vakantie voldoende tijd neemt voor jezelf.

Wat te doen bij vakantiestress?

Helpen bovenstaande tips niet? Of ervaar je vaak stress en wil je hiervan af? Je kunt altijd bellen op 085 – 4014 720 voor een persoonlijk advies of stuur ons een bericht.

Neem stressklachten serieus

Wanneer je stressklachten ervaart is het goed om dit aan te pakken. Ernstige stressklachten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out, depressie of angststoornis. Benieuwd hoe een psycholoog jou kan helpen? Neem contact met ons op.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Zoek een psycholoog