Agorafobie

“Langzaamaan sloop het erin. Ik merkte dat ik steeds vaker last had van hoofdpijn en dat mijn ademhaling van slag was, alsof er een enorme druk op mijn borst stond. Ik begon mij steeds beroerder te voelen en verzon steeds vaker smoesjes om thuis te blijven en om onder verplichtingen uit te komen. Op een gegeven moment hadden mijn partner en vrienden mij zover gekregen dat ik toch mee uit eten ging om mijn verjaardag te vieren. Daar stond ik dan, midden in het restaurant. Het angstzweet stond mij op mijn voorhoofd, mijn hart klopte in mijn keel, het voelde alsof ik geen adem meer kreeg en overal om mij heen waren mensen. Het voelde alsof ik geen kant op kon en dat er elk moment iets met mij kon gaan gebeuren, alsof ik dood neer kon vallen of gek zou worden. Ik was de controle volledig kwijt. Wat was er toch met mij aan de hand?

Dit was mijn eerste volledige paniekaanval. Daarna leefde ik steeds beperkter. Ik ging amper mijn huis uit, zelfs niet om boodschappen te doen en de enkele keren dat ik met de bus ging, stapte ik na een halte alweer uit. Ik kon het gewoon niet meer aan en was aan huis gekluisterd. Na een lange zoektocht en bij allerlei dokters te zijn geweest kreeg ik te horen dat ik agorafobie had, in de volksmond bekend als plein- of straatvrees.”

Wat verstaan wij onder agorafobie?

PleinvreesBij agorafobie ben je vooral bang om je veilige, vertrouwde omgeving te verlaten. Het openbaar vervoer gebruiken, in afgesloten ruimten zijn, in een menigte bevinden of zonder gezelschap buitenshuis zijn levert enorme angst op. Agorafobie is daarom een angststoornis. Je hebt de gedachte dat ontsnappen moeilijk zou kunnen zijn of dat hulp misschien niet beschikbaar is wanneer iets ernstigs zich voordoet. Pleinvrees is hier een vorm van en komt vaak voor. Dan ben je met name bang om je in open ruimtes te begeven waar veel mensen zich verzamelen. Vaak gaat deze angst samen met een paniekstoornis, waardoor mensen steeds vaker en de situaties en plekken gaan vermijden.

Symptomen van agorafobie

Als je last hebt van agorafobie of pleinvrees kun je verschillende klachten ervaren:

  • Gevoel dat je de situatie moet verlaten
  • Druk op de borst; benauwdheid
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Trillen en zweten
  • Hoge gespannenheid

Behandeling

Agorafobie is over het algemeen goed te behandelen. Afhankelijk van de mate waarin je last hebt, kun je binnen een aantal sessies al veel verschil merken. Vaak wordt deze angst door de psycholoog behandeld met cognitieve gedragstherapie. Deze behandelmethode is gericht op het onderzoeken van denkgewoonten en het omvormen van deze gewoonten naar positieve gedachten en denkpatronen. Zodat jezelf leert om anders om te gaan met je gedachten en je steeds minder klachten zult ervaren. Een psycholoog kan ook een andere therapievorm toepassen, of een combinatie van verschillende behandelmethodes.

Contact

Merk je dat je moeite hebt met het verlaten van je vertrouwde omgeving of herken jij je in bovenstaande klachten? Bel dan gerust met ons psychologisch verwijsteam op 085 – 401 47 20. Zij beantwoorden al jouw vragen of kunnen direct een afspraak voor je maken bij een psycholoog bij jou in de buurt.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons psychologisch verwijsteam. We kunnen je adviseren over je klacht en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Videobellen
Zoek een psycholoog