Bindingsangst

Bindingsangst kan heel ingrijpend zijn, bijvoorbeeld als het problemen veroorzaakt in relaties of zelfs een relatie in de weg zit. Je hebt moeite om binnen relaties de diepte in te gaan. Zodra iemand te dichtbij komt heb je het gevoel te willen vluchten. Je hebt door bindingsangst moeite om je aan iemand te hechten. Waar komt bindingsangst vandaan en misschien nog wel belangrijker, wat kun je er aan doen als je het bij jezelf of je partner herkent?

Wat doet dit met jou?
Heb jij klachten zoals relatieproblemen en heb jij het gevoel dat dit voortkomt uit bindingsangst? Bel gerust met ons voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Bel 085-4014720 of stuur een bericht.

Wat is bindingsangst?

BindingsangstAls je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel. De relaties die je aangaat zijn nooit heel serieus en je investeert er ook weinig in. Of je vermijd liefdesrelaties helemaal. Dit betekent niet dat je geen behoefte hebt aan liefde. Alleen jouw angst voor verlies zit je in de weg. Je wil vooral niet de controle verliezen en risico’s ontwijk je liever.

Oorzaken bindingsangst

Bindingsangst kent verschillende oorzaken. De oorzaak van bindingsangst ligt meestal in je vroege jeugd. Maar ook een vervelende ervaring binnen een vorige relatie kan de oorzaak zijn.

Als jong kind bouw je een band op met je ouders/verzorgers. Dit noemen we hechting. Wanneer hechting niet goed verloopt kan er onveilige hechting ontstaan. De manier waarop jij als kind gehecht bent kan ook nu nog van invloed zijn op hoe jij (intieme) relaties aangaat. Was jouw ouder of verzorger fysiek of emotioneel afwezig? Groeide je op in een onveilige omgeving? Of kreeg je weinig liefdevolle aandacht? Dit kan onder andere tot gevolg hebben dat je als volwassene je moeilijk hecht aan iemand, bang bent om verlaten te worden of mensen moeilijk vertrouwt. Onveilige hechting kan er zelfs voor zorgen dat je (liefdes)relaties vermijdt.

Bindingsangst ontstaat op een moment dat liefde onveilig is. Dit kan dus in je jeugd zijn, maar het kan ook ontstaan als je volwassen bent. Bijvoorbeeld wanneer je je te lang bevond in een ongezonde relatie, je partner vreemdging, je geliefde plotseling overleed of bij een echtscheiding. Om jezelf te beschermen trek je (onbewust) een muur op.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over hechting en hechtingsstijlen.

Bindingsangst symptomen

Het kan lastig zijn om bij jezelf of een ander bindingsangst te herkennen. Misschien besef je je niet dat bepaalde signalen duiden op bindingsangst:

 • Je hebt nog nooit een relatie gehad of bent degene die vaak relaties verbreekt
 • Van een vaste/duurzame relatie krijg je een benauwd gevoel
 • Je vindt het moeilijk om een relatie officieel te maken
 • Je wilt wel een relatie, maar hebt altijd een excuus om geen relatie aan te gaan
 • In een nieuwe relatie ben je heel kritisch
 • Je twijfelt al snel binnen je relatie
 • Stabiele mannen of vrouwen vind je saai
 • Je voelt je aangetrokken tot onbereikbare mannen of vrouwen, zoals iemand die getrouwd is
 • De relaties die je had waren nooit lang
 • Je bent binnen een relatie bang om (weer) gekwetst te worden
 • Voor jou is het lastig om emoties te delen met je partner
 • Je hebt vaak ruzie met je partner
Hoe beïnvloedt bindingsangst jouw relatie?
Doe de gratis relatie test en krijg meteen meer inzicht.

Wat te doen tegen bindingsangst

Zoals eerder al aangegeven, betekent bindingsangst niet dat je geen behoefte hebt aan een vaste en liefdevolle relatie, maar je angst belemmert je. Je hebt jezelf voor langere tijd beschermd door je niet te binden. Dit heeft je in het verleden wellicht geholpen, maar lost nu niks op. Laat gevoelens toe in plaats van je er tegen te verzetten. Accepteer dat je bang bent. Hoe kom je vervolgens van bindingsangst af?

Erkennen dat je een probleem hebt is een eerste stap. Daarna kun je op zoek naar de oorzaak. Als dit niet alleen lukt kan een psycholoog je hierbij helpen. Samen kunnen jullie de oorzaak van jouw bindingsangst achterhalen. Jullie ontdekken samen hoe bepaalde patronen jou belemmeren bij het aangaan van een duurzame relatie. Vervolgens kun je stap voor stap werken aan het doorbreken van deze patronen.

Wat als je partner bindingsangst heeft?

Wat als niet jijzelf maar je partner last heeft van bindingsangst? Een partner met bindingsangst heeft moeite om mensen te vertrouwen. Hij of zij moet leren om zich veilig te voelen binnen jullie relatie. Dit kan tijd kosten. Hoe kan je zorgen dat je toch samen een fijne relatie kan hebben? Ga met elkaar in gesprek. Communicatie is belangrijk binnen een relatie. Luister naar je partner. Spreek ook jouw behoeften en verwachtingen uit. Maar stel geen regels op. Dit kan zorgen voor een beklemmend gevoel en uiteindelijk voor meer afstand. Wanneer je merkt dat jullie er samen niet uitkomen kan relatietherapie jullie wellicht verder helpen. Samen met een relatietherapeut kunnen jullie werken aan het verbeteren van jullie relatie.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Hoe fijn zou het zijn als bindingsangst jou niet meer in de weg staat? Heb jij vragen of zorgen? Bel naar 085-4014720 of stuur ons een bericht. Wij bieden graag een luisterend oor.

Van je angstklachten af?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons psychologisch verwijsteam. We kunnen je adviseren over je klacht en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jou past.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Zoek een psycholoog