Piekeren
Je hebt vast weleens last gehad van gedachten die maar rondjes draaien in je hoofd, waardoor je je niet kan concentreren en slecht slaapt. Soms is het moeilijk om te stoppen met piekeren en blijf je uren vastzitten in je hoofd zonder een oplossing te vinden. Heb je last van piekeren?
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Wat is piekeren?
Bij piekeren zit je vast in een negatief denkpatroon. Piekeren is iets anders dan nadenken. Bij piekeren blijven je gedachten als het ware hangen. Je zit met zorgen, vragen of problemen, maar hebt geen antwoorden en oplossingen. Zo kan je uren in je eigen hoofd doorbrengen zonder dat het ergens toe leidt.
Het verschil tussen piekeren en nadenken is dat je bij nadenken wel tot een oplossing komt. Je gebruikt het piekeren waarschijnlijk om je gedachten op een rijtje te zetten of tot oplossingen te komen. Maar dat gebeurt niet. Veel piekeren kan voor angst, stress en somberheid zorgen.
Piekerstoornis
Als je een gegeneraliseerde angststoornis hebt, ook wel piekerstoornis genoemd, kan je niet stoppen met piekeren. Je maakt je voortdurend zorgen over veel verschillende dingen, zoals je werk of gezondheid. Iedereen piekert weleens, maar bij een gegeneraliseerde angststoornis heb je geen controle meer over je zorgen. Hierdoor voel je je vaak gespannen en angstig. Je bent altijd alert, slaapt slecht, en vermijdt soms bepaalde situaties. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijks leven.
Piekeren symptomen
Je kan piekeren herkennen aan de stroom van (negatieve) gedachten. Je maakt je zorgen over veel dingen en vindt niet meteen een oplossing. Veel piekeren kan ook andere klachten met zich meebrengen, zoals;
- Je voelt je somber.
- Je slaapt slechter.
- Je hebt moeite met focussen.
- Je kan niet goed relativeren.
- Je voelt je angstig.
- Je ervaart stress.
- Je kan last krijgen van hoofdpijn.
- Je hebt minder zin in eten.
- Je kan last hebben van buikpijn.
Angst zelftest: hoeveel angst ervaar jij?
Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.
Waarom piekeren we?
Mensen piekeren om verschillende redenen, zoals problemen op werk, ruzie met een dierbare, financiële zorgen, een tentamen of zorgen over je gezondheid.
We piekeren vaak omdat we denken zo controle te krijgen over een probleem. Piekeren ontstaat niet altijd bewust. Onze hersenen zijn probleemoplossers, maar bij piekeren zit dat ons in de weg. De oplossing komt er niet, maar er ontstaan wel negatieve en/of angstige gevoelens.
Af en toe piekeren is normaal, maar als het te vaak gebeurt, kan er meer aan de hand zijn. Piekeren komt soms voor in combinatie met andere psychische klachten.
Piekeren en depressie
Als je naast negatieve gedachten ook last hebt van somberheid, lusteloosheid en slapeloosheid, kan het zijn dat je te maken hebt met een depressie. Doe onze depressie zelftest en krijgt direct inzicht in je klachten.
Piekeren en stress
Als je naast negatieve gedachten ook last hebt van somberheid, lusteloosheid en slapeloosheid, kan het zijn dat je te maken hebt met een depressie. Doe onze depressie zelftest en krijgt direct inzicht in je klachten.
Burn-out en piekeren
Piekeren is één van de kenmerken van stress en te veel stress kan leiden tot klachten als een burn-out. Als je eenmaal een burn-out hebt nemen de negatieve gedachten en daarmee het gepieker, alleen maar toe
Piekeren en slaapproblemen
Piekeren en slaapproblemen gaan vaak hand in hand. Je gaat naar bed, denkt te gaan slapen, maar je hoofd zit vol gedachten en voor je het weet is er een uur voorbij. Dit komt doordat je ’s avonds in bed weinig afleiding hebt, waardoor je hoofd volstroomt met allerlei gedachten. In de nacht is het moeilijker om problemen op te lossen, waardoor je ze moeilijk los kan laten. Ook kan je ’s nachts minder goed relativeren. Hierdoor lijken zaken 's nachts erger dan overdag.
Stoppen met piekeren
Als je wilt stoppen met piekeren, zijn er verschillende dingen die je kan doen. Je kan je gedachten opschrijven, een piekerkwartier inplannen, of afleiding zoeken. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen om je piekergedachten onder controle te krijgen.
Schrijf je gedachten op
Door je gedachten op te schrijven creëer je ruimte in je hoofd en kun je je gedachten tijdelijk loslaten. Ze staan op papier en hoeven dus niet meer rond te blijven zweven. Daarnaast kan het je ook helpen om je gedachten te relativeren. Als je je gedachten op papier ziet staan besef je misschien dat het allemaal wel meevalt.
Laat de controle los
Je piekert omdat je een gevoel van controle wil, maar je hebt niet over alles controle. Laat de dingen waar je geen controle over kunt hebben los. Richt je aandacht in plaats daarvan op de zaken waar je wel controle over hebt.
Kom in beweging
In beweging komen helpt je om te stoppen met piekeren en stress te verminderen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga een stuk fietsen. Het zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt.
Train je gedachten
Daag je gedachten uit. Klopt het wel wat ik denk? Probeer je gedachten ook eens om te draaien. In plaats van te piekeren over wat er allemaal mis kan gaan, zet je hier positieve gedachten tegenover.
Maak gebruik van een piekerkwartier
Blijf je de behoefte hebben om te piekeren? Beperk dan de tijd die je aan piekeren besteedt Pieker bijvoorbeeld 2 keer per dag een kwartier. Zet een timer van een kwartier en gebruik die tijd om te piekeren. Daarna stop je er weer mee. Alle piekergedachten die na die tijd in je opkomen schrijf je op. Je spreekt met je zelf af dat je die gedachte pas weer de ruimte mag geven tijdens een piekerkwartier.
Accepteer de gedachte
Gedachten zijn maar gedachten. Het kan helpen om afstand van je gedachten te nemen. Merk op dat je een gedachte hebt en ga er niet tegenin, maar ook niet in mee. Laat de gedachte simpelweg bestaan.
Luister de podcast Waar wacht je op?
Hoe stop je met dwangmatig piekeren? En wat kan je concreet doen als negatieve gedachten je overnemen?
Hulp bij piekeren
Lukt het je niet om je gedachten een halt toe te roepen? Word je belemmerd in je dagelijks leven door negatieve gedachten? Een psycholoog kan je helpen. Met de juiste ondersteuning krijg je weer de regie over je gedachten. Plan hier plan hier een gratis adviesgesprek in of bel ons op 085 - 4014 720.
Bronnen
Bij het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
Deze psychologen helpen je graag bij Piekeren
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
DeliciaTakes
Behandelt:
Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Seksualiteit, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Rouw- en verliesverwerking en meer
Talen:
TheodoorGerrits
Behandelt:
Piekeren, Aanpassingsproblematiek, Chronische pijn, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK) en meer
Talen:
Elisabethvan Dieten
Behandelt:
Werkgerelateerde problematiek, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Trauma, Hoogbegaafdheid en meer
Talen:
LilianVliek
Behandelt:
Piekeren, Aanpassingsproblematiek, Chronische pijn, Chronische ziekte en meer
Talen:
YvonneMarcus
Behandelt:
Levensfaseproblematiek, Depressie, Negatief zelfbeeld, Slaapproblemen en meer
Talen:
OscarAberson
Behandelt:
Studieproblemen, Piekeren, Burn-out, Stress- en spanningsklachten en meer
Talen:
KlarinaLingmont
Behandelt:
Samengestelde gezinnen problematiek, Seksualiteit, ADHD, Werkgerelateerde problematiek en meer
Talen:
Blogs over piekeren
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Dossier Piekeren – Deel 2
Dossier Piekeren – Deel 1
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720