Autisme

Autisme of autismespectrumstoornis (ASS) is een aangeboren psychische stoornis. Deze pervasieve ontwikkelingsstoornis treedt vaak al voor het derde levensjaar aan het licht, maar kan ook pas op volwassen leeftijd ontdekt worden. Ongeveer 1% van de Nederlanders heeft autisme.

De stoornis is moeilijk in een paar zinnen samen te vatten. Autisme kan namelijk op verschillende manieren en in verschillende gradaties tot uiting komen. Er is wel een aantal veel voorkomende kenmerken behorende bij autisme: beperkingen in de sociale interactie, verstoorde communicatie, problemen bij prikkelverwerking, moeite hebben met flexibiliteit en informatieverwerkingsmoeilijkheden. Verder kan er sprake zijn van herhalende patronen in gedrag, belangstelling en activiteiten. Naast beperkingen worden er ook een aantal sterke punten aan autisme verbonden. In het verleden werd er gesproken over aparte autismediagnoses (zoals de stoornis van Asperger, MCDD en de Pervasieve Ontwikkelingsstoornis niet anderszins omschreven (PDD-NOS)), maar deze vallen nu allemaal onder de overkoepelende diagnose autismespectrumstoornis.

Deze stoornis is niet te genezen, maar met de juiste behandeling kun je leren omgaan met autisme. Op deze pagina lees je meer over de symptomen van autisme en de behandeling.

Leren omgaan met autisme?

Ervaar jij beperkingen of heb je moeite met je autisme? Blijf hier niet mee lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog