EMDR

EMDR helpt je weer op weg als het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Deze techniek is effectief bij traumaverwerking en zorgt ervoor dat jouw trauma je niet meer in de weg staat. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken. Hoe fijn zou dat zijn? Lees hier wat EMDR precies is, bij welke klachten wij het allemaal toepassen en hoe je een geschikte EMDR psycholoog vindt.

Heb jij een traumatische ervaring gehad?
Bel dan vandaag nog even met onze huispsycholoog. Zij beantwoordt je vragen en adviseert je persoonlijk over de juiste hulp waarmee je weer in evenwicht komt. Bel: 085-4014720

Wat is EMDR behandeling?

Francine Shapiro ontwikkelde EMDR in 1989. Ze ontdekte tijdens een wandeling toevallig dat het snel bewegen van haar ogen haar afleidde van nare gedachten. Terwijl ze tijdens het wandelen naar de boomtoppen bleef kijken merkte ze dat haar negatieve gedachten minder heftig werden.

EMDR bij trauma

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een posttraumatische stress-stoornis of andere trauma gerelateerde klachten baat hebben bij deze therapievorm. Tijdens de behandeling denk je terug aan de nare ervaring. Dit klinkt misschien heftig, maar binnen een relatief korte tijd werk je op deze manier samen met jouw psycholoog aan het verminderen van je klachten.

EMDR bij angsten

Angst kan ontstaan na een traumatische ervaring. Denk bijvoorbeeld aan rij-angst na een auto-ongeluk of een hondenfobie die ontstaan is nadat je bent gebeten door een hond. Als een trauma ten grondslag ligt aan de angst, is EMDR een goede behandelmethode.

EMDR bij andere klachten

Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan je bijvoorbeeld ook helpen bij:

Gesteld wordt dat EMDR vooral kan bijdragen aan de behandeling van klachten waarbij herinneringen en traumatische ervaringen een belangrijke rol spelen.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Hoe ziet een EMDR behandeling eruit? En hoe helpt het?

Hoe werkt EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens de behandeling vraagt de psycholoog je om terug te denken aan de nare gebeurtenis. Je denkt terug aan de gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd worden je afleidende stimulansen aangeboden. Je richt je aandacht op de hand van de psycholoog of op klikjes die je via een koptelefoon hoort.

Hoe is de werking te verklaren?

Het lukt je brein niet goed om tegelijkertijd te denken aan de nare gebeurtenis en zich te concentreren op de afleidende stimulansen. Het denken aan de gebeurtenis kost relatief veel geheugencapaciteit, maar je concentreren op de afleidende stimulansen ook. Door deze concurrentie krijgt de nare gebeurtenis weinig ruimte. Want je werkgeheugen raakt overvol.

Er ontstaat zo een nieuw evenwicht, de herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel. Dit leidt ertoe dat de emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen afneemt. Ook kunnen er spontaan nieuwe, minder onprettige gedachten of inzichten ontstaan. Na een intense eerste sessie wordt met positieve stappen weggewerkt van het traumatische moment.

Heb jij een trauma?
Wil jij weten of er bij jouw sprake is van een trauma? Doe onze gratis trauma test en krijg direct meer inzicht.

Wat doet EMDR met je lichaam?

Het kan gebeuren dat je na de behandeling wat emotioneel bent, hoofdpijn hebt of dat er gedachten en beelden die te maken hebben met de gebeurtenis naar boven komen. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Dit zijn normale reacties en ze duren meestal niet langer dan enkele dagen. Mocht je toch twijfels hebben of heftigere klachten ervaren, dan kun je altijd weer contact opnemen met jouw psycholoog.

Hoe vind ik een geschikte EMDR psycholoog?

Hoewel EMDR een effectieve behandelvorm is zal deze niet bij iedere persoon en klacht passen. Daarom kijkt een psycholoog eerst of deze behandelvorm aansluit bij jouw behoeften. EMDR is geen ‘trucje’. Als deze therapievorm niet juist wordt toegepast kan dit schadelijk zijn. De klachten kunnen dan juist verergeren.

Daarom is het belangrijk dat je als cliënt kritisch bent bij het kiezen van een geschikte psycholoog, in de eerste plaats ook omdat de titel psycholoog niet beschermd is. Onze psychologen zijn allemaal uitgebreid gescreend en universitair geschoold.

Wil jij weten of EMDR jou kan helpen bij jouw klachten? Of wil je jouw vragen en zorgen aan ons voorleggen? Bel ons dan op 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Melissa, Psyned verwijsteam
EMDR therapie bij Psyned?

We denken graag met je mee. Bel met ons verwijsteam voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar je hulpvraag en wanneer gewenst plannen we direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek