EMDR

EMDR is voornamelijk geschikt voor het behandelen van heftige gebeurtenissen waar je last van blijft houden. Het kan je weer op weg helpen wanneer het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Het lukt namelijk niet altijd om iets op eigen kracht te verwerken. Er kunnen dan klachten ontstaan. Herinneringen aan de nare ervaring blijven terugkomen, bijvoorbeeld in de vorm van angstwekkende beelden (flashbacks, herbelevingen) en nachtmerries.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan vastgelopen traumaverwerking weer op gang brengen. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken. Ook kan EMDR therapie effectief zijn bij andere klachten. Lees hier wat EMDR voor jou kan betekenen.

Wat is EMDR?

Francine Shapiro ontwikkelde EMDR in 1989. Ze ontdekte tijdens een wandeling toevallig dat het snel bewegen van haar ogen haar afleidde van nare gedachten. Terwijl ze tijdens het wandelen naar de boomtoppen bleef kijken merkte ze dat haar negatieve gedachten minder heftig werden. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar de werking van EMDR.

EMDR bij trauma verwerking

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een posttraumatische stress-stoornis of andere trauma gerelateerde klachten baat hebben bij deze therapievorm. Tijdens de behandeling denk je terug aan de nare ervaring. Binnen een relatief korte tijd werk je samen met de psycholoog aan het verminderen van je klachten.

EMDR bij andere klachten

Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan bijvoorbeeld helpen bij:

Gesteld wordt dat EMDR vooral kan bijdragen aan de behandeling van klachten waarbij herinneringen en traumatische ervaringen een belangrijke rol spelen.

Hoe werkt EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens de behandeling vraagt de psycholoog je om terug te denken aan de nare gebeurtenis. Je denkt terug aan de gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd worden je afleidende stimulansen aangeboden. Je richt je aandacht op de hand van de psycholoog of op klikjes die je via een koptelefoon hoort.

Hoe is de werking te verklaren?

Het lukt je brein niet goed om tegelijkertijd te denken aan de nare gebeurtenis en zich te concentreren op de afleidende stimulansen. Het denken aan de gebeurtenis kost relatief veel geheugencapaciteit, maar je concentreren op de afleidende stimulansen ook. Door deze concurrentie krijgt de nare gebeurtenis weinig ruimte. Want je werkgeheugen raakt overvol.

Er ontstaat zo een nieuw evenwicht, de herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel. Dit leidt ertoe dat de emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen afneemt. Ook kunnen er spontaan nieuwe, minder onprettige gedachten of inzichten ontstaan. Na een intense eerste sessie wordt met positieve stappen weggewerkt van het traumatische moment.

Na de behandeling

Het kan gebeuren dat je na de behandeling wat emotioneel bent, hoofdpijn hebt of dat er gedachten en beelden die te maken hebben met de gebeurtenis naar boven komen. Dit zijn normale reacties en ze duren meestal niet langer dan enkele dagen. Mocht je toch twijfels hebben of heftigere klachten ervaren, dan kun je altijd weer contact opnemen met de psycholoog.

Vind een geschikte EMDR psycholoog

Hoewel EMDR een effectieve behandelvorm is zal deze niet bij iedere persoon en klacht passen. Er zal dus eerst gekeken worden of deze behandelvorm aansluit bij jouw behoeften. EMDR is geen ‘trucje’. Wanneer deze therapievorm niet juist wordt toegepast kan dit schadelijk zijn. De klachten kunnen juist verergeren.

Daarom is het belangrijk dat je als cliënt kritisch bent bij het kiezen van een geschikte psycholoog, in de eerste plaats ook omdat de titel psycholoog niet beschermd is. Onze psychologen zijn allemaal uitgebreid gescreend en universitair geschoold.

Wil jij weten of EMDR jou kan helpen bij jouw klachten? Neem dan contact (085-4014720) op met ons verwijsteam voor een persoonlijk advies.

EMDR therapie bij Psyned?

We denken graag met je mee. Bel met ons verwijsteam voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar je hulpvraag en wanneer gewenst plannen we direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
EMDR therapie bij Psyned?

We denken graag met je mee. Bel met ons verwijsteam voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar je hulpvraag en wanneer gewenst plannen we direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog