Skip to content
Psyned

EMDR

EMDR helpt je weer op weg als het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Deze techniek is effectief bij traumaverwerking en zorgt ervoor dat jouw trauma je niet meer in de weg staat. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken. Heeft een nare ervaring invloed op hoe je je dagelijks voelt?

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

EMDR

Wat is EMDR?

Francine Shapiro ontwikkelde Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, in 1989. Ze ontdekte tijdens een wandeling toevallig dat het snel bewegen van haar ogen haar afleidde van een nare ervaring waar ze aan dacht. Terwijl ze tijdens het wandelen naar de boomtoppen bleef kijken, merkte ze dat de negatieve emotionele lading gekoppeld aan een onprettige herinnering minder heftig werd.

Wanneer wordt EMDR gebruikt?

Als je iets naars hebt meegemaakt en het lukt je niet om het een plek te geven, kan EMDR je helpen. Deze therapievorm wordt vaak gebruikt om een trauma te verwerken. Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat EMDR ook effectief kan zijn bij andere klachten. EMDR kan je bijvoorbeeld ook helpen bij:

EMDR-therapie helpt vooral bij problemen waar herinneringen en traumatische ervaringen een belangrijke rol spelen.

EMDR bij trauma

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een posttraumatische stress-stoornis of andere trauma-gerelateerde klachten baat hebben bij EMDR-therapie. Tijdens de behandeling denk je terug aan de nare ervaring. Dit klinkt misschien heftig, maar binnen een relatief korte tijd werk je op deze manier samen met jouw psycholoog aan het verminderen van je klachten.

EMDR bij angsten

Angst kan ontstaan na een traumatische ervaring. Denk bijvoorbeeld aan rijangst na een auto-ongeluk of een hondenfobie die ontstaan is nadat je bent gebeten door een hond. Als een trauma ten grondslag ligt aan de angst, is EMDR een goede behandelmethode.

Hoe werkt EMDR?

Tijdens de EMDR-behandeling vraagt de psycholoog je om terug te gaan naar de vervelende gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gevoelens en gedachten. Tegelijkertijd concentreer je je op afleidende prikkels. Dit kan de hand van je psycholoog zijn, een lichtbalk, klikjes via een koptelefoon, of een andere afleidende stimulus. Je psycholoog zoekt uit welke afleidende prikkels het beste werken voor jou.

Verklaring EMDR-behandeling

In een EMDR-sessie heeft je brein moeite met focussen op een ding. Het denken aan de gebeurtenis kost relatief veel geheugencapaciteit, maar je concentreren op de afleidende stimulansen ook. Door deze concurrentie krijgt de nare gebeurtenis weinig ruimte. Want je werkgeheugen raakt overvol.

Er ontstaat zo een nieuw evenwicht, de herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel. Dit leidt ertoe dat de emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen afneemt. Ook kunnen er spontaan nieuwe, minder onprettige gedachten of inzichten ontstaan. Na de sessie daagt je psycholoog je uit om iets positiefs te benoemen, zodat de eerste intensieve sessie positief afgesloten wordt. Zo wordt het traumatische moment weggewerkt met positieve stappen.

Wat doet EMDR met je lichaam?

Het kan gebeuren dat je na de EMDR-behandeling wat emotioneel bent, hoofdpijn hebt of dat er gedachten en beelden naar boven komen die te maken hebben met de gebeurtenis. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Dit zijn normale reacties en ze duren meestal niet langer dan enkele dagen. Mocht je toch twijfels hebben of heftigere klachten ervaren, dan kan je altijd weer contact opnemen met jouw psycholoog.

Hoeveel EMDR-sessies heb ik nodig?

Hoeveel EMDR-sessies je nodig hebt, hangt af van je klachten. Of het nu gaat om het verwerken van een eenmalige gebeurtenis, zoals een ongeluk, of langdurig misbruik, het varieert per persoon hoe snel je erop reageert. Meestal zijn er 2 tot 7 sessies nodig, van elk 30 tot 40 minuten. Maar ook dit kan verschillen, het hangt af van je situatie.

EMDR-psycholoog

Hoewel EMDR een effectieve behandelvorm is, zal deze behandeling niet bij iedere persoon en klacht passen. Daarom kijkt een psycholoog eerst of deze behandelvorm aansluit bij jouw behoeften. EMDR is geen ‘trucje’. Als deze therapievorm niet juist wordt toegepast kan dit schadelijk zijn. De klachten kunnen dan juist verergeren.

Daarom is het belangrijk dat je als cliënt kritisch bent bij het kiezen van een geschikte psycholoog, in de eerste plaats omdat de titel psycholoog niet beschermd is. Onze psychologen zijn allemaal uitgebreid gescreend, universitair geschoold, aangesloten bij een branchevereniging en hebben ruime ervaring.

Wil jij weten of EMDR jou kan helpen bij jouw klachten? Of wil je jouw vragen en zorgen aan ons voorleggen? Bel ons dan op 085 - 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Jolice is psycholoog in Haarlem en gespecialiseerd in onder meer trauma en angstklachten. Ze is aangesloten bij Psyned, het NIP en VGCT.

Deze psychologen helpen je graag met EMDR

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Jolice is psycholoog in Haarlem en gespecialiseerd in onder meer trauma en angstklachten. Ze is aangesloten bij Psyned, het NIP en VGCT.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned