Skip to content

Vaginisme

Lukt het je niet om een tampon in te brengen? Heb je veel pijn tijdens de seks? Of voel je rondom je bekken veel spanning? Dan kan het zijn dat je last hebt van vaginisme. Dit is een onbewuste reactie van je lichaam. Het lijkt alsof je vagina op slot zit. Niks kan binnendringen. Geen tampon, geen vinger of iets anders. Heel frustrerend. Waarom doet je lichaam dit? Dat lees je op deze pagina. Leer alles over vaginisme, van oorzaak tot gevolg en wat wij voor je kunnen betekenen.

Snel de juiste hulp

  • In ±15 minuten persoonlijk advies.
  • Aandacht voor jouw verhaal.
  • Gekoppeld aan een psycholoog die past.
  • Snel de juiste hulp.
  • Persoonlijk advies.
Vaginisme

Wat is vaginisme?

Bij vaginisme, ook wel vaginistische reactie, trek je onbewust je bekkenbodemspieren aan. Dit is vaak een automatische reactie van je lichaam, veroorzaakt door angst voor iets dat naar binnen komt. Wanneer je probeert iets in te brengen, spannen de spieren zich aan zonder dat je het wilt, wat erg pijnlijk kan zijn. Hierdoor is het moeilijk om iets in je vagina in te brengen, of het nu om tampons, vingers of iets anders gaat.

Een vaginistische reactie komt vaker voor dan je misschien denkt. Ongeveer twintig procent van de vrouwen in Nederland heeft hier wel eens last van, en ongeveer vijf procent ervaart het regelmatig of vaak.

Symptomen vaginisme

Iedereen ervaart vaginisme anders. Sommige vrouwen hebben pijn tijdens het vrijen, maar kunnen het toch doen. Anderen kunnen geen seks hebben, maar wel een tampon inbrengen. Bij sommige vrouwen lukt beide niet. Vaginisme is moeilijk te herkennen, omdat het niet zichtbaar is. Toch zijn er een paar symptomen die kunnen wijzen op vaginisme.

  • Je hebt problemen met iets inbrengen in je vagina;
  • Je ervaart pijn tijdens het vrijen, met of zonder duidelijke reden;
  • Je hebt pijn bij het gebruiken van een tampon;
  • Je ervaart spierkrampen of ademhalingsproblemen die weer stoppen wanneer de poging tot geslachtsgemeenschap wordt gestopt.

Er wordt (nog) niet veel gesproken over vaginisme, wat erg eenzaam kan voelen als je hiermee te maken hebt. Dit kan je angstig en onzeker maken. Daarom is het goed om te weten dat je je nergens voor hoeft te schamen: veel vrouwen hebben hier last van.

Oorzaak vaginisme

Vaginisme is in de meeste gevallen een mentale blokkade. Soms kan het ook een lichamelijke oorzaak hebben. De oorzaak is niet altijd vast te stellen. Gelukkig hoef je de oorzaak niet altijd te weten om vaginisme op te lossen. We begrijpen dat het fijn is om de oorzaak te kennen.  

Hoe kan vaginisme ontstaan? Al van jongs af aan krijgen vrouwen vaak een negatieve boodschap over seksualiteit mee, wat kan leiden tot een negatieve kijk op seks. Je kan bijvoorbeeld bang zijn om zwanger te worden, een soa op te lopen of pijn te ervaren.

Daarnaast kunnen perfectionisme, onzekerheid of faalangst ook bijdragen aan vaginisme; je wilt het graag goed doen in bed. Spanningen in je lichaam of rondom je bekken kunnen ook een rol spelen. Relatieproblemen, gebrek aan vertrouwen of communicatieproblemen met je partner kunnen ook vaginisme veroorzaken.

In sommige gevallen kan het zelfs een gevolg zijn van een trauma, zoals seksueel misbruik.

Doe de Psyned zelftest

Ervaar je psychische klachten?

Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.

Gevolgen vaginisme

Vaginisme kan veel invloed hebben op je mentale gezondheid en je seksuele relatie(s). Misschien vraag je jezelf af:  ‘Waarom lukt het niet?’ of ‘Wat is er mis met mij?’. Dit kan je onzeker maken, waardoor je je terugtrekt of seksueel contact vermijd. In een relatie kan dit spanningen veroorzaken, vooral als je partner geen begrip toont.

Als je geen relatie hebt, kan vaginisme je tegenhouden om nieuwe verbindingen aan te gaan, uit angst voor de reactie van anderen. Vrouwen met vaginisme raken vaak vast in een vicieuze cirkel: de angst voor pijn leidt tot spanning, waardoor de pijn verergert. Dit kan je zelfvertrouwen aantasten of ervoor zorgen dat je seks als iets negatiefs ervaart.

Daarnaast kan vaginisme ook lichamelijke gevolgen hebben, zoals pijn in je onderbuik en het kan het moeilijker maken om op een natuurlijke manier zwanger te worden.

Behandeling vaginisme

Een psycholoog kan je helpen de oorzaak van je vaginisme te achterhalen. Afhankelijk van de oorzaak kunnen verschillende therapievormen ingezet worden. Meestal wordt psycho-educatiecognitieve gedragstherapie (CGT) of systeemtherapie ingezet. Een psycholoog kan je ook helpen om je zelfbeeld te herstellen of je verschillende ontspanningstechnieken aan te leren.

Wil je meer weten over vaginisme en/of hoe wij je verder kunnen helpen? Neem dan contact op met ons deskundige verwijsteam. Dit doe je door een gratis adviesgesprek te plannen of bel ons op 085-4014720.

Bronnen

Deze psychologen helpen je graag bij Vaginisme

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij pijnlijke penetratie?

Het kan spannend zijn om over je vaginistische klachten te praten, maar het is belangrijk dat je het met je (seks)partner bespreekt. Leg uit dat je hier geen controle over hebt en dat dit niets te maken heeft met de aantrekkingskracht.
Probeer te achterhalen wat de oorzaak van je klachten is. Stel jezelf vragen zoals: op welke momenten of in welke situaties gebeurt het? Wanneer begon het? Is het er altijd al geweest?
Seks hoort geen pijn te doen. Spreek met je partner af dat jullie geen penetratieseks hebben wanner je klachten ervaart. Vaginisme hoeft geen belemmering te zijn voor je seksleven: je kan samen ontdekken wat wel goed voelt.

Welke soorten vaginisme zijn er?

Vaginisme kent verschillende vormen: primair, secundair en situationeel. Bij primair vaginisme heb je altijd al moeite gehad met het inbrengen van iets in je vagina, waardoor elke vorm van penetratie problemen geeft. Secundair vaginisme ontstaat later en kan plotseling optreden door bijvoorbeeld een infectie, huidproblemen, endometriose of iets anders. Dan is er nog situationeel vaginisme, waarbij je alleen in specifieke situaties vaginisme ervaart. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens het vrijen klachten hebben, maar geen problemen ondervinden bij het inbrengen van een tampon.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.

Of direct bellen? Bel 085-4014720

Psyned