Ontstaan relatieproblemen

In elke relatie kunnen er problemen ontstaan. Misschien komen jullie wel steeds uit op dezelfde ruzie of lukt het jullie niet om door bepaalde patronen heen te breken. De liefde die er tussen jullie was, voelt soms ver weg of misschien zelfs wel helemaal verdwenen. Vaak is er niet één aanwijsbare oorzaak van jullie problemen, maar is het een opstapeling van meerdere dingen. Dit hoeft niet het einde te betekenen. Als jullie weten hoe de problemen zijn ontstaan, of inzicht krijgen in een bepaalde wisselwerking, kan je daarna toewerken naar een oplossing en de liefde weer terugbrengen.

Laatste update:

Oorzaken relatieproblemen

Iedere relatie kent wel wat hobbels op de weg en die zorgen echt niet altijd voor relatieproblemen. Maar als ze echt tussen jullie in komen te staan, is het goed om te kijken naar de oorzaken van jullie relatieproblemen om zo tot een oplossing te komen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende oorzaken die van invloed kunnen zijn op relatieproblemen.

Oorzaken van buitenaf

Stressvolle of ingrijpende gebeurtenissen – zoals een hoge werkdruk, een miskraam, ongewenste zwangerschap, onvruchtbaarheid, familieproblemen, het verliezen van je baan of een dierbare – kunnen een enorme impact hebben op jullie relatie. Door de situatie zit je waarschijnlijk een stuk minder lekker in je vel en dat legt meer druk op de relatie. Maar ook positieve veranderingen kunnen die druk verhogen, zoals het krijgen van een kindje, puppy, nieuwe baan of (verhuizen naar) een koopwoning.

Oorzaken binnen de relatie

Ook binnen de relatie kunnen er dingen spelen die bijdragen aan de problemen. Vaak zijn er verschillen in karakter (persoonlijke eigenschappen) of behoeftes tussen partners. Dat kan de relatie versterken, maar ook voor onenigheid zorgen. Hoe ga je daarmee om? Het kan zijn dat jullie bepaalde verschillen van elkaar niet accepteren en maar blijven botsen of langs elkaar heen leven; de een wil graag dat het huis opgeruimd is en de ander kan leven met een ‘ontplofte bom’ in huis, de een wil graag in het weekend erop uit en de ander wil liever thuis bankhangen of moeilijker; de een heeft een kinderwens en de ander niet. Of wat als jullie behoefte aan seks en intimiteit niet overeenkomt? Zijn er verschillen die jij weet te benoemen tussen jou en je partner? Communicatieproblemen spelen vaak een rol in relatieproblemen, zoals je niet uiten of juist gaan snauwen naar je partner wanneer je iets dwarszit. Soms lukt het niet meer om tijd voor elkaar vrij te maken. Het hebben van jonge kinderen, een drukke baan. Date night is uit het oog verloren en de sleur zit erin. Waar is de connectie en romantiek gebleven? Ook kunnen er problemen rondom seks, intimiteit, een kinderwens en vreemdgaan zorgen voor een wisselwerking van de onvrede binnen de relatie.

Persoonlijke problemen

Heeft je partner een negatief zelfbeeld, autisme, bindingsangst, last van angsten, een depressie, jaloezie, een chronische ziekte of een burn-out? Of heb je zelf last van persoonlijke problemen? Dan kan dat veel effect op jullie relatie hebben en op hoe blij je bent met elkaar. Ook de manier waarop jullie zijn opgevoed en de hechtingsstijl heeft impact. Dat zegt namelijk veel over hoe jullie omgaan met emoties en uitdagingen. Als jij of je partner bijvoorbeeld (tijdelijk) minder emotioneel beschikbaar is, of als je door een depressie minder samen onderneemt, kan het voelen alsof je de connectie met elkaar verliest. De vraag is dan: hoe gaan jullie hier als stel mee om? Maak je je wensen bespreekbaar? Steun je elkaar? Zorg je voor alternatieven, waardoor je elkaars behoefte wel kan vervullen? Deze problemen kunnen van tijdelijke aard zijn, maar als ze te lang duren of als jullie er onvoldoende over communiceren, kunnen ze leiden tot relatieproblemen.
Oplossen van relatieproblemen

Het hebben van relatieproblemen hoeft echt niet het einde van je relatie te betekenen. Soms is het juist een kans om de verbinding tussen jullie te versterken. Vaak is er niet één factor die bijdraagt aan jullie problemen.

Maar hoe krijg je de oorzaak boven water en hoe kom je dan weer tot elkaar? Daar zijn gelukkig verschillende manieren voor. Zo kunnen jullie de Psyned Relatieboost doen, een soort APK-check voor je relatie. Maar ook EFT Relatietherapie en IBCT Relatietherapie zijn effectieve manieren om aan de slag te gaan met jullie relatieproblemen. In plaats van tegenover elkaar staan, gaan jullie als team aan de slag.

Geen idee waar jullie moeten beginnen of welke vorm van therapie bij jullie en jullie hulpvraag past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 085 – 4014 720 of plan een gratis adviesgesprek in. Onze relatietherapeuten zijn gespecialiseerd in het oplossen van (complexe) relatieproblemen. We helpen jullie graag.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door psycholoog en relatietherapeut . Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Relatietherapie bij Psyned?

Blijf niet met jullie relatieproblemen lopen en bel met ons. We kunnen jullie adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor jullie in bij een relatietherapeut die bij jullie past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog