Relatieproblemen

Hebben jij en je partner steeds dezelfde ruzie? Lukt het jullie niet om bepaalde patronen te doorbreken? Of staat jullie relatie al een tijdje onder druk door een bepaalde gebeurtenis? In elke relatie kunnen relatieproblemen ontstaan. Vaak zorgen deze relatieproblemen dat andere punten in jullie relatie, zoals liefde en intimiteit, ook minder lekker lopen. En misschien heeft het ook een groot effect op jou als persoon. Kortom, relatieproblemen kunnen jou en jullie geluk in de weg staan. Lees op deze pagina alles over het ontstaan van relatieproblemen en hoe jullie relatieproblemen kunnen oplossen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Hoe ontstaan relatieproblemen?

Net als dat ieder mens verschilt, is elke relatie anders en daarmee ook de relatieproblemen waarmee mensen te maken kunnen krijgen. Toch zijn er een aantal factoren die altijd een rol spelen bij het ontstaan van relatieproblemen. En die factoren kunnen relatietherapeuten onderverdelen in vier gebieden: persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, externe gebeurtenissen en communicatiepatronen. Hoe meer er misgaat binnen deze factoren, hoe groter de kans op relatieproblemen. En hoe moeilijker het is om er samen weer uit te komen. We leggen de meest voorkomende relatieproblemen aan de hand van deze factoren graag aan je uit.

afbeelding psycholoog

Jullie relatieproblemen aanpakken?

'Een relatietherapeut kan jullie helpen te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak van jullie relatieproblemen is. En hier samen met jullie aan werken.'
Aerjen Tamminga Psyned relatietherapeut, Oss

Wil je jullie relatie herstellen?
Plan je adviesgesprek

Relatieproblemen door persoonlijke verschillen

In iedere relatie komen persoonlijke verschillen voor. Dat is logisch, want iedereen is anders. Bij sommige stellen versterkt dit de relatie, maar het kan ook voor onenigheid zorgen. Hoe ga je daarmee om? Het kan zijn dat jullie bepaalde verschillen van elkaar niet accepteren en maar blijven botsen; de een wil graag dat het huis opgeruimd is en de ander kan leven met een ‘ontplofte bom’ in huis. De een wil graag in het weekend erop uit en de ander wil liever thuis bankhangen. Of moeilijker; de een heeft een kinderwens en de ander niet. En wat als jullie behoefte aan seks en intimiteit niet overeenkomt? Dit zijn voorbeelden van persoonlijke verschillen die voor relatieproblemen kunnen zorgen.

Opvallend is dat deze persoonlijke verschillen in het begin van de meeste relaties juist mensen tot elkaar aantrekt, maar later in de relatie kunnen zorgen voor relatieproblemen. Je vond het bijvoorbeeld eerst leuk dat je partner spontaan en flexibel is, omdat jijzelf betrouwbaar en regelmatig bent. Maar omdat je partner deze eigenschappen heeft, is hij of zij ook minder betrouwbaar. Je partner komt bijvoorbeeld te laat op afspraken. In tijden van stress irriteer je je hieraan. Op die manier kan het gaan schuren.

Daarnaast kunnen psychische problemen, als een depressie of burn-out, bij jou of je partner er ook voor zorgen dat jullie relatie onder druk komt te staan. Door een depressie is iemand bijvoorbeeld vaak somber en wil weinig ondernemen. Wat vaak leidt tot irritatie van de ander.

Problemen in de relatie door emotionele gevoeligheden

Elk mens heeft zijn of haar gevoeligheden. Je kan hierbij denken aan bindings– of verlatingsangst. Maar ook niet tegen kritiek kunnen, slecht met tegenslagen kunnen omgaan of hoge eisen stellen zijn emotionele gevoeligheden. Vaak komen emotionele gevoeligheden voort uit hechting, opvoeding of zelfs trauma en kunnen voor wrijving zorgen. Wanneer je met je persoonlijke verschil op iemands emotionele gevoeligheid trapt, kan dit voor grote relatieproblemen zorgen. Stel: je bent bang om verlaten te worden en je partner heeft veel tijd en ruimte voor zichzelf nodig, dan is dit geen goede combinatie en kan dit behoorlijk misgaan.

Icon Zelftest

Relatietest: Hoe goed zit jouw relatie?

Doe de relatietest en krijg direct inzicht in je relatie.

Doe de test

Relatieproblemen door externe gebeurtenissen

Stressvolle of ingrijpende gebeurtenissen – zoals een hoge werkdruk, een miskraam, ongewenste zwangerschap, onvruchtbaarheid, familieproblemen, het verliezen van je baan of een dierbare – kunnen een enorme impact hebben op jullie relatie. Door de situatie zit je waarschijnlijk een stuk minder lekker in je vel en dat legt meer druk op de relatie. Maar ook positieve veranderingen kunnen die druk verhogen, zoals het krijgen van een kindje, puppy, nieuwe baan of (verhuizen naar) een koopwoning.

Relatieproblemen door communicatiepatronen

Als laatste kan de communicatie, of het gebrek hiervan, tussen partners ook voor relatieproblemen zorgen. Misschien hebben jullie vaak miscommunicaties of zeggen jullie niet wat je dwarszit. Of misschien zeggen jullie dit juist wel, maar op een verkeerde manier. Zo kunnen er eindeloos veel dingen misgaan in de communicatie, wat voor problemen in jullie relatie kan zorgen.
Ook door vreemdgaan of verandering van gevoelens kunnen er relatieproblemen ontstaan. Vaak kijken relatietherapeuten dan naar de bovenstaande vier gebieden om te achterhalen waar het mis is gegaan. En hoe jullie de relatieproblemen samen weer kunnen oplossen.

Relatieproblemen binnen verschillende relaties

Bij het woord ‘relatie’ denk je misschien al snel aan een liefdesrelatie, maar er zijn verschillende soorten relaties die je als mens aangaat en waarbinnen relatieproblemen kunnen ontstaan. Er zijn verschillende uitgangspunten waarop een relatie gebaseerd kan zijn. Bijvoorbeeld liefde, familiebanden of gemeenschappelijke connecties. Relaties tussen mensen zijn dynamisch en hebben meerdere fases; er is een moment waarop een relatie start en waarop deze eindigt, daartussen zit de opbouw, voortzetting en achteruitgang/verslechtering. Niet iedere relatie verslechtert; soms is er een abrupt einde, bijvoorbeeld wanneer iemand overlijdt.

Er zijn een aantal relaties te onderscheiden waarin relatieproblemen kunnen ontstaan, zoals:

Huwelijksproblemen

Een huwelijk is een mooie manier om jullie als partners officieel aan elkaar te verbinden. Af en toe ruzie hebben binnen het huwelijk is heel normaal, gezond zelfs. Maar huwelijksproblemen kunnen daarentegen een goed huwelijk in de weg staan. In een huwelijk beloof je elkaar trouw voor het leven en dat wil je, in tijden van stress, niet zomaar weggooien. Daarom is het heel belangrijk om eventuele problemen niet te negeren, maar hier samen aan te werken. Zodat jullie samen weer sterker verder kunnen. Lees hier meer over huwelijksproblemen.

Relatieproblemen oplossen

Soms kunnen jullie er zelf uitkomen en jullie relatieproblemen samen oplossen. Maar dit lukt niet altijd. Dit kan erg frustrerend zijn en is niet goed voor de relatie en het mentale welzijn van jullie beiden. Wanneer je samen door wil, of wil uitzoeken of je dit wil, kan een relatietherapeut jullie goed helpen. Maar ook wanneer je de relatie met een familielid of collega wil verbeteren kan een relatietherapeut helpen. Onze relatietherapeuten zijn gespecialiseerd in het oplossen van (complexe) relatieproblemen. En helpen jullie graag bij het oplossen van jullie relatieproblemen.
Twijfel je nog of relatietherapie jullie relatieproblemen kan oplossen? Bel 085 4014 720 voor vrijblijvend advies of plan hier direct je adviesgesprek in.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Als je meer wil weten over relaties en relatietherapie.

Relaties aflevering

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door psycholoog en relatietherapeut . Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp bij jullie relatieproblemen?

Hebben jij en je partner problemen in jullie relatie? En wil je hier hulp bij? Bel met ons verwijsteam voor advies of om een afspraak te maken bij een erkende relatietherapeut.

Plan jouw gratis adviesgesprek