Skip to content
Psyned

Online therapie

Tegenwoordig hoef je eigenlijk je huis niet meer uit. Je boodschappen worden aan de deur bezorgd en werken kan vanuit je thuiskantoor. Ook online therapie wordt steeds populairder, dit brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Zo word je geholpen vanuit jouw vertrouwde omgeving en hoef je niet af te reizen naar een locatie, wat tijd bespaart. Ook kan je online en fysieke therapie combineren, wat de therapie flexibeler maakt. Samen met je psycholoog bespreek je wat prettig werkt. Met onze expertise en ruime ervaring in online behandelen geeft de behandelaar jou hetzelfde vertrouwen als in de behandelkamer, maar dan op afstand.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

 • Erkende psychologen
 • Al 47.242 mensen geholpen
 • Snel en persoonlijk
 • Geen wachtlijst

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Online therapie

Wat is online therapie via videobellen?

Therapie via videobellen is niet heel anders dan therapie op locatie. Het enige verschil is dat jij en de behandelaar niet fysiek bij elkaar zitten, maar dat de therapie gegeven wordt via het scherm van je laptop of computer. Om met jou te kunnen videobellen maakt de behandelaar gebruik van een daarvoor geschikt en veilig platform, te vergelijken met FaceTime of Teams. Bekijk de video van onze psycholoog Hannah Lassche waarin zij jou uitlegt hoe online therapie werkt. De kwaliteit van online therapie is hetzelfde, en wordt soms zelfs nog beter beoordeeld, als die van therapie op locatie. De zorg voldoet namelijk aan dezelfde kwaliteitseisen. De meeste behandelaars die online therapie geven, behandelen ook op locatie.

De voordelen van online therapie

Therapie via videobellen biedt veel voordelen ten opzichte van therapie op locatie, namelijk:
 1. Je hebt geen reistijd. Dit maakt de therapie een stuk toegankelijker. Je kan de sessie(s) namelijk plannen op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Bijvoorbeeld tussen werk door of juist ’s avonds na werk. Handig als je een druk schema of kinderen hebt.
 2. Je bent direct thuis na de sessie. Dat kan heel fijn zijn wanneer je een heftige sessie of EMDR hebt gehad en daardoor vermoeid bent. Na een EMDR-sessie mag je van je psycholoog vaak ook niet autorijden.
 3. Hulp vanuit je vertrouwde omgeving. Voor sommige mensen kan het fijn zijn om over hun gevoelens en gedachtes te praten vanuit hun vertrouwde omgeving. Dit verlaagt de drempel naar hulp en vergroot de openheid van mensen. Wat alleen maar ten goede komt aan de therapie.
 4. Je hebt keuze uit meer psychologen. Wij proberen er altijd voor te zorgen dat er een psycholoog beschikbaar is bij jou in de buurt is. Maar soms match je beter met een psycholoog die op een locatie iets verder weg behandelt, omdat hij of zij misschien gespecialiseerd is in jouw klacht. Met online therapie heb je keuze uit psychologen door heel Nederland.
 5. Geen wachttijd. Nu is de wachttijd bij ons al erg kort, maar met een online traject kan je het snelst aan de slag. In de meeste gevallen al binnen twee werkdagen.
 6. Mogelijkheid om online en fysieke therapie af te wisselen. Soms kan het fijn zijn af en toe wel je psycholoog persoonlijk te zien. Je kan je online afspraken daarom makkelijk afwisselen met je offline afspraken.
 7. Je bent duurzaam bezig. Doordat je niet fysiek op jouw afspraak hoeft te zijn, kan je de auto laten staan. Een stuk duurzamer dus.

Wanneer is therapie via videobellen geschikt?

Een behandeling via videobellen is even effectief als een behandeling op locatie en wordt voor het grootste gedeelte op dezelfde manier ingevuld. Online therapie is voor veel verschillende klachten geschikt. Denk aan: Net als bij een face-to-face behandeling zal jouw behandelaar inschatten welke behandelmethode past bij jouw klachten en behoeften. Samen bepalen jullie jouw hulpvraag en hoe de behandeling verder wordt ingericht. Dit is hetzelfde als bij een behandeling op locatie. Soms komt het voor dat behandelvormen minder geschikt zijn voor online therapie, denk bijvoorbeeld aan neurofeedback. De behandelaar houdt hier altijd rekening mee.

Is online therapie effectief?

Therapie via videobellen is een uitstekende manier van behandelen en is even effectief en waardevol als een behandeling op locatie. Uit onze enquête kwam zelfs naar voren dat online therapie iets hoger gewaardeerd wordt dan fysieke therapie. In de praktijk zal je merken dat je therapie via videobellen bijna hetzelfde ervaart als een behandeling op locatie, alleen dan in jouw vertrouwde omgeving.

Is videobellen niet onpersoonlijk?

Videobellen is juist een heel persoonlijke manier van communiceren. Je hebt direct contact met je behandelaar, en de non-verbale communicatie is nog steeds aanwezig. Je ziet elkaar, hoort elkaars stem en kan elkaars lichaamstaal zien. De behandelaar begrijpt dat videobellen misschien nieuw voor je kan zijn, maar hij of zij geeft je al snel hetzelfde persoonlijke gevoel als wat je zou ervaren als jullie in dezelfde ruimte zouden zitten.

Is online therapie veilig?

De videoplatformen die onze behandelaars gebruiken voldoen aan de NEN 7510 of ISO 27001 norm. Jouw persoonsgegevens worden beschermd volgens de geldende privacywetgeving. Zo kunnen wij jou verzekeren dat het veilig is om op deze manier therapie te volgen.

Wat kost een online psycholoog?

De kosten van therapie via videobellen zijn hetzelfde als voor therapie op locatie. Op deze pagina vind je alles over de tarieven en wat voor soort behandelingen jij kan kiezen.

Als online therapie niet bij mij past, wat dan?

In veel gevallen is therapie via videobellen een goed alternatief voor een afspraak op locatie en raden wij dit aan. Maar wil je liever naar een psycholoog toe? Dat kan natuurlijk ook. We begrijpen dat online therapie niet altijd mogelijk is. Afhankelijk van jouw situatie en hulpvraag kijken we naar een passend alternatief. Dit kan een telefonische afspraak zijn met een behandelaar, dus zonder beeld. Of toch gewoon een behandeling op locatie. Wij vinden het belangrijk dat jij de best passende behandeling krijgt.

Welke therapie sluit aan bij mijn situatie?

Ben jij benieuwd of online therapie iets voor jou is? Of heb je vragen over online therapie? Neem dan contact op met ons verwijsteam. Zij helpen je graag en voorzien jou van een passend advies. Bel 085 4014 720 of plan hier direct je adviesgesprek in

Deze psychologen helpen je graag met online therapie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

afbeelding aanbeveling

Benieuwd hoe online therapie werkt?

We leggen het je uit in 6 eenvoudige stappen.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned