FAQ – Veelgestelde vragen

FAQ – Veelgestelde vragen

Psyned (Psychologen Nederland) is een samenwerkingsverband van onafhankelijke en zelfstandig gevestigde psychologen. Onafhankelijk betekent dat wij geen enkele informatie verstrekken aan derden. Ook niet aan de (ziektekosten)verzekeraars. Tenzij jij dat aan ons vraagt natuurlijk. Meer informatie

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wanneer een klacht ‘erg’ genoeg is en het tijd is om op zoek te gaan naar psychologische hulp. Twijfel is vaak al genoeg om iets te doen met dat gevoel. Voor ons is niets raar of vreemd. Als je je afvraagt of een psycholoog nu bij jou en je klacht past, kunt je dit altijd vrijblijvend aan ons voorleggen. Je kunt bellen naar 085-4014 720 of door ons contactformulier in te vullen. Onthoud wel altijd dat jij het altijd zelf het beste weet en je altijd op je eigen gevoel mag vertrouwen.

Veel klachten, ook fysieke, hebben een psychische basis. Denk aan vermoeidheid, depressie, angstklachten, negatief zelfbeeld, stress, burn-out, trauma, dwanghandelingen, maar ook aan een relatie die vast dreigt te lopen.

Het is, als je zo’n klacht hebt, ongelofelijk moeilijk zelf te weten waar het allemaal precies door komt. En het is bijna onmogelijk voor jezelf te zien hoe je er uit zou kunnen komen.

Je doet er in alle gevallen van psychische klachten verstandig aan de stilte en de eenzaamheid van jou en je klacht te doorbreken. Ook heb je soms het gevoel dat mensen denken dat je je aanstelt, ook al vind je misschien dat je het eigenlijk op eigen houtje moet kunnen.

Jij hebt nu een klacht. En je weet van binnen dat je er deze keer alleen niet uit gaat komen. Geef jezelf lucht en laat de last ook door een ander dragen. Alleen contact opnemen kan al zo veel ruimte geven. We onderscheiden een aantal soorten gevoelens die de basis van je klacht kunnen zijn. Je kunt natuurlijk makkelijk verschillende van die gevoelens hebben.

Een psycholoog doet een aantal dingen. Naar aanleiding van jouw verhaal vertelt de psycholoog binnen welk klachtenprofiel je valt. Voor veel mensen is het fijn om te weten wat er precies speelt. De psycholoog geeft informatie, leestips en helpt je te begrijpen wat het precies betekent. En verder helpt een psycholoog je bij: 

  • Het vinden van wat jij er aan kunt doen. Dat is namelijk voor iedereen anders. Bij verschillende klachten passen verschillende manieren om er mee om te gaan. Welke bij jou past hangt af van je eigen vaardigheden en talenten. De psychologen doen dan ook hun best niet alleen je klacht, maar vooral ook jou goed te leren kennen.
  • Het helpen met het werken aan je klacht. Als de psycholoog weet wat de klacht is en hoe jij er mee om kunt gaan, kun je aan de slag. Een innerlijk proces of situatie veranderen is hard werken. Vaak zijn oude patronen en persoonlijke ‘valkuilen’ heel hardnekkig. Toch merk je al snel dat je resultaat boekt. Dat resultaat beschrijven wij graag als innerlijke groei. Eigenlijk groei je van je klacht weg.
  • Jezelf opnieuw te ontdekken, het beter weten van wat je wil en het krijgen van meer grip op je eigen leven. Daarmee levert een coaching of therapie doorgaans meer op dan alleen klachtherstel, al is dat natuurlijk wel het belangrijkste.

Psyned werkt samen met psychologen door heel Nederland. Zoek een psycholoog bij jou in de buurt

Als je klikt op de profiel pagina van de psycholoog dan zie je een tabje ‘contact’. Hier kan je jouw gegevens en vraag invullen, binnen 2 werkdagen neemt de psycholoog contact met je op.

Stel je vraag dan aan ons, Psyned, wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op. Stel hier je vraag

Je doet er goed aan even bij je verzekering te informeren over vergoeding. De verschillen kunnen groot zijn: van een volledige vergoeding, of een maximaal aantal sessies tot helemaal niets.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig. Je kan direct contact opnemen met een psycholoog voor een afspraak.

In de meeste gevallen heb je tussen de 5 en 8 sessies nodig, maar dat is afhankelijk van je klacht.

Een gesprek / sessie duurt meestal 45 minuten tot een uur. Voor relatietherapie duurt het een uur tot anderhalf uur.

Een afspraak afzeggen kan altijd, maar laat het de psycholoog 24 uur van tevoren weten, dan kan hij / zij nog iemand anders inplannen. Annuleringen binnen 24 uur brengen we in rekening.

Een aantal psychologen werkt ook ’s avonds en in het weekend. Dit staat vermeld op het profiel van de psycholoog. Uiteraard kan je het ook even vragen aan de psycholoog zelf.

Als je op jouw psycholoog klikt en je gaat naar tabje ‘cliënt’ ervaring, je klikt vervolgens op lees meer cliëntervaringen, dan staat onderaan het formulier waar je jouw ervaring op kan schrijven.

Ja, dat kan. We hebben bijna 270 psychologen die ook online therapie aanbieden. Kijk voor meer informatie op de pagina online therapie.

Je kan al je vragen stellen via het contactformulier, wij proberen je binnen 1 werkdag te antwoorden.

Ja, dat kan. Neem even contact op met ons op telefoonnummer: 085-4014720 of mail naar support@psyned.nl

Nog steeds een vraag?

Staat je vraag hier niet tussen? Stuur ons je vraag via het contactformulier.

Lara, verwijsteam

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Plan jouw gratis adviesgesprek