Skip to content
Psyned

FAQ – Veelgestelde vragen

Over Psyned

Wie is Psyned?

Psyned is een onafhankelijke behandelorganisatie binnen de geestelijke gezondheidszorg en bestaat al sinds 2009. Wij bieden snel psychische hulp, met persoonlijke aandacht voor jou. We werken zonder wachtlijst en verwijsbrief. Bij ons kan je dus meteen terecht voor hulp bij veelvoorkomende klachten. In een persoonlijk adviesgesprek bespreken we wat de beste hulp is voor jou. Kunnen wij jou helpen, dan matchen we jou direct aan een psycholoog die bij je past. Want hoe sneller je de juiste hulp krijgt, hoe beter je vaak geholpen bent.

Waarom kies ik voor Psyned?

Bij Psyned doen we het anders. We maken dagelijks impact op de mentale gezondheid in Nederland met snelle, persoonlijke en onafhankelijke psychische zorg. Je kan direct aan de slag met je psychische klachten, zonder wekenlang op de wachtlijst te staan. Want waarom zou je klachten eerst laten verergeren, om daarna langer te moeten herstellen? Wij weten: snel geregeld, is beter geholpen. Met een netwerk van 300+ psychologen is de juiste hulp altijd dichtbij en snel beschikbaar. Aan de hand van jouw persoonlijke verhaal, wijzen wij jou de weg richting een fijne psycholoog en een behandeling die past bij jouw hulpvraag.

Wat is Psyned’s Klikgarantie?

Ondanks dat we je met zorg en aandacht matchen, kan het zijn dat je geen klik voelt met je psycholoog. Terwijl die klik – en daarmee het vertrouwen om je open te stellen – de basis is voor het succes van een behandeling. Daarom bieden wij Klikgarantie. Wij willen dat jij je op je gemak voelt op het moment dat jij je kwetsbaar opstelt. Is dit niet zo? Ervaar jij toch niet meteen de klik met je psycholoog die zo belangrijk is voor een goede behandeling? Dan helpen wij jou kosteloos bij het vinden van een psycholoog die wel bij jou past en betalen wij het intakegesprek bij de nieuwe psycholoog. Zo krijg je gegarandeerd de juiste hulp. Neem hiervoor contact met ons op.

Hoe werkt mentale hulp via Psyned?

Zonder wachtlijst en zonder gedoe, krijg je via Psyned direct de juiste hulp. Een traject begint altijd met een persoonlijk adviesgesprek met ons verwijsteam. Aan de hand van jouw verhaal, klacht(en) en hulpvraag bespreken we hoe we jou het beste kunnen helpen. Wil je met een van onze psychologen aan de slag? Wij koppelen je direct aan de psycholoog en behandeling die bij je past, en maken je eerste afspraak. De psycholoog bespreekt tijdens de eerste afspraak (het intakegesprek) met jou uitgebreider je klacht, hulpvraag en doelen. Op basis hiervan stellen jullie een persoonlijk behandelplan op en kan je inschatten hoeveel sessies je ongeveer nodig hebt om mentaal sterker te worden. Dit is ook het moment dat je bepaalt of de ‘klik’ er is. Je beslist zelf hoeveel vervolgafspraken je maakt.

Naar een psycholoog

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog is er voor je om te herstellen van ernstige klachten, om je hart te luchten, en alles daartussenin. Hij of zij weet alles over gedrag, emoties, gedachten en de totale geestelijke gezondheid van de mens. Daar heeft hij of zij psychologie voor gestudeerd aan de universiteit (bachelor en master). Een psycholoog behandelt mensen die om welke reden dan ook niet lekker in hun vel zitten of ergens aan willen werken om zich beter te voelen. Vaak bestaat een behandeling uit persoonlijke gesprekken, soms in combinatie met andere therapievormen. Met een psycholoog kan je dus praten over gevoelens, problemen en lastige situaties waar jij hulp bij nodig hebt. Bijvoorbeeld over je relatie, iets wat er speelt op je werk of hoe je meer zelfvertrouwen kan opbouwen. Hoe jij je op dit moment voelt en hoe jij je zou willen voelen, is het uitgangspunt voor de behandeling.

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Een psycholoog kan je helpen om dat wat je in de weg zit – van kleine hindernissen tot grote problemen – aan te pakken, zodat jij weer lekker in je vel zit. Mentale klachten kan je aan de buitenkant niet zien en daardoor kan het moeilijk zijn om te achterhalen wat er in jou omgaat. Als je voelt dat er iets speelt waar je zelf niet uitkomt, is dat reden genoeg om hulp te zoeken. Dat hoort bij goed voor jezelf zorgen, net als sporten of een bezoek aan de tandarts. En bij mentale gezondheid geldt: hoe eerder je de hulp zoekt, hoe sneller je vaak geholpen bent. Ook al is die stap zetten misschien spannend. Iemand die van buitenaf met jou meekijkt, levert je vaak veel inzichten op die jou verder helpen. Therapie kan helpen bij emotionele, mentale en fysieke klachten. Veelvoorkomende klachten die wij behandelen zijn onder meer depressie, stress, angst, onzekerheid, burn-out, piekeren, relatieproblemen, trauma, rouwverwerking en slaapproblemen. Bekijk alle klachten waar wij je bij kunnen helpen. Ook als je niet precies weet wat er aan de hand is, maar wel dát er iets is waar je aan wil werken, bespreken we graag met je of onze psychologen jou kunnen helpen.

Wat kan een psycholoog voor mij doen?

Een psycholoog helpt je om te gaan met de klachten die je in je dagelijks leven ervaart. Grote problemen, kleine obstakels, dat maakt niet uit. Samen staan jullie erbij stil hoe je doet, denkt en voelt - om je een duwtje in de rug te geven richting ‘de oplossing’. Een psycholoog kijkt objectief met je mee naar jouw klachten of hoe je omgaat met lastige situaties, en kan je inzichten geven die jou op weg helpen. Ook werken aan je mindset en persoonlijke groei kunnen aan bod komen. Wat er ook speelt, een psycholoog kan jou helpen je mentaal fit te voelen. Wil jij je beter voelen? Wil jij meer grip op je leven? Wil jij lekker in je vel zitten? Wil jij beter kunnen dealen met moeilijke situaties? Wil jij je veerkrachtig voelen? Wil jij dingen loslaten? Wil jij jezelf beter leren kennen? Wil jij steviger in je schoenen staan? Wil jij je lichter voelen? Wil jij leren omgaan met de klachten die je ervaart? Ja? Een psycholoog kan je hierbij helpen. Je staat er niet alleen voor. Wat de juiste hulp is voor jou, hangt af van jouw hulpvraag. Wil je weten hoe een psycholoog jou kan helpen? Dit bespreken we tijdens een gratis adviesgesprek.

Hoe vind ik een psycholoog die bij mij past?

Zelf een goede psycholoog zoeken die jou snel kan helpen én waar je een klik mee hebt, is lastig. Daarom helpen we jou daarbij. Ons verwijsteam bestaat uit psychologisch geschoolde medewerkers die goed kunnen inschatten welke psycholoog het beste bij jou en je hulpvraag past. In het gratis adviesgesprek is er ruimte voor jouw persoonlijke verhaal, je klachten, je voorkeuren en al je (praktische) vragen. Op basis hiervan adviseren we wat de beste hulp is voor jou. We kunnen meteen de eerste afspraak voor je inplannen. Past jouw vraag niet bij Psyned, dan denken we graag met je mee over alternatieven.

Is er een psycholoog bij mij in de buurt?

Met een netwerk van meer dan 300 psychologen is de juiste hulp altijd dichtbij. Of je nou gaat voor behandeling op locatie, online therapie of een combinatie. Onze psychologen zitten verspreid over heel Nederland. Vind een psycholoog bij jou in de buurt door te filteren op je postcode. In drukke regio’s kan het dat je sneller hulp krijgt als je kiest voor online therapie.

Wanneer ga je naar een relatietherapeut?

Een relatietherapeut is expert in allerlei problemen die spelen in (partner)relaties. Denk aan miscommunicatie, overspel of veranderde gevoelens. Relatietherapie is bedoeld om aan je relatie te werken. Dus komen jullie er samen niet meer uit of willen jullie je relatie verbeteren? Dan kan een relatietherapeut jullie helpen om ingesleten patronen te herkennen en ander gedrag aan te leren. Zo werken jullie naar een oplossing. Dit kan betekenen om samen sterker door te gaan in de relatie of dat jullie op een fijne manier uit elkaar gaan, wetende dat jullie er alles aan gedaan hebben om aan de relatie te werken.

Wat is een hulpvraag? En hoe weet ik die van mij?

Een hulpvraag is datgene waar je hulp bij kan gebruiken. Onze psychologen zijn expert op verschillende gebieden en hebben ervaring met verschillende behandelvormen. Hoe beter jij kan aangeven waar je hulp bij nodig hebt, hoe beter wij jou kunnen koppelen aan de juiste psycholoog. En soms komen we er al pratende achter tijdens het adviesgesprek. Denk alvast na over hoe jij je voelt en hoe jij je zou willen voelen. Dat is een goede basis voor een hulpvraag. En onthoud: niets is gek of vreemd. Veel van de klachten die wij horen, komen bij veel mensen voor. Dus je bent niet alleen.

Kan je zomaar naar een psycholoog?

Ja, je kan altijd naar een onafhankelijke psycholoog zonder verwijsbrief of doorverwijzing. Je betaalt zelf voor je zorg (of je werkgever betaalt) en je kan direct beginnen aan de behandeling. Je hoeft niet eerst langs de huisarts om daar je verhaal te vertellen, dat kan direct bij ons tijdens een adviesgesprek. Wij koppelen je snel aan de juiste hulp: een psycholoog die bij jou en je hulpvraag past. Naast snelheid is een belangrijk voordeel van een onafhankelijk psycholoog dat hij of zij jou persoonlijk op weg helpt om mentaal sterker te worden. Met een behandeling op maat, afgestemd op jouw verhaal. Ze zijn niet afhankelijk van zorgverzekeraars. Dat geeft hen de vrijheid om te werken zonder opgelegde labels en protocollen. Zij houden zelf de regie om te beslissen welke behandelvorm(en) het beste aansluit(en) bij jou, om je zo efficiënt mogelijk te helpen. Wist je dat jouw zorgverzekeraar slechts een deel van de zorgvragen vergoedt? Voor veel behandelingen moet je zelf betalen. Benieuwd hoe dit zit? Lees hier wat er wel en niet door de zorgverzekering vergoed wordt.

Wat is het verschil tussen een therapeut en een psycholoog?

Bij Psyned zijn zowel psychologen als therapeuten aangesloten. Soms worden deze titels door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Dit zit ‘m in het opleidingsniveau. Onze psychologen hebben allemaal psychologie gestudeerd aan de universiteit. Iedereen die therapie geeft, noemen we therapeut. Een psycholoog die therapie geeft is dus ook therapeut. Terwijl niet alle therapeuten ook psycholoog zijn. Onze therapeuten hebben minimaal een opleiding op hbo-niveau afgerond en zijn vaak gespecialiseerd in een bepaalde behandelvorm. Deze informatie is te vinden op het profiel van onze psychologen en therapeuten. Meer lezen

Behandeling via Psyned

Waarom een psycholoog via Psyned?

Via ons krijg je snel de juiste hulp van een psycholoog die bij je past. Je hoeft niet te wachten of eerst langs de huisarts voor een verwijsbrief. Soms is de stap om hulp te vragen al groot genoeg, dus wij vinden het belangrijk dat we het voor jou zo makkelijk mogelijk maken. Zodra je die eerste stap zet, willen we dat jij je op je gemak voelt. We spreken je graag persoonlijk om je goed te kunnen koppelen aan een van onze 300+ erkende psychologen, omdat die match belangrijk is voor het succes van je behandeling. Meestal kan je al binnen een week terecht bij een psycholoog. Online of bij jou in de buurt. Want wij weten: hoe eerder je hulp krijgt, hoe sneller en beter je vaak geholpen bent. Meer lezen over onze psychologen? Klick hier

Hoe snel kan ik terecht voor een afspraak? Is er wachttijd?

Heel snel! Een adviesgesprek kan je vaak dezelfde dag nog inplannen, anders de volgende werkdag. En de eerste afspraak bij de psycholoog kan meestal al binnen een week plaatsvinden. De meeste psychologen hebben geen wachtlijst, dus de behandeling start meteen zodra we een match hebben gemaakt. Wel zijn er verschillen in expertise. Voor een specifiek verzoek kan het iets langer duren voordat je terecht kan. Aan de telefoon kunnen we je meer vertellen over de beschikbaarheid van onze psychologen.

Met welke problemen kan ik bij een Psyned-psycholoog terecht?

Onze psychologen kunnen je helpen met hulpvragen die betrekking hebben op de volgende categorieën: Angsten, fobieën en dwangklachten Rouw- en verliesverwerking Trauma/PTSS Depressiviteit en somberheid Burn-out(klachten), stress en overspanning Persoonlijkheidsstoornissen Relatie- en hechtingsproblematiek Systeem- en gezinsproblematiek Slaapproblemen en chronische vermoeidheidsproblematiek Zingevingsvragen Negatief zelfbeeld Genderidentiteit en genderdysforie Seksualiteit en seksuele identiteit Aanpassingsproblemen Verslavingen Werkgerelateerde problemen

Hoe bereid ik het adviesgesprek voor?

Echt voorbereiden hoeft niet. Om je goed te kunnen helpen, zijn er twee dingen belangrijk: dat je weet waar je aan wilt werken en dat je hulp krijgt van iemand bij wie jij je goed en op je gemak voelt. Daarom beginnen al onze trajecten met een persoonlijk adviesgesprek van ongeveer een kwartier, waarin we laagdrempelig bespreken of en hoe we jou kunnen helpen. Het kan dus fijn zijn om even alleen te zijn op een rustige plek als je met ons belt. In het adviesgesprek kijken wij met je mee bij welke psycholoog jij op je plek bent aan de hand van jouw verhaal. Hiervoor nemen we echt de tijd om jouw hulpvraag door te spreken. Wat speelt er bij jou? Wat zijn je klachten? Hoe voel jij je? En hoe wil jij je weer voelen? Daarna kijken we naar wat er voor jou belangrijk is in een psycholoog. De ene psycholoog is nou eenmaal de andere niet. We kijken naar ervaring, specialisaties en de persoonlijke achtergrond. De klik met je psycholoog heeft namelijk veel invloed op het resultaat van je behandeling. Daarom hechten we hier veel waarde aan en bieden wij Klikgarantie. Er is ruimte om vragen te stellen en als je dat wilt, kunnen we direct een intakegesprek plannen bij de psycholoog van jouw voorkeur. Op locatie of via videobellen. Lees meer over het adviesgesprek

Wat kan ik verwachten van een behandeling?

Onze psychologen zijn er om jou écht te helpen en dat kunnen zij het beste met een maatwerk behandeling: een behandeling die persoonlijk op jou is afgestemd. Iedere behandelaar bepaalt zelf hoe het behandelplan en de begeleiding eruitziet, passend bij jouw hulpvraag. In het intakegesprek maken jullie kennis en bepalen jullie of de juiste klik er is voor een succesvolle behandeling. Naar aanleiding van dit gesprek brengt de psycholoog het probleem en jouw doelen in kaart en maakt een plan voor de behandeling. Aan de hand hiervan kunnen jullie de verwachtingen van de behandeling samen bespreken.

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Hoeveel sessies je nodig hebt, hangt volledig af van jouw situatie. Heb je een specifiek probleem waarvoor je handvatten wil? Of is jouw hulpvraag complexer en gaan er diepere emoties schuil achter jouw klachten? De psycholoog maakt naar aanleiding van het intakegesprek een behandelplan en bespreekt dit samen met jou, zodat het voor jullie beiden helder is hoe de behandeling eruitziet. Ook kan je zo een inschatting maken van het aantal sessies dat je nodig hebt.

Hoe werkt online therapie?

Therapie via videobellen is niet heel anders dan therapie op locatie, en het is even effectief. Het enige verschil is dat jij en de psycholoog niet fysiek bij elkaar zitten, maar dat je therapie krijgt via het scherm van je laptop of computer. Om met jou te kunnen videobellen maakt de behandelaar gebruik van een daarvoor geschikt en veilig platform, te vergelijken met FaceTime of Teams. Het voordeel is dat jij thuis kan blijven of een behandeling volgt vanuit je werkplek, dat scheelt reistijd. Je kan online therapie ook combineren met afspraken op locatie. Lees meer over online therapie.

Wat houdt behandeling buiten werktijd in?

Als werktijden houden onze psychologen de standaard kantooruren aan: over het algemeen is dat van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 17 uur. Het kan dat dit je niet altijd uitkomt om naar de psycholoog te gaan. Sommige van onze psychologen bieden daarom ook sessies buiten hun standaard werktijd aan, ’s avonds en in het weekend. Als dit zo is, staat dat op hun profiel. En je kan het nog even navragen aan de psycholoog zelf. Voor afspraken buiten kantoortijd betaal je 25 euro extra.

Hoe lang duurt een therapiesessie?

Een standaard therapiesessie bij een psycholoog duurt voor jou ongeveer 45 minuten. Vaak staat in de agenda van de psycholoog een uur geblokkeerd per cliënt. Zo heeft de psycholoog na de afspraak nog ongeveer 15 minuten om te besteden aan verslaglegging en administratie. Onze psychologen bieden ook langere sessies aan van ongeveer 75 minuten. Tijdens het intakegesprek bepaal je samen met je behandelaar welk type afspraak het beste past bij jouw behandeling.

Kan ik mijn afspraak annuleren of verplaatsen?

Je kan een afspraak bij de psycholoog tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren of verplaatsen. Doe dit op tijd, zodat we nog iemand anders kunnen inplannen. Annuleer je minder dan 24 uur van tevoren of kom je helemaal niet opdagen voor je afspraak, dan brengen we de volledige kosten van de afspraak in rekening. Wil je in het weekend een afspraak afzeggen of verplaatsen?  Stuur ons dan een mail of spreek onze voicemail in.

Kan ik ervaringen van anderen lezen of mijn ervaring delen?

Ja, als een behandeltraject is afgerond ontvang je een uitnodiging om jouw ervaring te delen. In deze evaluatie kan je aangeven hoe tevreden je bent met het resultaat van de behandeling en de behandelaar. Deze (anonieme) feedback is voor ons heel belangrijk, en je helpt er ook anderen mee. Lees hier alle beoordelingen.

Tarieven en vergoedingen

Wat kost een psycholoog?

De kosten van een afspraak bij een psycholoog kunnen verschillen per therapievorm en duur van de afspraak. Op deze paginadeze pagina vind je een overzicht van alle tarieven.

Krijg ik de behandeling vergoed via de zorgverzekeraar?

Meestal krijg je een behandeling bij ons niet vergoed via de zorgverzekeraar. Dat zit zo: wij zijn een onafhankelijke zorgaanbieder en werken niet samen met zorgverzekeraars. Daardoor kan je snel terecht met veelvoorkomende psychische klachten en kom je niet op een lange wachtlijst terecht voor vergoede zorg. De vergoede zorg in Nederland is namelijk bedoeld voor ernstige en/of meer complexe zorgvragen waar een specialist voor nodig is. Behandelingen voor onder andere burn-out en overspanning, rouw en verlies, slaapproblemen en relatietherapie worden nooit vergoed vanuit de zorgverzekering. Elke cliënt die via ons de juiste hulp vindt, betekent voor iemand anders die echt afhankelijk is van specialistische zorg dus weer een plekje omhoog op de wachtlijst. Op deze manier zetten wij ons dagelijks in om de lange wachtlijsten in de ggz te verkorten. Want iedereen verdient het om lekker in z’n vel te zitten. Meer lezen

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig om naar een psycholoog te gaan?

Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts nodig voor onze psychologen. Ons verwijsteam verwijst jou naar de juiste hulp: naar een van onze psychologen of – als zij je niet kunnen helpen – naar andere hulp. Een verwijzing via de huisarts is alleen nodig als de zorg vergoed wordt via de zorgverzekeraar, maar veel zorg in Nederland wordt niet volledig vergoed. Bovendien heb je te maken met lange wachtlijsten, betaal je je eigen risico en ben je afhankelijk van de contracten van jouw zorgverzekeraar om te bepalen waar je terecht kan. Bij ons betekent zelf betalen, zelf de regie.

Wat is het verschil tussen vergoede en onvergoede geestelijke gezondheidszorg?

Vergoede geestelijke gezondheidszorg is psychische hulp die de zorgverzekering (geheel of gedeeltelijk) betaald. Dit is bij elke zorgverzekeraar anders geregeld. Over het algemeen geldt: psychische hulp wordt in Nederland alleen vergoed als het gaat om ernstige, soms zelfs levensbedreigende, problematiek. Hiervoor zijn lange wachtlijsten. Onvergoede zorg is zorg die jij zelf, of je werkgever, betaalt. Dat geeft jou de vrijheid te kiezen voor de zorg die jij nodig hebt. Als zorgaanbieder van onvergoede zorg zijn wij onafhankelijk van zorgverzekeraars en heb jij de regie. Wij adviseren je welke behandeling het beste bij jou past, maar jij bepaalt. Wij bewaken de kwaliteit van onze psychologen.

Een psycholoog vergoed via je werkgever. Hoe werkt dat?

Steeds meer werkgevers investeren in mentaal fitte medewerkers en betalen voor jouw psychische hulp. Want als jij niet lekker in je vel zit – of dit nou door je werk komt of niet – heeft dat invloed op jouw werk. Voel je je goed, dan heb je vaak meer plezier in je werk, ben je minder (lang) ziek en ben je productiever. Je werkgever heeft er dus net zoveel voordeel bij dat jij mentaal fit bent. Daarom staan veel werkgevers ervoor open om therapie te betalen. Soms is daar al budget voor opzijgezet, soms is het nodig om daar zelf het gesprek over aan te gaan. Hoe je dat doet? Dat lees je hier

Nog steeds een vraag?

Staat je vraag hier niet tussen? Stuur ons je vraag via het contactformulier.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons voor advies via 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned