Tinnitus

Heb jij tinnitus of, met andere woorden, last van oorsuizen? Bij tinnitus hoor je een geluid dat niet afkomstig is van buitenaf. Dit kan erg vervelend zijn en jou belemmeren in je dagelijks leven. Tinnitus is helaas niet te genezen. Hoe ga je hiermee om? We helpen jou graag met de juiste ondersteuning, en met relevante informatie. Lees hier onder andere over wat tinnitus is en wat de symptomen, oorzaken en gevolgen zijn.

Laatste update: 7 april 2023

Wat is tinnitus?

Als je tinnitus – ook wel oorsuizen genoemd – hebt, hoor je geluiden die ontstaan in je oren of hersenen. Vaak is dit een opkomende piep of juist een ruis die constant aanwezig is. Ongeveer 10 tot 15 procent van de Nederlanders heeft tinnitus. Tinnitus neemt verschillende vormen aan, waarbij het geluid, het aantal keer en de sterkte verschillen.

Bij mensen met tinnitus leeft vaak de vraag: word ik doof? Oorsuizen leiden gelukkig niet tot doofheid, maar zijn vaak wel een gevolg van een gehoorbeschadiging. Gehoorgevoeligheid kan ook zorgen voor tinnitus. Het horen van een piep heeft niks te maken met doof worden. Ondanks dat het horen van deze hoge piep ontzettend vervelend is, kan het voor je gehoor geen kwaad.

Femke Dijkstra, Tinnitus

Heeft tinnitus jou in zijn greep?

'Het is heel begrijpelijk dat je het moeilijk vindt om met tinnitus om te gaan. Helaas is in de meeste gevallen tinnitus niet te genezen. Wel kan psychologische hulp goed werken om te leren het geluid te accepteren.'
Femke Dijkstra, Psyned psycholoog Haarlem.

Benieuwd wat een psycholoog kan doen?
Plan je adviesgesprek

Heeft tinnitus jou in zijn greep?

'Het is heel begrijpelijk dat je het moeilijk vindt om met tinnitus om te gaan. Helaas is in de meeste gevallen tinnitus niet te genezen. Wel kan psychologische hulp goed werken om te leren het geluid te accepteren. '
Femke Dijkstra, Psyned psycholoog Haarlem.

Benieuwd wat een psycholoog kan doen?
Plan je adviesgesprek

Tinnitus symptomen

Iedereen ervaart tinnitus anders. De een hoort een piep, de ander hoort een ruis. Maar ook de aantallen en sterkte verschillen per persoon. Het kan dus dat jouw tinnitus totaal anders is dan die van iemand anders.

Verschillen in geluid

De geluiden die je door tinnitus hoort, zijn bij iedereen net even anders. Het horen van een hoge piep of een ruis (vergelijkbaar met het hoge geluid van een oude tv) komt het vaakst voor. Maar ook gezoem, gerinkel, gefluit, gebrom en zelfs krekelgeluiden komen voor.

Het geluid dat je hoort, heeft geen specifieke gevolgen of een betekenis. Heel soms is het geluid wel afhankelijk van de oorzaak. Hierover lees je meer onder het kopje: ‘Tinnitus door de hersenen’.

Verschillen in frequentie

Tinnitus verschilt per persoon in frequentie: hoe vaak je last hebt van het geluid. Bij sommigen is het geluid constant aanwezig, bij anderen speelt het tijdelijk op en trekt het weer weg. De een heeft er soms last van en de ander ervaart het misschien wel 10 keer op een dag. Het komt zelfs voor dat je er de ene dag totaal geen last van hebt en die dag daarop weer wel.

Ook komt het voor dat je bijvoorbeeld alleen last hebt van tinnitus of oorsuizen als je overprikkeld bent of als jij je in een omgeving bevindt waar veel (harde) geluiden aanwezig zijn. Deze voorbeelden hebben vaak te maken met gehoorgevoeligheid. Verderop lees je meer over de oorzaken van tinnitus.

Verschillen in intensiteit

Als laatst verschilt tinnitus in intensiteit. Met intensiteit bedoelen we in dit geval de intensiteit van het geluid zelf. Bijvoorbeeld een hard of zacht geluid, een hoge of lage toon. Een geluid dat constant aanwezig is, zoals een ruis, is vaak zachter dan bijvoorbeeld een piep die in één keer enorm toeneemt in intensiteit.

Ervaar je psychische klachten?

Ervaar je psychische klachten?

Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.

Tinnitus oorzaken

Tinnitus heeft grofweg twee hoofdoorzaken: tinnitus door de oren en tinnitus door de hersenen. Om deze te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je weet hoe onze prikkelverwerking verloopt in het gehoor.

Onze oren vangen een geluidsprikkel op. Als deze geluidsprikkel het hersendeel bereikt waar het verwerkt wordt, horen we het geluid pas. Dit proces gaat zo snel dat het lijkt alsof we geluiden van buitenaf waarnemen. Terwijl we geluiden dus eigenlijk van binnenuit ervaren, via onze hersenen.

Tinnitus door de oren

Bij deze vorm van tinnitus, wat we objectieve tinnitus noemen, ontstaat het geluid dat je hoort in de oren. Dit komt doordat de oren minder goed werken, beschadigd zijn of doordat er een bepaalde druk op het oor staat. Deze vorm van tinnitus komt voor bij:

  • plotselinge doofheid;
  • ouderdomsdoofheid (slijtage in de oren);
  • beschadiging binnenoor (door bijvoorbeeld een explosie, harde klap of langdurige blootstelling aan harde geluiden);
  • medicijn- of drugsgebruik (verminderde bloedtoevoer naar het oor);
  • (chronische) oorontsteking (druk op het oor);
  • de ziekte van ménière (door toename aan vloeistof in het evenwichtsorgaan, hierdoor ontstaat er druk op het binnenoor).

Tinnitus door de hersenen

Tinnitus door de hersenen noemen we ook wel subjectieve tinnitus. Hierbij ontstaat het geluid dat je hoort in de hersenen. Er is vaak sprake van een abnormaliteit in de omzetting van de prikkel naar het geluid. Dit komt door: gehoorgevoeligheid, een bepaalde overstimulatie in het brein, slijtage of een beschadiging van dit hersendeel.

Tinnitus en stress

Onze hersenen, vooral ons auditieve systeem, zijn gevoelig voor stress. Door stress ontstaat er namelijk zowel overactiviteit als een toename van gevoeligheid in de hersenen. Tinnitus ontstaat bij acute stress en bij langdurige stress.

Het is niet alleen een gevolg van stress, maar ook een oorzaak. Je houdt je bezig met vragen als: zal het ooit over gaan? Waarom stopt het niet? Omdat de tinnitus altijd bij je is, zijn deze gedachten lastig te negeren. Ook kan je er onbewust meer op gaan letten en je eraan gaan irriteren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij er een kans is dat je klachten toenemen.

Elke vorm van stress kan hier helaas aan bijdragen, of dit nu fysiek, emotioneel, situationeel is. Er zijn bijvoorbeeld mensen die stress ervaren door de coronapandemie en hierdoor tinnitus ontwikkelden. In uitzonderlijke gevallen gaat tinnitus die op deze manier ontstond wel weer over, in tegenstelling tot andere oorzaken van tinnitus.

Gevolgen tinnitus

In welke mate tinnitus je leven beïnvloedt, is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de intensiteit en de frequentie van het geluid. Het kan grote gevolgen hebben voor je levenskwaliteit:

Tinnitus behandeling

Welke behandeling is er mogelijk bij tinnitus? Een psycholoog leert je om met tinnitus om te gaan. Lees hier meer over de ondersteuning die mogelijk is bij tinnitus. Ook kan je proberen zelf een aantal dingen te doen. Lees hier 6 tips voor omgaan met tinnitus.

Hulp bij tinnitus

Het is heel begrijpelijk als je moeite hebt om met tinnitus om te gaan. Het (steeds) horen van een storend geluid dat voor anderen niet hoorbaar is, is niet niks. Heb je behoefte aan ondersteuning bij het omgaan met tinnitus? We helpen je graag. Heb je vragen of zorgen, bel ons dan op 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Bram is psycholoog in Breda en gespecialiseerd in het behandelen van (omgaan met) tinnitus. Hij is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Melissa, Psyned verwijsteam
Hulp bij tinnitus

Het is heel begrijpelijk dat je moeite hebt om met jouw tinnitus om te gaan. Ons verwijsteam luistert graag naar je verhaal, geeft advies en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een erkende psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek