Tinnitus

Hoor je vaak een piep in je oren? Dan kan het zijn dat je last hebt van tinnitus. Je hoort een geluid dat niet van buiten komt. Dit kan erg vervelend zijn en het kan je zelfs belemmeren in het dagelijks leven. Helaas is tinnitus niet te genezen. Je kunt er wel mee leren leven. Hoe je dat doet? Dat lees je op deze pagina. Ontdek hier alles over tinnitus. Van de symptomen tot de oorzaken en gevolgen van oorsuizen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is tinnitus?

Als je tinnitus hebt, hoor je geluiden die ontstaan in je oren of hersenen. Vaak is dit een opkomende piep of een ruis die altijd/steeds aanwezig is. Het geluid wat je hoort neemt verschillende vormen aan. Zo kan de sterkte en het aantal keer dat je de piep hoort verschillen. Iemand die hier last van heeft, vraagt zich vaak af: word ik doof? Oorsuizen leiden gelukkig niet tot doofheid, maar zijn vaak wel een gevolg van een gehoorbeschadiging. Gehoorgevoeligheid kan ook zorgen voor tinnitus. Dat wil zeggen dat sommige mensen geluiden harder of vervelender ervaren dan anderen. Het horen van een piep heeft niks te maken met doof worden. Ondanks dat het horen van deze hoge piep ontzettend vervelend is, kan het voor je gehoor geen kwaad.

Tinnitus symptomen

Iedereen ervaart tinnitus anders. De een hoort een piep, de ander hoort een ruis. Maar ook de hoeveelheid geluid en de sterkte van het geluid verschillen per persoon.

Verschillen in geluid

De geluiden die je door tinnitus hoort, zijn bij iedereen net even anders. Het horen van een hoge piep of een ruis (vergelijkbaar met het hoge geluid van een oude tv) komt het vaakst voor. Maar ook gezoem, gerinkel, gefluit, gebrom en zelfs krekelgeluiden komen voor.

Femke Dijkstra, Tinnitus

Heeft tinnitus jou in zijn greep?

'Het is heel begrijpelijk dat je het moeilijk vindt om met tinnitus om te gaan. Helaas is in de meeste gevallen tinnitus niet te genezen. Wel kan psychologische hulp goed werken om te leren het geluid te accepteren.'
Femke Dijkstra, Psyned psycholoog Haarlem.

Benieuwd wat een psycholoog kan doen?
Plan je adviesgesprek

Heeft tinnitus jou in zijn greep?

'Het is heel begrijpelijk dat je het moeilijk vindt om met tinnitus om te gaan. Helaas is in de meeste gevallen tinnitus niet te genezen. Wel kan psychologische hulp goed werken om te leren het geluid te accepteren. '
Femke Dijkstra, Psyned psycholoog Haarlem.

Benieuwd wat een psycholoog kan doen?
Plan je adviesgesprek

Het geluid dat je hoort, heeft geen specifieke gevolgen of een betekenis. Heel soms is het geluid wel afhankelijk van de oorzaak. Hierover lees je meer onder het kopje: ‘Tinnitus door de hersenen’.

Verschillen in frequentie

Tinnitus verschilt per persoon in frequentie: hoe vaak je last hebt van het geluid. Bij sommigen is het geluid constant aanwezig, bij anderen speelt het tijdelijk op en trekt het weer weg. De een heeft er soms last van en de ander ervaart het misschien wel 10 keer op een dag. Het komt zelfs voor dat je er de ene dag totaal geen last van hebt en die dag daarop weer wel.

Ook komt het voor dat je bijvoorbeeld alleen last hebt van tinnitus of oorsuizen als je overprikkeld bent of als jij je in een omgeving bevindt waar veel (harde) geluiden aanwezig zijn. Deze voorbeelden hebben vaak te maken met gehoorgevoeligheid. Verderop lees je meer over de oorzaken van tinnitus.

Verschillen in intensiteit

Als laatst verschilt tinnitus in intensiteit. Met intensiteit bedoelen we in dit geval de intensiteit van het geluid zelf. Bijvoorbeeld een hard of zacht geluid, een hoge of lage toon. Een geluid dat constant aanwezig is, zoals een ruis, is vaak zachter dan bijvoorbeeld een piep die in één keer enorm toeneemt in intensiteit.

Tinnitus oorzaken

Tinnitus heeft grofweg twee hoofdoorzaken: oorsuizen door de oren of hersenen. Om deze te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je weet hoe onze prikkelverwerking verloopt in het gehoor.

Onze oren vangen een geluidsprikkel op. Als deze geluidsprikkel het hersendeel bereikt waar het verwerkt wordt, horen we het geluid pas. Dit proces gaat zo snel dat het lijkt alsof we geluiden van buitenaf waarnemen. Terwijl we geluiden dus eigenlijk van binnenuit ervaren, via onze hersenen.

Ervaar je psychische klachten?

Ervaar je psychische klachten?

Doe onze psychologische zelftest en krijg direct inzicht.

Tinnitus door de oren

Bij deze vorm van oorsuizen, wat we objectieve tinnitus noemen, ontstaat het geluid dat je hoort in de oren. Dit komt doordat de oren minder goed werken, beschadigd zijn of doordat er een bepaalde druk op het oor staat. Deze vorm van tinnitus komt voor bij:

  • plotselinge doofheid;
  • ouderdomsdoofheid (slijtage in de oren);
  • beschadiging binnenoor (door bijvoorbeeld een explosie, harde klap of langdurige blootstelling aan harde geluiden);
  • medicijn- of drugsgebruik (verminderde bloedtoevoer naar het oor);
  • (chronische) oorontsteking (druk op het oor);
  • de ziekte van ménière (door toename aan vloeistof in het evenwichtsorgaan, hierdoor ontstaat er druk op het binnenoor).

Tinnitus door de hersenen

Oorsuizen door de hersenen noemen we ook wel subjectieve tinnitus. Hierbij ontstaat het geluid dat je hoort in de hersenen. Er is vaak sprake van een abnormaliteit in de omzetting van de prikkel naar het geluid. Dit komt door: gehoorgevoeligheid, een bepaalde overstimulatie in het brein, slijtage of een beschadiging van dit hersendeel.

Tinnitus en stress

Langdurige stress kan ons brein flink ontregelen en mentaal overbelasten. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Je kan bijvoorbeeld een depressie of burn-out krijgen, en last hebben van oorsuizen. Tinnitus is niet alleen een gevolg van stress, maar ook een oorzaak. Je houdt je bezig met vragen als: zal het ooit overgaan? Waarom stopt het niet? Omdat het altijd bij je is, zijn deze gedachten lastig te negeren. Ook kan je er onbewust meer op gaan letten en je eraan irriteren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij er een kans is dat je klachten toenemen. In tegenstelling tot andere oorzaken van tinnitus, kunnen oorsuizen die veroorzaakt zijn door stress wel overgaan.

Gevolgen tinnitus

In welke mate tinnitus je leven beïnvloedt, is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de intensiteit en de frequentie van het geluid. Het kan grote gevolgen hebben voor je levenskwaliteit:

Tinnitus behandeling

Helaas is tinnitus niet te genezen met een operatie of medicijn. Gelukkig kan je wel ondersteuning krijgen van een psycholoog om er mee om te leren gaan. Hoe de behandeling er precies uitziet, hangt af van je hulpvraag. Ga bijvoorbeeld aan de slag met cognitieve gedragstherapie, mindfulness, Acceptance en Commitment Therapie of EDMR. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van verschillende therapieën. Wil je hier meer over weten? Ons verwijsteam helpt je graag verder. Bel ons op 085-4014720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Bram is psycholoog in Breda en gespecialiseerd in het behandelen van (omgaan met) tinnitus. Hij is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp bij tinnitus

Het is heel begrijpelijk dat je moeite hebt om met jouw tinnitus om te gaan. Ons verwijsteam luistert graag naar je verhaal, geeft advies en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een erkende psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek