Skip to content
Psyned

Tinnitus

Hoor je vaak een (harde) piep in je oren? Misschien heb je last van tinnitus. Je hoort dan een piep in je oren die niet van buitenaf komt, maar die vaak ontstaat vanuit je hersenen of oren. En het kan je dagelijks leven flink belemmeren. Helaas is tinnitus niet te genezen, maar je kan er wel mee leren  leven. Heb je last van tinnitus?

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Tinnitus

Wat is tinnitus?

Ongeveer twee miljoen Nederlanders horen een gepiep of gesuis, tien procent daarvan heeft er last van en bij sommige is het zo erg dat het hun dagelijks leven verstoort. Gelukkig leren de meeste mensen uiteindelijk omgaan met deze vervelende aandoening.

Bij tinnitus hoor je geluiden die in je oren of hersenen ontstaan. Meestal is dit een opkomende piep of een ruis die steeds aanwezig is. Het geluid dat je hoort, neemt verschillende vormen aan. Zo kunnen de sterkte en het aantal keer dat je de piep hoort verschillen. Veel mensen vragen zich dan af: word ik doof? Het horen van een piep heeft niks te maken met doof worden. Wel kan het een teken zijn van een gehoorbeschadiging.

Tinnitus symptomen

Tinnitus kan je leven op zijn kop zetten. Omdat het niet te genezen is, kan je je machteloos of onrustig voelen. Ook kan je last krijgen van:

  • slaapproblemen;
  • hoofdpijn;
  • concentratieproblemen;
  • gespannen kaken, nek en/of bovenrug
  • somberheid;
  • angst;
  • stress;
  • prikkelbaarheid;
  • irritatie of woede;
  • problemen rondom werk, relaties of familie;
  • sociale beperkingen.

Tinnitus ontstaan meestal door gehoorverlies na een gehoorbeschadiging. Dit kan gebeuren door een oorontsteking, te lang naar harde muziek luisteren, of een geluidstrauma door vuurwerk. Als je gehoor beschadigd is, moeten je hersenen harder werken, wat kan leiden tot oorsuizen. Naarmate je ouder wordt, kan je gehoor slechter worden, wat ook je hersenen extra kan belasten.

Verschillen in geluid

Tinnitus is voor iedereen anders. De meeste mensen horen een hoge piep of ruis. Je kan ook een gezoem, gerinkel, gefluit, gebrom en zelfs krekelgeluiden horen. Het geluid dat je hoort, heeft geen specifieke gevolgen of een betekenis.

Verschillen in frequentie

Hoe vaak je last hebt van tinnitus verschilt ook. De een hoort het soms, de ander wel tien keer per dag. Het kan zelfs per dag verschillen: de ene dag hoor je niets, de volgende dag wel. Je kan ook alleen last hebben van oorsuizen als je overprikkeld bent of in een omgeving met veel lawaai. Dit heeft vaak te maken met gehoorgevoeligheid.

Verschillen in intensiteit

Als laatst verschilt tinnitus in intensiteit. Met intensiteit bedoelen we in dit geval de intensiteit van het geluid zelf. Bijvoorbeeld een hard of zacht geluid, een hoge of lage toon. Een geluid dat constant aanwezig is, zoals een ruis, is vaak zachter dan bijvoorbeeld een piep die in één keer enorm toeneemt in intensiteit.

Tinnitus oorzaken

Een constante piep in je oren heeft grofweg twee hoofdoorzaken: oorsuizen door de oren of hersenen. Om dit goed te begrijpen, is het belangrijk dat je weet hoe ons gehoor werkt.

Onze oren vangen een geluidsprikkel op. Als deze geluidsprikkel het hersendeel bereikt waar het verwerkt wordt, horen we het geluid pas. Dit proces gaat zo snel dat het lijkt alsof we geluiden van buitenaf waarnemen. Terwijl we geluiden dus eigenlijk van binnenuit ervaren, via onze hersenen.

Tinnitus door de oren

Bij deze vorm van oorsuizen, wat we objectieve tinnitus noemen, ontstaat het geluid dat je hoort in de oren. Dit komt doordat de oren minder goed werken, beschadigd zijn of doordat er een bepaalde druk op het oor staat. Deze vorm van tinnitus komt voor bij:

  • plotselinge doofheid;
  • ouderdomsdoofheid (slijtage in de oren);
  • beschadiging binnenoor (door bijvoorbeeld een explosie, harde klap of langdurige blootstelling aan harde geluiden);
  • medicijn- of drugsgebruik (verminderde bloedtoevoer naar het oor);
  • (chronische) oorontsteking (druk op het oor);
  • de ziekte van ménière (door toename aan vloeistof in het evenwichtsorgaan, hierdoor ontstaat er druk op het binnenoor).

Tinnitus door de hersenen

Een piep in de oren die door de hersenen ontstaat, noemen we subjectieve tinnitus. Hierbij ontstaat het geluid dat je hoort in de hersenen. Dit gebeurt vaak door een probleem bij het omzetten van een geluidsprikkel. Dit kan komen gehoorgevoeligheid, overactiviteit in de hersenen, slijtage of schade aan dit deel van de hersenen.

Oorsuizen en stress

Langdurige stress kan ons brein flink ontregelen en mentaal overbelasten. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Je kan bijvoorbeeld een depressie of burn-out krijgen, en last hebben van oorsuizen. Tinnitus is niet alleen een gevolg van stress, maar ook een oorzaak. Je houdt je bezig met vragen als: zal het ooit overgaan? Waarom stopt het niet? Omdat het altijd bij je is, zijn deze gedachten lastig te negeren. Ook kan je er onbewust meer op gaan letten en je eraan irriteren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij de kans groot is dat je klachten toenemen. In tegenstelling tot andere oorzaken van tinnitus, kunnen oorsuizen die veroorzaakt zijn door stress wel overgaan.

Gevolgen tinnitus

Tinnitus kan je dagelijks leven flink verstoren. Door de constante harde piep kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen of word je er ‘s nachts door gewekt. Slecht slapen zorgt ervoor dat je klachten erger worden en je kan er vermoeid van raken. Daarnaast kan tinnitus storend zijn tijdens gesprekken, werk, vergaderingen, studie of andere sociale activiteiten. Het is lastig om je te concentreren of je tinnitus kan erger worden als je te veel doet. Daarom vermijd je sociale activiteiten liever om te voorkomen dat je oorsuizen verergert. Voor sommigen is het onmogelijk om nog mee te doen aan sociale situaties.

Tinnitus behandeling

Helaas is tinnitus niet te genezen met een operatie of medicijn. Gelukkig kan je wel ondersteuning krijgen van een psycholoog om er mee om te leren gaan. Hoe de tinnitus behandeling er precies uitziet, hangt af van je hulpvraag. Ga bijvoorbeeld aan de slag met cognitieve gedragstherapie, mindfulness, Acceptance en Commitment Therapie of EDMR. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van verschillende therapieën. Wil je hier meer over weten? Ons verwijsteam helpt je graag verder. Bel ons op 085-4014720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Bram is psycholoog in Breda en gespecialiseerd in het behandelen van (omgaan met) tinnitus. Hij is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Deze psychologen helpen je graag bij tinnitus

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Bram is psycholoog in Breda en gespecialiseerd in het behandelen van (omgaan met) tinnitus. Hij is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Psyned blog

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned