Assertiviteit

Als je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen, je grenzen te stellen en bijna nooit nee zegt, dan ben je weinig assertief. Assertiviteit betekent opkomen voor jezelf, zonder daarbij de ander uit het oog te verliezen. Ben jij altijd de collega die de problemen oplost en daardoor meer werkt dan je zou willen? Ben jij altijd de lieve luisterende vriendin, die zelf niet durft te zeggen wat ze er van vindt? Gaan mensen steeds over je grenzen en ben je daardoor ongelukkig en uitgeput?

Als je niet voor jezelf opkomt en steeds maar ja zegt tegen alle mensen in je omgeving, dan gaat het uiteindelijk mis. Burn-out of depressie zijn klachten die kunnen ontstaan bij mensen met te weinig assertiviteit.

Misschien vind je het lastig om nee te zeggen, omdat je bang bent dat anderen daardoor gekwetst zullen worden. Of je vindt het moeilijk om op je strepen te staan in je familie, omdat je geen ruzie wilt veroorzaken. Je wilt iedereen om je heen tevreden houden, ook als dat betekent dat je niet toekomt aan de dingen die voor jezelf belangrijk zijn. Veel mensen met assertiviteitsproblemen denken dat assertiviteit iets is wat je wel of niet in je hebt. Dat klopt niet, assertiviteit valt te leren. Ook jij kunt vol zelfvertrouwen je grenzen leren aangeven, zonder je daarna schuldig te voelen. Nee leren zeggen zonder je rot te voelen of uitgebreide excuses te maken. Je kunt leren je mening op een duidelijke en prettige manier te geven, zodat mensen weten waar jij voor staat.

Behandeling

In gesprekken met een psycholoog leer je waarom het voor jou moeilijk is om voor jezelf op te komen. Misschien heb je een negatief zelfbeeld. Vaak heb je de neiging voor andere mensen te zorgen en anderen te pleasen. Je leert waarom het soms nuttig is om dit te doen, maar ook dat het vaak ten koste gaat van jezelf. Samen met een psycholoog ga je ontdekken op welke vlakken in je leven je meer assertief zou willen zijn. Je leert je grenzen herkennen en ze aan te geven. Je gaat oefenen om stap voor stap hierin te verbeteren en krijgt handige tools om hiermee te werken.

Maak hiervoor een afspraak bij een psycholoog bij jou in de buurt. Bel naar 085 – 4014720, de praktijkassistente van Psyned staat je graag te woord om je vraag te beantwoorden of een afspraak te maken

Leer assertiever worden

Vind je het moeilijk om nee te zeggen of om voor jezelf op te komen? Onze psychologen leren je vol zelfvertrouwen en zonder schuldgevoel je grenzen aan te geven. Bel met ons verwijsteam voor advies, we helpen je graag.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Videobellen
Bel: 085-4014720 Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog