Chronische hyperventilatie

Hyperventilatie betekent dat je te snel ademhaalt. Je ademhaling is niet in verhouding met de inspanning die je levert. Bij sporten is het bijvoorbeeld normaal dat je sneller ademhaalt, maar bij hyperventilatie adem je te snel zonder dat je een fysieke inspanning levert.

Het kan bij verschillende klachten ontstaan. Deze klachten kunnen lichamelijk, maar ook psychisch van aard zijn. Psychische klachten waarbij hyperventilatie kan voorkomen zijn bijvoorbeeld stressklachten, angstklachten, burn-out en depressie.

Je kan last hebben van acute hyperventilatie waarbij je aanvallen hebt met zeer intense klachten. Maar hyperventilatie kan ook chronisch zijn. Hierbij heb je gedurende een langere tijd een versnelde ademhaling. Tussen acute en chronische hyperventilatie zijn de symptomen verschillend (qua intensiteit).

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Hoe ontstaat hyperventilatie

Ademhalen gaat normaal gesproken vanzelf, we hoeven er niet over na te denken. Echter kan de ademhaling ontregeld raken door psychische spanningen of angst. Het lichaam maakt de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Het maakt zich als het ware klaar voor inspanning. Hierdoor gaat je ademhaling en hartslag omhoog.

afbeelding psycholoog

Geen grip op je hyperventilatie?

'Hyperventilatie is gelukkig goed te behandelen. Een psycholoog kan je helpen de oorzaak van je hyperventilatie te vinden en dit aan te pakken. Zo krijg jij weer controle over de situatie.'

Jouw hyperventilatie aanpakken?
Plan je adviesgesprek

Symptomen chronische hyperventilatie

Tijdens hyperventilatie is het zuurstofgehalte in het bloed te hoog en koolzuurgehalte te laag. Hierdoor kan je de volgende (veelvoorkomende) symptomen ervaren:

  • een benauwd gevoel
  • duizeligheid
  • kortademigheid
  • tintelingen rond mond of in vingers
  • vermoeidheid
  • overmatig transpireren
  • hartkloppingen
  • keelpijn

De symptomen kunnen beangstigend zijn, maar zijn (meestal) niet gevaarlijk.

Chronische hyperventilatie en stress

Hyperventilatie kan het gevolg zijn van (chronische) stress. Stress beïnvloedt het ademhalingscentrum. Je ademhaling versnelt, maar vertraagt ook weer als de stressfactoren zijn verdwenen. Bij chronische stress is dit niet het geval. Je kan dan voortdurend een versnelde ademhaling hebben.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Waar komen angsten en paniek vandaan? En hoe ga je ermee om?

Podcast over angsten

Chronische hyperventilatie verhelpen

Omdat chronische hyperventilatie vaak ontstaat door psychische klachten is het belangrijk om deze klachten te verhelpen. Een psycholoog kan samen met jou kijken waar de klachten vandaan komen en een oplossing vinden. Wanneer hyperventilatie bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door stress kan een psycholoog je oefeningen geven om stress te verminderen.

Wanneer je niet zeker weet of je last hebt van chronische hyperventilatie, of regelmatig last hebt van acute hyperventilatie, kan je ook contact met ons opnemen voor persoonlijk advies. Samen kunnen we kijken of een psycholoog je zou kunnen helpen bij jouw klachten.  Bel ons op 085 – 4014 720 of stuur ons een bericht.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Bram is psycholoog in Breda en gespecialiseerd in het behandelen van stressklachten. Hij is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Beinvloed hyperventilatie je leven?

Heb je vaker last van hyperventilatie aanvallen? Een psycholoog kan je helpen hier vanaf te komen. Bel met ons verwijsteam voor advies of om een afspraak te maken bij een psycholoog die bij jou past.

Plan jouw gratis adviesgesprek