Chronische hyperventilatie

Hyperventilatie betekent dat je te snel ademhaalt. Je ademhaling is niet in verhouding met de inspanning die je levert. Bij sporten is het bijvoorbeeld normaal dat je sneller ademhaalt, maar bij hyperventilatie adem je te snel zonder dat je een fysieke inspanning levert.

Het kan bij verschillende klachten ontstaan. Deze klachten kunnen lichamelijk, maar juist ook psychisch van aard zijn. Psychische klachten waarbij hyperventilatie kan voorkomen zijn bijvoorbeeld stressklachten, angstklachten, burn-out en depressie.

Je kunt last hebben van acute hyperventilatie waarbij je aanvallen hebt met zeer intense klachten. Maar hyperventilatie kan ook chronisch zijn. Hierbij heb je gedurende een langere tijd een versnelde ademhaling. Tussen acute en chronische hyperventilatie zijn de symptomen verschillend (qua intensiteit).

Hoe ontstaat hyperventilatie

Ademhalen gaat normaal gesproken vanzelf, we hoeven er niet over na te denken. Echter kan de ademhaling ontregeld raken door psychische spanningen of angst. Het lichaam maakt de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Het maakt zich als het ware klaar voor inspanning. Hierdoor gaat je ademhaling en hartslag omhoog.

Bel voor gratis advies
Heb je last van hyperventilatie, of stress klachten? Een psycholoog kan mogelijk goed helpen. Bel ons voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Ons adviesteam help je graag.
Bel nu: 085-4014720

Symptomen chronische hyperventilatie

Tijdens hyperventilatie is het zuurstofgehalte in het bloed te hoog en koolzuurgehalte te laag. Hierdoor kun je de volgende (veelvoorkomende) symptomen ervaren:

 • een benauwd gevoel
 • duizeligheid
 • kortademigheid
 • tintelingen rond mond of in vingers
 • vermoeidheid
 • overmatig transpireren
 • hartkloppingen
 • keelpijn

De symptomen kunnen beangstigend zijn, maar zijn (meestal) niet gevaarlijk.

Chronische hyperventilatie en stress

Hyperventilatie kan het gevolg zijn van (chronische) stress. Stress beïnvloedt het ademhalingscentrum. Je ademhaling versnelt, maar vertraagt ook weer als de stressfactoren zijn verdwenen. Bij chronische stress is dit niet het geval. Je kunt dan voortdurend een versnelde ademhaling hebben.

Chronische hyperventilatie verhelpen

Omdat chronische hyperventilatie vaak ontstaat door psychische klachten is het belangrijk om deze klachten te verhelpen. Een psycholoog kan samen met jou kijken waar de klachten vandaan komen en een oplossing vinden. Wanneer hyperventilatie bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door stress kan een psycholoog je oefeningen geven om stress te verminderen.

Wanneer je niet zeker weet of je last hebt van chronische hyperventilatie, of regelmatig last hebt van acute hyperventilatie, kun je ook contact met ons opnemen voor een persoonlijk advies. Samen kunnen we kijken of een psycholoog je zou kunnen helpen bij jouw klachten.  Bel ons op 085 – 4014 720 of stuur ons een bericht.

Neem stressklachten serieus

Wanneer je stressklachten ervaart is het goed om dit aan te pakken. Ernstige stressklachten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out, depressie of angststoornis. Benieuwd hoe een psycholoog jou kan helpen? Neem contact met ons op.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Zoek een psycholoog