Depressie

Iedereen heeft weleens een dipje. Zo’n sombere bui gaat vaak vanzelf weer over. Gaat dit bij jou maar niet over, heb je nergens zin in en spelen negatieve gevoelens de baas over je? Dan kan dit wijzen op een depressie. Een depressie hebben is niet niks: het beïnvloedt je hele leven. Wij kunnen je helpen de oorzaak van jouw depressie te achterhalen en je handvatten geven om er weer bovenop te komen. Lees hier wat een depressie is, welke symptomen je kan herkennen, welke soorten depressies er zijn en over de behandeling van een depressie.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is een depressie?

Een depressie is een stemmingsstoornis die ervoor zorgt dat je je erg lusteloos en somber voelt. Misschien wil je zelfs je bed niet meer uit. Het is meer dan een tijdje niet lekker in je vel zitten of een dipje. Als je depressief bent, heeft dat een negatieve invloed op jouw dagelijks leven.

Een depressie is een van de meest voorkomende psychische ziektes. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken een depressie (Trimbos). Iedereen kan het krijgen; een depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook kinderen kunnen een depressie ontwikkelen.

afbeelding psycholoog

Voel jij je depressief?

'Het is belangrijk je depressieve gevoel serieus te nemen en er iets mee te doen. Je hoeft het niet alleen te doen. Een psycholoog kan je helpen uit te zoeken waar je depressieve gevoelens vandaan komen en deze behandelen.'
Lisa Mul , Psyned psycholoog, Amsterdam

Wil jij hulp bij je klachten?
Plan je adviesgesprek

Wat doet een depressie met je?

 • Je voelt je (bijna) dagelijks lusteloos en neerslachtig.
 • Je functioneert slechter: dagelijkse taken worden lastig.
 • Je voelt je constant moe, onrustig, gespannen en/of wanhopig.
 • Genieten gaat niet meer zoals eerst.
 • Je hebt moeite met sociale contacten en/of afspraken.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

De symptomen van een depressie verschillen van persoon tot persoon. Duidelijk is: de symptomen van een depressie hebben grote invloed op diegene die lijdt aan een depressie. Vaak hebben mensen met depressieve klachten nergens zin in of energie voor, ze hebben moeite met hun werk en ze zien overal tegenop. Ook verzorgen ze zichzelf minder goed en besteden ze weinig tot geen tijd aan vrienden of familie. Iemand met een depressie, draagt meestal de hele dag een zwaar gevoel met zich mee. De symptomen van een depressie zijn zowel psychisch als lichamelijk.

Psychische symptomen depressie

Je kan een depressie herkennen aan de volgende psychische symptomen:

 • Een sombere stemming voor het grootste gedeelte van de dag
 • Minder interesse of plezier hebben in dingen
 • Gevoelens van waardeloosheid
 • Moeite met concentratie of nadenken
 • Gedachten over de dood

Lichamelijke symptomen depressie

Ook op lichamelijk gebied gebeurt er veel met je tijdens een depressie. De lichamelijke symptomen van een depressie worden niet altijd herkend, omdat deze klachten ook in andere omstandigheden aanwezig kunnen zijn. Toch zijn er een aantal lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een depressie:

 • Gewichtsverlies of juist gewichtstoename
 • Vermoeidheid en/of geen energie
 • Weinig of juist veel slapen
 • Rusteloosheid

Als je langer dan twee weken een somber gevoel hebt, interesseverlies hebt en last hebt van minimaal vijf lichamelijke en/of psychische symptomen, is de kans groot dat je een depressie hebt.

Zelf van een depressie afkomen is lastig. Praat erover en zoek professionele hulp. Bel 085 4014 720 voor advies. Je hoeft het niet alleen te doen.

Icon Zelftest

Depressietest: heb ik een depressie?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Doe de test

Gedachten bij depressie

Een depressie kan jouw gedachtegang beïnvloeden. Je kan bijvoorbeeld gedachten ervaren die je (bijna) nooit eerder had. Kom je ’s nachts moeilijk in slaap doordat je piekert? Ook dit is één van de symptomen. Als je lijdt aan een depressie ervaar je vaak negatieve of beperkende gedachten die maar door je hoofd blijven malen. Ook kan het zijn dat je veel nadenkt over de dood en/of zingeving (de zin van het leven).

Gedrag bij depressie

Een depressie kan invloed hebben op jouw gedrag en energieniveau. Je voelt je bijvoorbeeld futloos of je bent misschien sneller boos of geïrriteerd. Ook kan het zijn dat je meer moeite hebt met het nemen van besluiten. Een depressie kan ook jouw concentratievermogen beïnvloeden en een gevoel van rusteloosheid veroorzaken.

Klachten die vaak samengaan met depressie

Een depressie kan samengaan met andere mentale klachten zoals verslavingsproblematiek, rouwreacties, psychoses en een angststoornis.

Ook kan het voorkomen dat fysieke klachten als nierfalen, de ziekte van Parkinson en kanker samengaan met depressiviteit. In sommige gevallen vindt dit toevallig plaats, maar er kan ook sprake zijn van een verband. Een fysieke ziekte kan namelijk veel spanning of pijn met zich meebrengen en dit alles kan zorgen voor depressieve gevoelens/symptomen.

Depressie en suïcide

De wanhoop en uitzichtloosheid die vaak samengaan met een depressie kunnen ervoor zorgen dat je aan zelfdoding denkt. Depressie verhoogt de kans op zelfdoding, maar zeker niet iedereen met een depressie is suïcidaal.

Als je aan zelfdoding denkt, praat daar dan over met de deskundige vrijwilligers van 113 Zelfmoordpreventie via de telefoon (0900-0113) of chat (24 uur per dag bereikbaar).

Verschil tussen depressie en somberheid

Iedereen voelt zich weleens somber. Als je iets vervelends meemaakt zit je vaak even wat minder lekker in je vel. Dat is een gezonde en tijdelijke reactie. Maar als dit langer dan twee weken aanhoudt, raden we je aan om alert te blijven.

Hoe weet je of je last hebt van ‘normale’ somberheid of een depressie?

Somberheid wordt pas een depressie als dit jouw dagelijkse leven in de weg zit. Bij somberheid is er een duidelijk aanwijsbare reden voor jouw slechte gevoelens. Gelukkig kan je nog wel dingen uitvoeren en wanneer je afgeleid bent van de negatieve gedachten, kan je plezier ervaren. Het gaat hier om een tekort aan motivatie. Bij een depressie is dit niet altijd het geval. Je gedrevenheid is niet meer terug te herkennen en je ervaart geen plezier meer. Het gaat hier om het volledig kwijtraken van de motivatie. Je kán niet meer handelen, ook al zou je dat wel willen.

Chronisch depressief

Een depressie is bij de meeste mensen gelukkig tijdelijk en gaat, met de juiste professionele hulp en actieve behandeling, weer voorbij. Gemiddeld duurt een depressie 8 maanden. Toch kan een depressie langer aanhouden. Wanneer iemand zich twee jaar of langer depressief voelt, spreken we van een chronische depressie.

Johan, ervaringsverhaal

Johan (42): "Achteraf gezien had ik veel eerder hulp moeten zoeken."

Johan wist niet meer wat het leven nog voor zin had. Gelukkig zocht hij hulp.
Lees mijn ervaringsverhaal

Wat zijn de oorzaken van depressie?

Er is geen eenduidige oorzaak voor depressie te geven. Het is meestal een gevolg van een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. We spreken van het biopsychosociale model:

Erfelijkheid

Hieronder verstaan we lichamelijke factoren zoals erfelijkheid en aanleg. De één heeft meer kans om een depressie te ontwikkelen dan de ander. Wanneer één of beide ouders lijdt aan een depressieve stoornis is de kans groter dat jij er zelf ook één ontwikkelt. Maar ook het hebben van een ziekte en het gebruiken van medicijnen kan het ontwikkelen van een depressie beïnvloeden. Ook kunnen hormonale schommelingen te maken hebben met het ontwikkelen van depressieve klachten.

Aanleg

De één kan beter omgaan met tegenslagen dan de ander. Als je veel moeite hebt met het verwerken van tegenslagen ben je psychologisch kwetsbaarder en daardoor gevoeliger voor het ontwikkelen van een depressie. Ook bepaalde karaktereigenschappen maken je kwetsbaarder voor een depressie. Denk hierbij aan:

 • onzekerheid
 • negatieve denkstijl
 • perfectionisme
 • faalangst
 • slecht om kunnen gaan met teleurstelling

Sociale factoren

Dit zijn factoren die te maken hebben met je omgeving. Als jij in je jeugd bijvoorbeeld te maken hebt gehad met verwaarlozing en/of eenzaamheid loop je een verhoogd risico om een depressie te ontwikkelen. Ook andere ingrijpende gebeurtenissen verhogen de kans op een depressieve stoornis.

Soorten depressies

Er zijn verschillende soorten depressies die we in de psychologie kunnen onderscheiden. De ernst kan verschillen, maar ook op andere vlakken kunnen depressies van elkaar verschillen.

In de psychologie onderscheiden we over het algemeen de volgende soorten: manische- of bipolaire depressie, chronische depressie, dysthyme stoornis, seizoensgebonden depressie (zoals een winterdepressie), postnatale depressie. Lees hier meer over de verschillende soorten depressies.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden bij het behandelen van een depressie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) of Acceptance and Commitment Therapy (ACT), maar ook mindfulness of bewegingstherapie kunnen helpen. Ben je benieuwd naar deze behandelingen en hoe ze jou kunnen helpen bij een depressie? Lees hier alles over depressie behandeling.

Wat moet je doen als je depressief bent?

Om te herstellen van een depressie raden wij aan om:

 • klachten serieus te nemen
 • niet met klachten te blijven lopen
 • erover te praten met mensen die je vertrouwt
 • (professionele) hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij een van onze psychologen
 • bij depressieve klachten heb je de neiging om je terug te trekken. Juist in het begin van je depressie, is sociaal contact blijven opzoeken heel belangrijk
 • probeer je gevoelens er te laten zijn, ook al is dat moeilijk en voelt dit ontzettend vervelend: het opkroppen van gevoelens kan de somberheid juist vergroten

Kan een depressie overgaan?

Een depressie kan overgaan, maar hiervoor is een actieve aanpak nodig. Daarnaast; hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je depressie over is. Blijf dus niet met je klachten rondlopen!

Depressie test

Herken jij je in het beeld dat hierboven geschetst wordt en wil jij weten of jouw klachten passen bij een depressie? Doe dan onze depressie test.

Luister naar je gevoel en doe hier ook wat mee. Ervaar jij klachten? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel ons op 085 – 4014 720 of maak een afspraak op het moment dat jou uitkomt.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van de volgende bronnen: Thuisarts, GGZ standaarden en Trimbos.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door , psycholoog in Breda. Bram is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van een depressie en aangesloten bij het NIP en bij Psyned.

Lara, Psyned verwijsteam
Heb je depressieve klachten?

Blijf niet met je depressieve klachten rondlopen en neem contact op met ons verwijsteam. We luisteren naar je verhaal, adviseren je en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

Plan jouw gratis adviesgesprek