Depressie

Iedereen heeft weleens een dipje, maar zo’n sombere bui gaat vaak vanzelf weer over. Bij een depressie is dat anders. Je voelt je lange tijd somber en negatieve gevoelens overheersen. Je lijkt er op eigen kracht niet uit te komen en voelt je uitzichtloos. Een depressie heeft een erg grote impact op je leven. Bij Psyned helpen wij je graag.

Een psycholoog kijkt samen met jou naar je depressieve klachten, geeft persoonlijk advies en stemt hier de behandeling op af. Denk je dat je last hebt van depressieve klachten? Op deze pagina lees je alles over wat een depressie is, de symptomen van een depressie, soorten depressies en behandeling depressie.

Wat is een depressie?


Een depressie is een stemmingsstoornis die ervoor zorgt dat je je erg lusteloos en somber voelt en misschien zelfs je bed niet meer uit wilt. Als je depressief bent heeft dat een negatieve invloed op jouw dagelijks leven.

Het is één van de meest voorkomende psychische ziektes. Bijna 20 procent van de Nederlanders (18 tot 64 jaar) krijgt ooit een depressie (Trimbos). Iedereen kan het krijgen, maar het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook kinderen kunnen een depressie ontwikkelen.

Youtuber Sophie Ousri weet hoe het is om een depressie te hebben. Ondanks het succes dat zij heeft met haar humoristische video’s heeft zij last van depressies, ze vertelt erover in ‘Op de bank met…. Sophie Ousri’.

Verschil tussen depressie en somberheid


Iedereen voelt zich weleens somber. Als je iets vervelends meemaakt zit je vaak even wat minder lekker in je vel. Dat is een gezonde en tijdelijke reactie. Maar als je je langer dan twee weken erg somber voelt en het gevoel hebt dat niets helpt om je beter te voelen, kan het zijn dat je een depressie hebt.

Bij somberheid hebben jouw slechte gevoelens een duidelijk aanwijsbare reden, maar bij een depressie is dit niet altijd het geval. Je voelt je dan slecht, en positieve veranderingen in jouw situatie zorgen niet dat jij je beter voelt.

Symptomen depressie


Een depressie heeft meerdere symptomen en hoe het tot uiting komt kan per persoon verschillen. Er is sprake van een depressie als je gedurende minimaal twee weken elke dag een sombere stemming ervaart en last hebt van minimaal 4 van de aanvullende symptomen. Deze kunnen we over de volgende gebieden verdelen: Psychisch, lichamelijk, gedachten, gedrag:

Psychische symptomen depressie

Er zijn meerdere aanvullende psychische kenmerken die horen bij een depressie. Om te kunnen werken aan herstel is het van belang om deze symptomen te herkennen:

 • angstgevoelens
 • paniekgevoelens
 • wanhopig gevoel
 • interesseverlies (je haalt nergens voldoening uit)

Lichamelijke symptomen depressie

De lichamelijke symptomen van een depressie worden niet altijd herkend omdat deze klachten ook in andere omstandigheden aanwezig kunnen zijn. Toch zijn er een aantal lichamelijke klachten die kunnen duiden op een depressie:

 • vermoeidheid
 • slaapproblemen
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • weinig of veel eetlust
 • minder of geen zin in seks
 • onverklaarbare pijn

Gedachten bij depressie

Een depressie kan jouw gedachtegang beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld gedachten ervaren die je (bijna) nooit eerder had. Kom je ’s nachts moeilijk in slaap doordat je piekert? Ook dit is één van de symptomen. Wanneer je lijdt aan een depressie ervaar je vaak negatieve of beperkende gedachten die maar door jouw hoofd blijven malen. Ook kan het zijn dat je veel nadenkt over de dood en/of de zin van het leven.

Gedrag bij depressie

Een depressie kan invloed hebben op jouw gedrag. Je voelt je bijvoorbeeld energieloos, of bent misschien sneller boos of geïrriteerd. Ook kan het zijn dat je meer moeite hebt met het nemen van besluiten. Deze stoornis kan ook jouw concentratievermogen beïnvloeden en een gevoel van rusteloosheid veroorzaken.

Depressie symptomen kinderen

Ook kinderen met een depressie hebben last van een sombere stemming, maar het valt bij kinderen vaak minder snel op. Zij vertonen nog niet het gedrag dat typerend is voor volwassenen met een depressie en hebben bovendien moeite om hun gevoelens te verwoorden. Bij kinderen kunnen de volgende symptomen te maken hebben met een depressie:

 • slechte schoolprestaties
 • nachtmerries
 • slaapproblemen
 • eetproblemen
 • gedragsveranderingen
 • regelmatig hoofdpijn en/of buikpijn hebben
 • prikkelbaar
 • minder spelen
 • minderwaardig voelen
 • gedachten aan dood

Klachten die vaak samen gaan met depressie

Een depressie kan samengaan met andere psychische klachten zoals verslavingsproblematiek, rouwreacties, psychoses, en angst. Maar ook met somatische klachten als nierfalen, reuma, Ziekte van Parkinson en kanker. In sommige gevallen vindt dit toevallig tegelijk plaats, maar er kan ook een verband zijn. Een somatische ziekte kan veel spanning met zich meebrengen en dit alles kan zorgen voor depressieve gevoelens.

Depressie en suïcide

De wanhoop en uitzichtloosheid die vaak samengaan met een depressie kunnen er voor zorgen dat je aan zelfdoding denkt. Het verhoogt de kans op zelfdoding, maar niet iedereen met een depressie is suïcidaal.

Als je aan zelfdoding denkt, kun je daar met de deskundige vrijwilligers van 113 Zelfmoordpreventie over praten via de telefoon (0900-0113) of chat (24 uur per dag bereikbaar).

Soorten depressies


Er zijn verschillende soorten depressies die we in de psychologie kunnen onderscheiden. De ernst kan verschillen, maar ook op andere vlakken kunnen depressies van elkaar verschillen. In de psychologie onderscheiden we over het algemeen de volgende soorten: manische- of bipolaire depressie, chronische depressie, dysthyme stoornis, seizoensgebonden depressie, Postpartum depressie. Lees hier meer over de verschillende soorten depressies.

Depressie oorzaken


Er is geen eenduidige oorzaak voor depressie te geven. Het is meestal een gevolg van een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. We spreken van het biopsychosociale model:

Biologische factoren

Hieronder verstaan we lichamelijke factoren zoals erfelijkheid en aanleg. De één heeft meer kans om een depressie te ontwikkelen dan de ander. Wanneer één of beide ouders lijdt aan een depressieve stoornis is de kans groter dat jij er zelf ook één ontwikkelt. Maar ook het hebben van een ziekte en het gebruiken van medicijnen kan het ontwikkelen van een depressie beïnvloeden. Ook kunnen hormonale schommelingen te maken hebben met het ontwikkelen van depressieve klachten.

Psychologische factoren

De één kan beter omgaan met tegenslagen dan de ander. Als je veel moeite hebt met het verwerken van tegenslagen ben je psychologisch kwetsbaarder en daardoor gevoeliger voor het ontwikkelen van een depressie. Ook bepaalde karaktereigenschappen maken je kwetsbaarder voor een depressie. Denk hierbij aan:

 • onzekerheid
 • negatieve denkstijl
 • perfectionisme
 • faalangst
 • slecht om kunnen gaan met teleurstelling

Sociale factoren

Dit zijn factoren die te maken hebben met je omgeving. Wanneer jij in je jeugd bijvoorbeeld te maken hebt gehad met verwaarlozing en/of eenzaamheid loop je een verhoogd risico om een depressie te ontwikkelen. Ook andere ingrijpende gebeurtenissen verhogen de kans op een depressieve stoornis.

Behandeling depressie


Er zijn verschillende mogelijkheden bij het behandelen van een depressie. Wil je weten hoe een depressie behandeld kan worden? Lees hier alles over depressie behandeling.

Depressie test


Herken jij je in het beeld dat hierboven geschetst wordt en wil jij weten of jouw klachten passen bij een depressie? Doe dan onze depressie test. Deze anonieme test geeft jou inzicht in je klachten en een passend advies.

Wil je een persoonlijk advies? Of zijn jouw klachten al dusdanig erg dat je gelijk een afspraak wilt maken? Ons verwijsteam helpt jou graag. Neem contact met ze op door te bellen naar 085 – 4014 720 of door het contactformulier in te vullen. Het is altijd verstandig om jouw klachten serieus te nemen. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met depressieve klachten lopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog