Postnatale depressie

Wat te doen bij een postnatale depressie?

  • Verzet je niet tegen je klachten maar neem ze serieus.
  • Voel je niet schuldig over je gedachten. Dit komt door de depressie en niet door wie jij bent als mens.
  • Probeer rust te nemen en vraag anderen of ze je willen helpen bij de verzorging
  • Zorg goed voor jezelf en wees lief voor jezelf. Ook als moeder mag je fouten maken.
  • Praat met je vrienden en familie over je gevoelens.
  • Loop niet te lang door met je klachten en zoek hulp.

Wanneer je na de geboorte van jouw kind voor een langere periode een sombere stemming ervaart kan het zijn dat je last hebt van een postpartum depressie, beter bekend als postnatale depressie. Het krijgen van een kind is ingrijpend. Het brengt veel veranderingen teweeg.

Naast een blij gevoel is het ook normaal om na de bevalling een aantal dagen juist een somber gevoel te hebben. Dit komt door dalende hormoonspiegels. Ervaar jij dat gevoel echter een aantal weken of maanden? Dan kan het zijn dat je last hebt van een postnatale depressie, oftewel: een depressie na de bevalling.

Een postnatale depressie gaat niet vanzelf over, maar is over het algemeen goed te behandelen. Lees hier wat de symptomen van een postnatale depressie zijn en welke behandeling er mogelijk is.

Wat is een postnatale depressie?

Bij een postnatale depressie ervaar je na de geboorte van jouw kind voor langer dan twee weken een somber, neerslachtig en/of angstig gevoel. Dit komt bij ongeveer 10 procent van de moeders voor. Een postnatale depressie hoeft niet direct na de bevalling op te treden. Vaak ontstaat het na een verandering, bijvoorbeeld wanneer je stopt met het geven van borstvoeding of jouw werkzaamheden weer oppakt.

Hoe kun je een postnatale depressie herkennen? Of je je nou wel of niet had verheugd op de komst van jouw kind, na de geboorte geeft de baby jou weinig plezier. Je voelt je somber, neerslachtig en/of angstig. Je twijfelt of je wel een goede moeder bent. Daarnaast ben je overbezorgd of kan je je juist moeilijk aan jouw kind hechten. Ook ben je moe, prikkelbaar en heb je last van huilbuien. Je verwachtingen waren anders dan de werkelijkheid. Je voelt je schuldig en/of schaamt je voor jouw gevoel. Dit zijn allemaal voorbeelden van symptomen die horen bij een postnatale depressie. Onderzoek hier of je je ook herkent in de andere symptomen van een depressie. Denk je dat je een postnatale depressie hebt? Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

Wanneer is het nodig om professionele hulp te zoeken?

Neem jouw klachten altijd serieus. Heb je langer dan twee weken last van een somber gevoel? Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Maar ook wanneer de symptomen erger worden, je niet goed voor de baby kan zorgen of gedachtes hebt over jezelf of de baby iets aandoen is het belangrijk dat je meteen professionele hulp zoekt.

Wat zijn de oorzaken van een postnatale depressie?

Er is niet één duidelijke oorzaak te noemen, vaak ontstaat een postnatale depressie door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. Biologische factoren zijn bijvoorbeeld aanleg, veranderingen in hormoonhuishouding, uitputting en een tekort aan vitaminen en/of mineralen. Psychische factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een postnatale depressie zijn onzekerheid, perfectionisme, emoties moeilijk kunnen uiten en te hoge verwachtingen hebben. Sociale factoren zijn bijvoorbeeld dingen die je meemaakt in jouw leven (zoals een sterfgeval in de familie of een moeizame zwangerschap), relatieproblemen of weinig steun van partner en/of familie.

Ook het maatschappelijke beeld dat bestaat, ‘het krijgen van een kind is het beste dat je kan overkomen’, kan meespelen bij het ontwikkelen van een postnatale depressie. Dit beeld kan jou veel druk geven. Want wat als het hebben van een baby jou zwaar valt en jouw werkelijkheid afwijkt van dat beeld? Dat kan teleurstelling teweeg brengen, maar ook schaamte en je kunt je een slechte moeder voelen. Dit kan depressieve gevoelens uitlokken.

Behandeling postnatale depressie

Een postnatale depressie is goed te behandelen. Welke behandeling het beste aansluit is afhankelijk van jouw situatie. De eerste stap is dat jij accepteert dat er iets aan de hand is en jouw klachten serieus neemt.

Vaak kan gesprekstherapie, zoals cognitieve gedragstherapie, jou goed helpen. Soms is er ook medicatie nodig zoals antidepressiva of een kalmerings- en/of slaapmiddel. Herken je je in de symptomen van een postnatale depressie? Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Hoe sneller jouw klachten worden behandeld hoe beter dit is.

Bij Psyned zijn verschillende psychologen aangesloten die verstand hebben van klachten die tijdens of na de zwangerschap kunnen ontstaan. Maak je je zorgen en twijfel je over wat voor jou de beste zorg is? Neem dan contact op met ons verwijsteam, dat bestaat uit psychologen en psychologen in opleiding. Zij beantwoorden jouw vragen en kunnen jou advies bieden.

Postpartum psychose

Het negatieve gevoel kan bij sommige vrouwen een ernstige vorm aannemen, postpartum psychose. Dit is een zeldzame aandoening die kan ontstaan in de eerste vier weken na de bevalling. Je kunt last hebben van waanbeelden, hallucinaties en een vertekend beeld hebben van de werkelijkheid. Hierdoor kun je bijvoorbeeld denken dat jouw kind niet van jou is of de gedachte hebben dat je jouw kind of jezelf iets aan wilt doen. Wanneer je deze gedachtes hebt is professionele hulp noodzakelijk, neem daarom direct contact op met de huisarts.

Wat kun je doen: 4 tips bij postnatale depressie

Naast de juiste behandeling zijn er ook een aantal dingen die jij zelf kunt doen wanneer jij last hebt van een postnatale depressie:

Tip 1: neem klachten serieus en verzet je er niet tegen.

Dit kan de situatie alleen maar verergeren. Wanneer je jouw klachten direct serieus neemt is dit goed voor jouw herstel.

Tip 2: praat met anderen.

Het kan fijn zijn als je met anderen over jouw gevoelens kunt praten. Bijvoorbeeld met één van jouw naasten of zoek lotgenotencontact. Ook een psycholoog kan jou een luisterend oor bieden en jou op een professionele manier ondersteunen.

Tip 3: wees lief voor jezelf.

Het krijgen van een baby maakt natuurlijk veel impact op je. Als moeder mag je fouten maken; dit is menselijk. Wees niet te streng voor jezelf.

Tip 4: probeer rust te nemen.

Laat jouw partner of een andere naaste ook zorgdragen voor de baby. Hierdoor kun jij tijd voor jezelf nemen.

Lara, Psyned verwijsteam
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met depressieve klachten lopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

Plan jouw gratis adviesgesprek