Overspannen

Ben ik overspannen? Een vraag die je jezelf misschien nu wel stelt. Belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en op tijd een stapje terug te doen. Als je overspannen bent en niet ingrijpt, worden je klachten erger en ontwikkel je misschien een burn-out. Het is dus belangrijk om bij de eerste signalen op de rem te trappen. Want als je overspannen bent kan je sneller herstellen als je rust neemt en de oorzaken van stress wegneemt, dan als je het laat komen tot een burn-out.

Overspannen zijn betekent dat je teveel stress ervaart voor langere tijd. Je kan niet goed omgaan met de spanning die bepaalde gebeurtenissen geven. Bijvoorbeeld omdat je te maken krijgt met veel stressvolle situaties tegelijkertijd. Je hebt bijvoorbeeld veel stress op werk, er zijn problemen in het gezinsleven of je maakt je grote zorgen over je studie, financiële situatie of woonomgeving.

Wij helpen je met de best passende hulp, en met het bieden van relevante informatie. Lees hier over overspannenheid symptomen, de oorzaken van overspannen zijn, hoe je een burn-out voorkomt en hoe je herstelt van overspannen zijn.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat zijn de symptomen van overspannenheid?

Als je overspannen of overwerkt bent, kan je deze drie klachten van overspanning herkennen:

  1. moeite met dagelijks bezigheden
  2. het gevoel onvoldoende controle te hebben over je leven
  3. spanningsklachten, zoals:
  • vermoeidheid
  • onrustig slapen
  • prikkelbaar zijn
  • drukte moeilijk kunnen verdragen
  • emotionele instabiliteit
  • overmatig piekeren
  • concentratieproblemen
  • geheugenproblemen
  • een gejaagd gevoel hebben
  • neerslachtigheid

Wanneer je overspannen bent, kan je ook veel lichamelijke klachten hebben. Je hebt bijvoorbeeld last van hoofdpijn, een stijve nek en schouders, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en maag- of buikpijn. Meer roken, drinken of pillen gebruiken kan een (ongezonde) manier zijn om spanningsklachten te onderdrukken. Het is belangrijk de symptomen en klachten van overspannen of overwerkt zijn te herkennen en ook serieus te nemen.

afbeelding psycholoog

Wist je dat je werkgever jouw hulp bij overspanning kan vergoeden?

Een behandeling bij overspanning wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering en zou je dus zelf moeten betalen. Toch zijn veel werkgevers bereid hulp bij overspannenheid voor hun medewerkers te vergoeden.

Benieuwd hoe dit werkt?
Plan je adviesgesprek

Hoelang duurt overspannen zijn?

Hoelang overspannen zijn duurt, verschilt per persoon. De duur van je klachten maakt ook uit voor de hersteltijd. Wanneer je overspanningsklachten ervaart, kan je dus het beste even rustig aan doen om erger te voorkomen. Omdat rust en stressregulatie vaak genoeg is om je beter te voelen, duurt het herstel bij overspanning korter dan bij een burn-out.

Oorzaken van overspanning

Als je teveel stress ervaart, kan je overspannen raken. Vaak zorgt een aantal factoren samen voor teveel spanning. Zowel positieve als negatieve gebeurtenissen kunnen jou extra spanning geven.

Voorbeelden hiervan zijn het ziek worden van een naaste, verhuizen of het starten in een nieuwe baan. Als er teveel in korte tijd gebeurt en er veel van je wordt gevraagd, kost dit veel energie. Je hebt tijd nodig om de gebeurtenissen te verwerken. Als je die tijd niet neemt, kan je overspannen raken.

Overwerkt en overspannen

Als je overwerkt bent, heb je te lang onder spanning gestaan in jouw werkomgeving. Dit kan zich uiten in moeite hebben met druk en presteren, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Als je te lang met deze symptomen van overspannen zijn blijft rondlopen, kan dat uitmonden in een burn-out.

Als je overwerkt bent, kan je dat nog omkeren door rust te pakken en in het vervolg je energieniveau in de gaten te houden. Een burn-out vereist vaak een lange herstelperiode.

Luister de podcast Waar wacht je op?

Oververmoeid? Stress? Overspannen? Of misschien een burn-out?

Burn-out aflevering

Hoe lang kan je niet werken bij overspannenheid?

Als je overspannen bent, heb je gemiddeld een hersteltijd van elf weken nodig. Of je wel of niet kan (blijven) werken, hangt van jouw situatie af. Soms is het juist goed om wél te blijven werken, maar op een lager pitje. Ondertussen is het belangrijk te kijken naar de oorzaken van je overspannenheid. En je rust pakken is natuurlijk ook van belang voor een sneller herstel.

Wanneer loop je een verhoogd risico op overspanning?

Ondanks dat iedereen overspannen kan raken, zijn er een aantal factoren die bij jou de kans op overspannenheid vergroten, namelijk:

  • spanningen uit het verleden die je niet verwerkt hebt;
  • als je in het verleden al eens overspannen bent geweest;
  • ziekte;
  • onvoldoende steun uit jouw omgeving;
  • onvoldoende kennis over wie je waarbij kan helpen;
  • als je problemen uit de weg gaat.

Burn-out bij overspanning voorkomen

Herken jij je in bovenstaande klachten? En denk je dat je overspannen bent? Dan is het verstandig om hier iets mee te doen. Als je niet ontspant, is de kans groter dat je klachten erger worden en je uiteindelijk een burn-out krijgt. Om een burn-out te voorkomen is het goed om je grenzen te leren kennen en deze te bewaken. Lees hier meer over het verschil tussen overspannenheid en een burn-out.

Behandeling overspannenheid

Als het niet lukt om zelf van je klachten af te komen of je klachten verergeren, is het verstandig om hulp te zoeken. Een psycholoog, je huisarts of een bedrijfsarts zou je hierbij goed kunnen helpen. Samen kijk je naar de manier waarop je met stress omgaat en hoe je problemen die spelen zou kunnen oplossen. Ook kijk je naar hoe je in de toekomst met stress of overspanning om kan gaan. Met de juiste behandeling voel jij je snel weer beter.

Icon Zelftest

Burn-out test: Heb ik een burn-out?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Doe de test

Overspannen: 4 tips bij overspannenheid

Wat kun je zelf al doen als je overspannen bent? Hieronder vind je vier tips die jou helpen bij overspannenheid:

  • Tip 1: Praat over je klachten. Het bespreekbaar maken van je klachten zorgt bij jou automatisch voor bewustwording. Daarnaast is steun uit je omgeving erg belangrijk als je overspannen bent.
  • Tip 2: Doe iets waar jij van ontspant. Voor iedereen kan iets anders helpen om te ontspannen. Voor de één biedt zwemmen ontspanning, voor de ander is dit hardlopen en weer een ander haalt ontspanning uit mindfulness. Ga op onderzoek uit en ontdek wat voor jou werkt.
  • Tip 3: Beweeg en eet gezond. Als je overspannen bent kan je het moeilijk vinden om op je gezondheid te letten. Toch is het juist dan belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten. Een gezonde levensstijl is essentieel om over je overspannenheid heen te komen.
  • Tip 4: Probeer je hoofd leeg te maken. Als er veel dingen spelen in je leven, zorgt dat vaak voor onrust in je hoofd. Schrijf je gedachten op. Op deze manier hoef je niet meer alles te onthouden én kan je later reflecteren op je eigen gedachtegang.

Vind de juiste hulp bij overspanning

Wij begrijpen dat je niet altijd weet wat je het best kunt doen en dat je misschien wel twijfelt of hulp nodig is. Wil je liever jouw vragen of zorgen eerst met ons bespreken? Bel naar 085 – 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek, wij denken graag met je mee.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina over overspanning is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd en goedgekeurd door . Guusje is psycholoog in Rotterdam en gespecialiseerd in het behandelen van een burn-out. Ze is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Lara, Psyned verwijsteam
Kom van je burn-out af

Wil je van stressklachten en overspanning af? Of denk je dat je een burn-out hebt? Blijf niet met je klachten rondlopen en neem contact met ons op. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog.

Plan jouw gratis adviesgesprek