Psychische klachten

Er zijn verschillende psychische klachten en vraagstukken waarmee je bij een psycholoog terecht kunt. Maar wat verstaan we eigenlijk onder psychische klachten? En hoe ontstaan ze? Het kan zijn dat je niet goed weet wat er aan de hand is. Je weet dat er iets speelt, je hebt last, maar kunt het niet concreet benoemen. Wij kunnen jou daarbij helpen. Want ook al voelt het voor jou misschien vreemd, de psycholoog en therapeut herkent waarschijnlijk veel in je klacht.
Naar alle klachten en behandelvormen

Wat zijn psychische klachten?

Psychische klachten hebben te maken met jouw emoties, gedachten en je gedrag. Voorbeelden van psychische klachten zijn bijvoorbeeld somberheid, angstklachten en stressklachten, maar je klachten hoeven niet zo concreet te zijn. Zo kan het ook zijn dat je gedrag vertoont dat jou eigenlijk in de weg zit of dat het gewoon heel druk en vol in je hoofd is. Vaak gaan psychische klachten gepaard met lichamelijke klachten. Jouw spanning kan bijvoorbeeld zorgen voor misselijkheid of hartkloppingen.

Psychische klachten kunnen op verschillende manieren en in verschillende gradaties tot uiting komen en vaak belemmeren ze jou in het dagelijks leven. Onderaan de pagina staat een overzicht van veel voorkomende psychische klachten. Je kunt daar kijken of jouw klacht ertussen staat, of dat jij je misschien in één van de klachten herkent. Omdat mensen zo kunnen verschillen kan het zijn dat jouw klacht er niet tussenstaat, maar dat betekent niet dat jouw klacht raar is.

Oorzaken psychische klachten

Waar lichamelijke klachten vaak een duidelijke oorzaak hebben ligt dat bij psychische klachten vaak anders. Die kunnen op verschillende manieren ontstaan, maar zijn doorgaans het gevolg van een onderliggend probleem, stoornis of aandoening. Zo veroorzaakt een burn-out bijvoorbeeld psychische klachten als extreme vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid. Psychische problemen of stoornissen kunnen ook verschillende oorzaken hebben. Of jij er één ontwikkelt hangt af van jouw omgeving, leefstijl, erfelijke factoren, maar ook karaktereigenschappen. Vaak is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar zijn er verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van psychische klachten.

Wie kan je helpen met psychische klachten?

Een psycholoog heeft veel ervaring met psychische klachten en kan jou hier goed bij helpen. Als je een afspraak bij een psycholoog maakt kijken jullie samen naar hoe de klachten zich bij jou uiten, hoe jij je daarbij voelt en ook hoe jouw gedrag en gedachten daarbij een rol spelen. Vervolgens krijg je een op maat gemaakte behandeling.

Psychologen hebben al veel klachten voorbij zien komen. Misschien zie je het nu niet zo, maar vaak is je klacht eigenlijk heel herkenbaar. Hoewel jij als mens uniek bent met een unieke geschiedenis, je klacht is meestal wat minder uniek. Een psycholoog herkent daardoor snel je klacht en weet ook goed hoe jij daar het beste bij geholpen kan worden.

Luister de podcast

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Wat kun je doen als het even niet zo lekker gaat?

Behandelmethodes voor psychische klachten

Allereerst is het belangrijk dat jij een goede psycholoog vindt en dat jij en je behandelaar een klik hebben. Daarna wordt er, afhankelijk van jouw klachten, een behandelplan opgesteld. Ieder mens is anders en daarom is ook iedere behandeling maatwerk. Want wat voor jou werkt, werkt voor een ander misschien helemaal niet. Afhankelijk van het soort en de ernst van jouw klachten, de ervaring van de behandelaar en jouw eigen voorkeur wordt er een behandelmethode gekozen. Bekende en veelgebruikte behandelmethodes zijn onder andere:

Hieronder vind je een overzicht van klachten die onze psychologen en therapeuten vaak behandelen. Staat je klacht er niet tussen? Neem dan vooral contact met ons op 085-4014720, wij kijken graag met je mee.

Klachten en behandeling van A tot Z


Lara, verwijsteam
Klachten van A tot Z

Vind hier alle klachten van A tot Z. Wij helpen je graag met het vinden van de juiste hulp.

Naar alle klachten