Onderzoek angststoornis

Je ligt er wakker van. Je gaat er dingen voor uit de weg. Je probeert je op jouw manier te beschermen. En: je probeert dat allemaal een beetje te verhullen. Op jouw manier weet je er mee te leven. Mede daardoor denk je vaak dat het wel meevalt, dat het allemaal zo erg niet is en dat het misschien wel helemaal geen ‘stoornis’ is. Je bent gewoon alert, realistisch, zorgzaam.

Last van angstklachten

De meeste mensen die last hebben van angstklachten weten heel goed dat ze daar last van hebben. Je snapt best dat de mate waarin jouw angsten en zorgen je leven beheersen, ongezond voor je is. Het gaat om de ernst. Want iedereen is wel eens bang, of een poosje wat zorgelijker dan normaal. Niets mis mee… als je er niet zo’n last van had.

Je weet niet wat ‘erg’, ‘te erg’ of ‘ondraaglijk’ is. Je weet niet hoe het voor een ander voelt. En zonder die referentie blijf je altijd twijfelen. Je wilt het weten, maar je wilt het ook niet weten.

Angst is je vriend en vijand

De meeste mensen met een angststoornis hebben moeite de ernst van de situatie in te zien. Dat komt omdat de angst je vijand en je vriend is. De zorgen en de angst geven je leven richting, een kader, grond. Een gevoel van veiligheid omdat je de angst kunt beheersen. En dat geeft rust.

Bijna iedere cliënt merkt na het onderzoek pas hoe zwaar het écht was, hoeveel energie het kostte. Met terugwerkende kracht realiseer je je hoe beperkt je leven was. De diagnose brengt rust, duidelijkheid en vaak een gevoel van perspectief en nieuwe ruimte.

Aan de slag met je klachten

Als je twijfelt over je angst of het gevoel hebt dat er misschien meer speelt is het raadzaam je te laten testen op een angststoornis. De diagnose brengt de aard en ernst van je vragen en problemen in kaart. Je kunt aan de slag, zonder twijfel, zonder onzekerheden; een diagnose geeft je een begin.

Het onderzoek

De onderzoeken worden gedaan door Diagnostiekcentraal. Ze hebben ruim vijftien jaar ervaring en zijn zorgvuldig, betrokken en bekwaam. Het onderzoek duurt ongeveer een dag. Vooraf krijg je een vragenlijst die je thuis invult. Het onderzoek zelf vindt plaats in een prettige, vertrouwde omgeving en ziet er ongeveer zo uit:

  • Je begint met een intakegesprek waarin je je verhaal doet. Voor de behandelend onderzoeker is dit een eerste verkenning, niet alleen van je klacht, maar ook van je geschiedenis en eventuele oorzaken van je klacht.
  • Je vervolgt de diagnostiek met een onderzoek door de psychiater. Op basis van de verzamelde gegevens stelt het team een diagnose. We nemen de tijd om deze goed met je door te spreken.
  • In overleg met jou bespreken we het vervolg en je mogelijkheden aan de hand van een behandeling met cognitieve gedragstherapie en psycho-educatie.

Voor meer informatie over het onderzoek en het maken van een afspraak kun je bellen naar 085-4014720. Ook kun je je vraag gratis stellen op ons angstforum.

Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Hulp of advies nodig?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons. We kunnen je adviseren en plannen wanneer gewenst direct een afspraak voor je in bij een psycholoog die bij je past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog