Op de bank met…. Pepijn Schoneveld

Ervaringsverhalen      Psyned - Psychologen Nederland     

In de rubriek ‘Op de bank met …’ vertellen bekende Nederlanders openhartig over de psychische klachten waar zij last van hebben (of hebben gehad) en de hulp die zij zochten. Samen met hen willen wij het taboe dat rust op psychische problemen helpen doorbreken. Want je hoeft je niet te verstoppen en het is niet zwak, maar sterk als je hulp vraagt! Pepijn Schoneveld (35) is cabaretier en acteur, hij maakt de wekelijkse podcast PepTalk, waarin hij met andere cabaretiers en standuppers praat. Vanaf dit najaar tourt hij langs theaters met de voorstelling Hehobros. Pepijn is een van de gezichten van de overheidscampagne ‘Hey het is okay’, om angst bespreekbaar te maken.

Op de bank met…. Pepijn Schoneveld
Pepijn Schoneveld
Afbeelding: Marc Evenhauz

‘Ik heb altijd veel gepiekerd, zag altijd al beren op de weg, als kind al. Ik leerde mijzelf een manier aan om ermee om te gaan. Ik probeerde de angst die ik voelde weg te denken. Op mijn 25e lukt dat opeens niet meer, ik functioneerde niet meer, het belemmerde mij in mijn sociale leven. Voor het eerst zocht ik hulp, ik kwam uit bij de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Daar kreeg ik de diagnose ‘gegeneraliseerde angststoornis’, ook wel piekerstoornis genoemd. Dat houdt in dat ik me extreem veel zorgen maak over allerlei alledaagse zaken, waardoor ik veel last heb van paniek en angsten.

Terugval

Voordat ik bij de GGZ terecht kwam had ik gesprekken met een psycholoog, maar dat maakte mijn gepieker helaas alleen maar erger. We spraken over de onderwerpen waarover ik piekerde, niet over het mechanisme wat erachter zit. Wat mij uiteindelijk hielp waren medicatie en cognitieve gedragstherapie. Ik voelde mij daardoor meteen stukken beter en het gepieker nam af, tot mijn vader overleed op mijn 28e en ik een terugval kreeg. Ik startte weer met dezelfde medicatie die ik net had afgebouwd en het leek beter te gaan. Ook werd ik verliefd en kreeg een relatie. Het ging zelfs zo goed dat ik na een tijdje, voor de tweede keer, mocht gaan afbouwen met de medicatie, maar opnieuw viel ik terug in gepieker en angstaanvallen. In die periode maakte mijn vriendin het uit en moest ik steeds andere medicatie uitproberen omdat de oude niet meer hielp. Dat was echt een dieptepunt, waar ik nu nog langzaam uit probeer te komen.

Resetten

Mijn angsten werken heel verlammend waardoor ik mij altijd heel afhankelijk opstel, van mijn vriendin of de psycholoog. Ik heb voortdurend bevestiging nodig, anderen moeten mijn problemen wegnemen. Binnenkort begin ik met een intensieve schematherapie, om mijn manier van denken te resetten. Ik moet leren om bij angst en paniek niet in een afhankelijk denkpatroon te schieten, zoals een kind die de veiligheid van zijn moeder zoekt, maar op een volwassen manier te denken: de angst gaat voorbij en ik kan het alleen oplossen. Vervelende gevoelens horen bij het leven, dat moet ik accepteren en ik moet leren om ze niet groter te maken in mijn hoofd.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Meditatie en sport

Mij helpt het om iedere dag twintig minuten te mediteren. Dit heeft mij geleerd dat ik niet meteen op de gedachtentrein hoef te stappen. Daarnaast ga ik drie keer per week naar de sportschool en loop ik hard. Sporten helpt tegen de somberheid.
Ik vind het belangrijk dat er meer goede voorlichting komt over psychische problemen en wat je eraan kunt doen. Ik wist als puber niet eens dat er zoiets als een angstpoli bestond. Het piekeren, de angst en de gevoeligheid, het hoort allemaal bij mij, maar wanneer ik er al op jongere leeftijd hulp voor had gekregen, was ik nu al een stap verder geweest.’

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit
Burnout
Wat als je altijd gestrest bent? 6 tips voor het omgaan met nervositeit

Wat is nervositeit? Nervositeit is wanneer je je onrustig, zenuwachtig of opgewonden voelt. Het kan variëren van een kl...

Lees verder
Dertigersdilemma: Wat is het en hoe ga je er mee om?
Overig
Dertigersdilemma: Wat is het en hoe ga je er mee om?

Wat is een dertigersdilemma? Je hebt er vast wel eens van gehoord: ‘een dertigersdilemma, quarter-life crisis of derti...

Lees verder
Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker
Overig
Ervaar je werkstress? Met deze 6 tips wordt leren loslaten een stuk makkelijker

Onzekerheid maakt leren loslaten lastig Als je moeite hebt met loslaten, klamp je je vast aan zaken die jou een gevoel v...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder