Werken met een angststoornis: wat kan je doen?

Angst      Kim Kaarsgaren     

Bang zijn om naar je werk te gaan, je angstig voelen of paniekaanvallen hebben op je werk? Voor de meeste mensen waarschijnlijk een onbekend probleem. Maar voor de mensen met angstklachten kan dit bekend in de oren klinken en vooral heel vervelend en ingewikkeld zijn. Je wil je baan niet kwijt. Maar door je angsten voel je je ook niet prettig op je werk. Hoe komt dit? En vooral: wat kun je er aan doen?

Werken met een angststoornis: wat kan je doen?

Laatste update: 21-06-2022

Hoe is de angststoornis ontstaan?

Angststoornissen hebben niet altijd een duidelijke oorzaak. Wel hebben sommige mensen er meer kans op dan anderen. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld eerder last van angstklachten dan mannen. Maar ook een trauma, omgevingsfactoren of erfelijkheid kunnen voor een verhoogde kans op het ontwikkelen van een angststoornis zorgen. Er kunnen ook omstandigheden zijn op je werk die meespelen bij het ontwikkelen van een angststoornis. Uit onderzoek blijkt dat het ontbreken van ondersteuning van leidinggevende, fysiek zwaar werk, spanningen op werk, verhoogde werkdruk, lage werktevredenheid en slecht leiderschap factoren zijn die kunnen meespelen bij het ontstaan van angstklachten. Het kan dus zomaar dat de oorzaak van je angstklachten op werk zijn ontstaan.

Luister naar de podcast Waar wacht je op?

Wanneer wordt angst een angststoornis? En hoe ga je ermee om?

Kun je werken met een angststoornis?

Een bonzend hart, klamme handen of trillende benen: niet de meest ideale situatie als je op je werkt bent. Toch is er geen duidelijk antwoord of je wel of niet kan werken met een angststoornis. Dat is aan jou om aan te voelen en te bepalen. Wel is het zo dat vermijding van de angst, dus niet gaan werken, de angst vaak juist erger maakt. Hierover later meer bij tip één. Is je angst specifiek gelinkt met iets op je werk? Dan is de kans groter dat angst op je werk heviger is. Hoe dan ook: als de angst je (werk)leven in de weg zit,  adviseren we je professionele hulp te zoeken.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Wat te doen als je je angstig voelt op je werk? 3 tips

Als je je angstig voelt op werk, kan je het volgende proberen:

Tip 1: probeer je werk niet te vermijden

Zoals al eerder benoemd: als je je angstig voelt op werk is het in eerste instantie belangrijk dat je je werk niet probeert te vermijden door je bijvoorbeeld ziek te melden. Doe je dat wel, dan is je probleem maar tijdelijk opgelost. Je denkt waarschijnlijk: gelukkig ben ik niet naar mijn werk gegaan. Dan had ik me zeker angstig gevoeld. Maar hierdoor maak je het probleem eigenlijk groter en verhoog je de drempel. Als je namelijk wel was gegaan is er een kans dat je je angstig gevoeld had, maar je bent tóch gegaan. Dat geeft positieve moed. Misschien denk je wel: ik kan het, en het viel wel mee. Hierdoor neemt je angst af. In de psychologie noemen we dit ook wel exposure(therapie).

Tip 2: misschien zorgt je werk juist voor afleiding

Iets wat goed werkt tegen angstgevoelens is het zoeken van afleiding. Afhankelijk waar je angst door ontstaan is, kan werken juist een afleiding voor je zijn. Ook al kan dit moeilijk zijn en een beetje tegenstrijdig (je bent juist angstig om naar je werk te gaan). Door je te focussen op je taken, verdwijnt de angst misschien (wel even) op de achtergrond.

Tip 3: wees je bewust van je gedachten

Je angst komt voort uit de gedachten die je hebt. Op angstige momenten denk je waarschijnlijk dingen die de angst erger maken. Wees kritisch en bewust van je gedachten en stel jezelf de volgende vragen: is er echt iets om bang voor te zijn? Kloppen de gedachten die ik heb? Probeer de angstgedachten te vervangen met geruststellende gedachten voor jou. En schrijf deze bijvoorbeeld op. Wanneer je last krijgt van angstgedachten kan je deze notities erbij pakken.

Wanneer gaat mijn angststoornis over?

Een angststoornis gaat vaak niet vanzelf over. En wanneer dit is, verschilt ook per persoon. Gelukkig is de stoornis makkelijk te behandelen met een psycholoog. Ook is de kans op een terugval na psychologische hulp kleiner.

Praten met je werkgever

Als je angstklachten hebt, kan het helpen om met je werkgever te praten. Het lucht in eerste instantie op en je werkgever kan er iets aan doen of er rekening mee houden. Zo kan je verder.

Daarbij zien we zien ook dat steeds meer werkgevers het belang van mentale gezondheid inzien. Ze zijn vaak zelfs bereid  de sessies met een psycholoog te vergoeden. Of en voor welk deel, kun je het beste zelf bij ze nagaan. Vind je dit moeilijk? Lees dan hier tips om het gesprek over vergoeding aan te gaan met je werkgever.

Al met al hebben angstklachten veel invloed op je (werk)leven. Dus blijf niet onnodig lang met je klachten rondlopen en gun jezelf de hulp. Bel 085 4014 720 voor advies. Wil je meer weten over angststoornissen? Bekijk dan hier onze angstpagina.

 

Hoe ga je als werkgever om met angst op het werk?

Je wilt als werkgever dat je medewerker zich fijn en veilig voelt op de werkvloer. Maar hoe zorg je hiervoor als je medewerker last heeft van angstklachten? Wanneer je zeker weet dat je medewerker hier last van heeft, doordat hij of zij dit al heeft aangegeven, kan je je medewerker het beste ondersteuning bieden via therapie. Lees hier hoe je dat kunt doen. Het helpt ook om een positieve en ondersteunende werkomgeving te bieden. Wil je medewerkers preventief beschermen tegen angstgevoelens op werk? Ervoor zorgen dat je medewerkers meer bewegen, door bijvoorbeeld een fietsenplan in te stellen of het geven van meer zelfcontrole kan preventief werken. Ook het inzetten van het Balanskompas kan het verzuim binnen je organisatie door psychische klachten verminderen.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie in dit artikel is gecontroleerd en goedgekeurd door Richard Plat. Richard is psycholoog in Tilburg en behandelt angstklachten. Hij is aangesloten bij Psyned en het NIP.

Bij het schrijven van dit artikel zijn de volgende bronnen gebruikt:

 

Kim Kaarsgaren

Kim Kaarsgaren


Dit vind je misschien ook interessant

10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?
Angst
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?

We ontkomen er niet aan: angsten. Of het nu een angststoornis is, vliegangst of smetvrees. Allemaal zijn we wel ergens b...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder