Op de bank met…. Alwin Ritstier

Ervaringsverhalen      Psyned - Psychologen Nederland     

In de rubriek ‘Op de bank met….’ vertellen bekende Nederlanders open over de psychische klachten waar ze last van hebben (gehad) en de hulp die ze zochten. Afgelopen keer vertelde Lisa Loeb haar verhaal en deze keer zitten we op de bank met Alwin Ristier (29). Hij is filmmaker. Onder de naam Vet Gezellig vlogt hij op YouTube (ruim 45.000 volgers) op een rauwe, eerlijke manier over zijn leven met angst en paniek.

Op de bank met…. Alwin Ritstier

‘Al ruim twintig jaar heb ik last van angsten, paniekaanvallen en destructieve gedachten, bijvoorbeeld dat ik niet meer wakker word als ik ga slapen. De angsten belemmeren mij in mijn dagelijks leven, ze werken letterlijk verlammend. Er zijn periodes waarin ik de deur nauwelijks uit durf te gaan en ik al helemaal niet durf te reizen met het openbaar vervoer.

Alwin Ritstier
Afbeelding: Bradley Groffen

Als kind al last van angst

De eerste keer dat ik een paniekaanval had was op mijn negende, ik speelde mee in de musical Oliver!. Ik voelde een enorme druk om het goed te doen, was heel perfectionistisch. Bij de vijfde voorstelling die ik speelde kreeg ik een paniekaanval, alleen had ik toen geen idee wat het was. Ik stopte met de musical, achteraf was dat niet per se de beste beslissing.

Je kunt je angsten beter niet vermijden, anders worden ze juist alleen maar groter, maar destijds was er nog minder bekend over angst en paniek dan nu. Mijn ouders waren bezorgd over wat er was gebeurd, en regelde een gesprek voor me met een psychotherapeut, maar dat vond ik helemaal niks. De therapeut sprak heel betuttelend tegen mij en het bleef bij die ene keer. Als tiener bezocht ik een hypnotherapeut om van mijn angstige gevoelens af te komen, daar ging ik terug naar situaties waarin de angst ontstond, in mijn jeugd met twee angstige ouders. Vervolgens bespraken we hoe we het konden oplossen.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Een tijdje ging het redelijk goed met mij. Tot mijn moeder overleed op mijn negentiende en de angst en paniek in alle hevigheid terugkwamen, vooral voor de dood was ik bang. Via mijn huisarts kwam ik bij een maatschappelijk werker, die steeds maar wilde praten over het verleden, terwijl ik vooral wilde weten hoe ik op het moment zelf met paniek en angst om moest gaan. Ik kwam er niet echt verder mee.

“Je denkt nu dat je dood gaat maar dat is niet zo”

Wel had ik baat bij een psycholoog die ook energetisch masseur was. Na iedere sessie bij haar voelde ik me wel beter, maar het bleef onduidelijk hoe ik het beste met de angst om kon gaan. Het is voorgekomen dat ik bij mijn vader in de keuken op de grond lag met een paniekaanval en dat hij gewoon door bleef koken en zei: ‘Je denkt nu dat je dood gaat, maar dat is niet zo. Het is je brein dat je in de maling neemt.’ Dat voelde heel hard, maar uiteindelijk was zijn reactie beter dan wanneer hij met mijn paniek was meegegaan. Sinds kort heb ik dat inzicht ook zelf gekregen, via een online cursus van 15 weken, die ik begin dit jaar ben gaan volgen. De man die de cursus geeft is ervaringsdeskundige, hij kampte zelf jarenlang met angsten en paniek.

Alsof er buiten tijgers zijn

Ik heb in korte tijd al heel veel geleerd; waar angst vandaan komt, hoe het werkt en wat ik eraan kan doen. Dat ik accepteer dat ik nu eenmaal angstiger ben dan veel andere mensen, scheelt al een heleboel. En als ik het spannend vind om naar buiten te gaan, mag dat. Zo zijn mijn hersenen nu eenmaal geprogrammeerd; het is alsof er buiten tijgers zijn, mijn brein zorgt dan direct voor een flight or fight reactie en dat maakt dat ik in paniek raak.
Ik ben sinds ik de cursus volg meer gaan bewegen, ik wandel. En ik gebruik CBD-olie, dat haalt de scherpe randjes van de angst af. Ik ben verder tegen medicatie, dat is wat mij betreft een hulpmiddel, maar nooit een oplossing.

Via mijn YouTube kanaal wil ik op een eerlijke, rauwe manier laten zien hoe het is om te leven met angsten. Ik heb net een tiendelige YouTube serie gemaakt – Wat nu?- over mijn leven met angst, dat zorgde voor veel herkenning en reacties. Inmiddels durf ik weer met de trein te reizen, het liefste samen met anderen, maar ik zie er nog steeds tegenop. Met het vliegtuig durf ik nog niet. Ook onderneem ik weer dingen met vrienden. Ik ben er nog niet, maar ik snap steeds beter hoe angst werkt en dat helpt al enorm.’

Psyned - Psychologen Nederland

Psyned - Psychologen Nederland


Dit vind je misschien ook interessant

10 redenen waarom muziek zo gezond is
Angst
10 redenen waarom muziek zo gezond is

1. Muziek vermindert stress Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere product...

Lees verder
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig
Angst
Meer mentale problemen onder jongeren: vooral meisjes minder gelukkig

Kan je uitleggen waarom jonge vrouwen meer last van angst en depressieve klachten hebben dan jonge mannen? Jongma: ‘Vr...

Lees verder
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?
Angst
8 #Angsten – Wat ligt er onder die diepgewortelde angst?

We ontkomen er niet aan: angsten. Of het nu een angststoornis is, vliegangst of smetvrees. Allemaal zijn we wel ergens b...

Lees verder
Angststoornis
Meer over klacht
Angststoornis

Iedereen is weleens bang. Maar ervaar je angst die niet reëel is en die je alleen maar in de weg zit? Dan kan het zijn ...

Lees verder