Angst: het verhaal van Maaike

Maaikes sociale angststoornis hield haar leven volledig in z’n greep. Ze wilde kostte wat het kost leuk gevonden worden door anderen, maar verloor zichzelf daarin. Uiteindelijk hield ze haar schijnleven niet meer vol en zocht ze hulp bij Psyned.

Sociale angststoornis

Ze kijken allemaal naar mij. Ze vinden mij lelijk. Ik kom vast raar over. Ik had dat beter niet kunnen zeggen, nu vinden ze mij vast dom. Continue was ik bezig met wat anderen van mij vonden. Het leken eerst nog ‘onschuldige’ pubergedachtes, maar ze groeiden uit tot een sociale angststoornis die mij als twintiger ook nog in z’n greep had.

Schijnleven

Ik was obsessief bezig met mijn uiterlijk en op dagen dat ik mij niet ‘mooi genoeg’ voelde ging ik de deur niet uit. Ook ontweek ik steeds meer situaties met groepen mensen. De gedachte dat iemand mij niet leuk zou kunnen vinden kon ik niet aan. Ik leefde als het waren voor anderen; zolang ik maar leuk gevonden werd. Maar, op een goed moment was de rek eruit, ik hield mijn schijnleven niet meer vol en stortte volledig in. Iedere dag had ik paniekaanvallen en de dagelijkse dingen kostte mij zoveel energie dat ik oververmoeid raakte. Ik had hulp nodig!

Kwetsbaar opstellen

Vragen om hulp vond ik alleen heel erg lastig. Want, mij kwetsbaar opstellen, terwijl ik eigenlijk perfect over probeerde te komen, vond ik doodeng. Toen ik eenmaal de beslissing had genomen wilde ik zo snel mogelijk hulp. Ik was bang dat ik anders toch weer zou terugkrabbelen. Na een tijdje Googelen kwam ik uit bij Psyned, waar ik zonder wachtlijst terecht zou kunnen. Ik belde om een afspraak te maken en kreeg een hele vriendelijke en begripvolle dame aan de telefoon. Ik kon binnen een week terecht bij een psycholoog die gespecialiseerd was in angststoornissen.

Het masker afbreken

Met knikkende knieën en mijn neppe glimlach ging ik naar de eerste afspraak. Aan die neppe lach had de psycholoog geen boodschap, zij had al vrij snel door dat ik een flink masker op had. In de afspraken die daarop volgden braken we stukje voor stukje dat masker af. Ik ontdekte wie ik nou eigenlijk echt was, wat ik wilde en hoe ik voor mezelf kon leven. Uiteindelijk durfde ik zelfs mijn masker van make-up af te zetten. Ik zal zeker niet zeggen dat het een makkelijk proces was, maar zeker één waarvan ik heel blij ben dat ik hem heb doorlopen.

Mijn gedachtes zitten mij nog steeds weleens in de weg, maar ik weet nu hoe ik daarmee om kan gaan. Ik luister niet naar ze, maar ik spreek ze ook niet tegen; ik laat ze bestaan. Ik loop hand in hand met mijn angst die steeds meer vervaagt. Ik heb de regie over mijn leven, en mijn vrijheid weer terug en daar ben ik heel erg blij mee.

Doe de zelftest angst

Angst test: Hoeveel angst ervaar jij?

Doe de zelftest angst

Angst test: Hoeveel angst ervaar jij?

Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.

Kunnen wij jou ook helpen?

Zit jouw angst je in de weg en beperkt het jou in je leven? Onze psychologen helpen jou graag om de regie weer terug te krijgen. Laat je niet langer beperken. Bel ons op 085 – 4014 720 of laat ons jou bellen op een moment dat het jou uitkomt.

Lara, Psyned verwijsteam
Angststoornis overwinnen?

Een angststoornis kan veel impact op je leven hebben. Blijf daarom niet met je klachten lopen. Heb je vragen of zoek je hulp? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Plan jouw gratis adviesgesprek