Skip to content
Psyned

Behandeling angstklachten

Angstklachten kunnen een grote impact hebben op jouw leven. Angst kan ervoor zorgen dat je niet altijd de dingen kunt doen die je wilt. Wil jij de regie weer terug? Een leven leiden zonder angst? Angstklachten zijn goed te behandelen. Lees hier hoe jij je angst kunt overwinnen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Behandeling angstklachten

Angstklachten kunnen een grote impact hebben op jouw leven. Angst kan ervoor zorgen dat je niet altijd de dingen kunt doen die je wilt. Wil jij de regie weer terug? Een leven leiden zonder angst? Angstklachten zijn goed te behandelen. Lees hier hoe jij je angst kunt overwinnen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Angsten overwinnen

Onze psychologen kunnen jou met verschillende behandelvormen helpen zoals: cognitieve gedragstherapie, exposure therapie en EMDR. Hoe jouw behandeling er precies uitziet is afhankelijk van jouw situatie en behoeften. De psycholoog past de behandelaar aan jou aan. Lees hieronder meer over de verschillende behandelvormen die onze psychologen gebruiken:

Cognitieve gedragstherapie bij angst

Cognitieve gedragstherapie is gericht op het onderzoeken van denkgewoonten. Je leert beter te kijken naar je denkpatronen, vaak is het namelijk je eigen interpretatie die je angstig of neerslachtig maakt. Vervolgens worden gedachten waardoor je niet geholpen wordt omgevormd naar positieve gedachten die je juist kunnen helpen. Door jezelf helpende denkpatronen aan te leren veranderen niet alleen je gedachten, maar ook de gevoelens die daarbij horen. Als je gedachten positief zijn, zijn de bijbehorende gevoelens dat immers ook.

Exposure therapie

Bij exposure therapie, de naam zegt het al, wordt je blootgesteld aan datgene waar je bang voor bent. Die confrontatie wordt in fases opgebouwd, waardoor je steeds meer wordt blootgesteld aan je angst. Een psycholoog kan verschillende vormen van exposure therapie toepassen. Twee veelvoorkomende vormen zijn ‘In vivo desensitisatie’ en ‘systematische desensitisatie’.

In vivo desensitisatie

In vivo desensitisatie is het systematisch ongevoelig maken voor het onderwerp van de angststoornis door middel van directe confrontatie met het onderwerp van de angst. Eerst beeld je je angst in, bijvoorbeeld van een spin. Dan zie je een plaatje van een spin. Daarna zie je een echte spin in een bak en tot slot durf je de spin op je hand te hebben.

Systematische desensitisatie

Systematische desensitisatie is het systematisch ongevoelig maken voor het onderwerp van de angststoornis door middel van het voorstellen/visualiseren van het onderwerp van de angst. Het gaat hier dus om het inbeelden van je angst voor spinnen.

EMDR bij angstklachten

Gesteld wordt dat EMDR vooral kan bijdragen aan de behandeling van angstklachten waarbij herinneringen en traumatische ervaringen een belangrijke rol spelen. Bij EMDR vraagt de psycholoog je om terug te denken aan de nare gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd worden je afleidende stimulansen aangeboden. Lees hier hoe EMDR precies werkt.

Andere vormen van hulp

Vaak helpt therapie goed bij angstklachten, maar het ook zijn dat jij meer ondersteuning nodig hebt. Dan kan jouw psycholoog je ook nog andere vormen van ondersteuning adviseren.

DBS (Deep Brain Stimulation)

DBS (Diepe Hersen Stimulatie) is een voor de psychiatrie nieuwe behandelmethode voor ernstige depressies of bij Obsessieve compulsieve stoornissen (Dwang). Het is een vorm van neuromodulatie waarbij door een neurochirurg een elektrode in een bepaald hersengebied geïmplanteerd wordt. Door een impuls van een elders in het lichaam geplaatste stimulator, wordt er een bepaald deel van de hersen stilgelegd.

Medicatie

In acute gevallen kunnen Bezodiazepine’s (kalmeringsmiddel) de angst en spanning verminderen. Bij sprake van paniekaanvallen of Obsessieve-compulsieve stoornis kunnen SSRI’s (angstremmers) voorgeschreven worden door de huisarts of psychiater. Medicatie bij angst dient voornamelijk ter ondersteuning van de therapie om de angst te onderdrukken.

Deze psychologen helpen je graag bij Angst

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned