Behandeling angstklachten

Hoe kan je angst behandelen?

Angstklachten worden vaak door de psycholoog behandeld met cognitieve gedragstherapie. Deze behandelmethode is gericht op het onderzoeken van denkgewoonten. Je leert beter te kijken naar je denkpatronen, vaak is het namelijk je eigen interpretatie die je angstig of neerslachtig maakt. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg.

Vervolgens worden gedachten waarmee je niet geholpen wordt, die angst oproepen en je slechter laten voelen, omgevormd naar positieve gedachten die je juist kunnen helpen. Door jezelf helpende denkpatronen aan te leren veranderen niet alleen je gedachten, maar ook de gevoelens die daarbij horen. Als je gedachten positief zijn, zijn de bijbehorende gevoelens dat immers ook.

Maar een psycholoog kan bij angst ook een andere therapie toepassen, of een combinatie van verschillende behandelmethodes. Het is maar net wat goed past bij jouw specifieke angstklacht. Angst door een traumatische gebeurtenis bijvoorbeeld kan heel goed behandeld worden met EMDR trauma therapie. Daarnaast zijn er nog andere behandelmethoden:

Exposure therapie

Bij exposure therapie, de naam zegt het al, wordt je blootgesteld aan datgene waar je bang voor bent. Die confrontatie wordt in fases opgebouwd, waardoor je steeds meer wordt blootgesteld aan je angst. Een psycholoog kan verschillende vormen van exposure therapie toepassen. Twee veelvoorkomende vormen zijn ‘In vivo desensitisatie’ en ‘systematische desensitisatie’.

In vivo desensitisatie

In vivo desensitisatie is het systematisch ongevoelig maken voor het onderwerp van de angststoornis door middel van directe confrontatie met het onderwerp van de angst. Eerst beeld je je angst in, bijvoorbeeld van een spin. Dan zie je een plaatje van een spin. Daarna zie je een echte spin in een bak en tot slot durf je de spin op je hand te hebben.

Systematische desensitisatie

Systematische desensitisatie is het systematisch ongevoelig maken voor het onderwerp van de angststoornis door middel van het voorstellen/visualiseren van het onderwerp van de angst. Het gaat hier dus om het inbeelden van je angst voor spinnen.

DBS (Deep Brain Stimulation)

DBS (Diepe Hersen Stimulatie) is een voor de psychiatrie nieuwe behandelmethode voor ernstige depressies of bij Obsessieve compulsieve stoornissen (Dwang). Het is een vorm van neuromodulatie waarbij door een neurochirurg een elektrode in een bepaald hersengebied geïmplanteerd wordt. Door een impuls van een elders in het lichaam geplaatste stimulator, wordt er een bepaald deel van de hersen stilgelegd.

Medicatie

In acute gevallen kunnen Bezodiazepine’s (kalmeringsmiddel) de angst en spanning verminderen. Bij sprake van paniekaanvallen of Obsessieve-compulsieve stoornis kunnen SSRI’s (angstremmers) voorgeschreven worden door de huisarts of psychiater. Medicatie bij angst dient voornamelijk ter ondersteuning van de therapie om de angst te onderdrukken.

Van je angstklachten af?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons psychologisch verwijsteam. We kunnen je adviseren over je klacht en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog
Van je angstklachten af?

Blijf niet met je klachten lopen en bel met ons psychologisch verwijsteam. We kunnen je adviseren over je klacht en plannen wanneer gewenst direct een afspraak in bij een psycholoog die bij jou past.

  • Persoonlijk advies
  • Geen wachtlijst
  • Direct een afspraak
Bel: 085-4014720
Zoek een psycholoog