Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Overig      Psyned     

Emotionele verwaarlozing, een minder opvallende vorm van kindermishandeling, gebeurt als ouders niet goed reageren op de gevoelens van hun kinderen. Het verschil met andere vormen van mishandeling is dat het draait om wat ouders níét doen. Het is lastig te herkennen omdat er geen zichtbare sporen zijn Vaak kom je pas op latere leeftijd tot het besef dat je emotioneel verwaarloosd bent. Dit kan een pijnlijke ontdekking zijn. Hoe ga je hiermee om?

Hoe ga je om met emotionele verwaarlozing?

Wat is emotionele verwaarlozing?

Emotionele verwaarlozing is wanneer je niet genoeg aandacht, steun en liefde krijgt van je ouders. Dit gebeurt vaak in de kindertijd. Het kan ontstaan doordat de verzorgers niet emotioneel beschikbaar zijn. Soms gebeurt emotionele verwaarlozing per ongeluk, doordat ouders niet genoeg opletten of niet weten wat hun kind emotioneel nodig heeft. Het kan ook gebeuren als er moeilijke omstandigheden zijn die het voor de ouders lastig maken om genoeg emotionele steun te geven.

Emotionele verwaarlozing is niet hetzelfde als emotionele mishandeling. Als je emotioneel mishandeld bent, werd je vroeger veel uitgescholden en vernederd. Bij emotionele verwaarlozing gaat het om wat je ouders juist niet hebben gedaan. Bijvoorbeeld: je kreeg nooit een complimentje als je een goed cijfer had gehaald, je ouders namen nooit deel aan een (school)activiteit of je behoeftes werden genegeerd. Misschien waren je ouders soms wel ondersteunend en betrokken, maar op andere momenten weer heel afstandelijk en ongeïnteresseerd. Dit kan ook onveilig zijn- je weet niet waar je aan toe bent.

Gevolgen emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing wordt vaak over het hoofd gezien. Je ziet geen duidelijke sporen, zoals bij mishandeling (blauwe plekken bijvoorbeeld). Waardoor het niet altijd opvalt. Het kan zijn dat je het zelf ook niet door hebt, want je weet niet beter. Meestal kom je er jaren later pas achter, wanneer je zelf volwassen bent. Het besef kan komen tijdens gesprekken met vrienden of wanneer je zelf ouder wordt van een kindje.

Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

Plan jouw gratis adviesgesprek

Emotionele verwaarlozing heeft veel negatieve gevolgen. Langzaam verlies je je behoeften en gevoelens uit het oog. Je voelt dat je iets mist, maar je kan je vinger er niet opleggen. Het onder woorden brengen vind je lastig, omdat je een beperkte emotionele woordenschat hebt om je gevoelens te uiten. Daarom ben je heel terughoudend of vermijd je emotionele verbindingen. Daarnaast steef je altijd naar perfectie. Op deze manier zoek je erkenning en goedkeuring van anderen, omdat je dit vroeger miste bij je ouders.

De gevolgen van emotionele verwaarlozing op je mentale gezondheid zijn groot. Je ervaart veel schaamte en onzekerheid. In je hoofd heb je een strenge stem die je hard toespreekt. Dit heeft veel invloed op je zelfbeeld. Je kan last krijgen van angsten of een depressie. In sommige gevallen ervaar je dezelfde klachten als bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Om dit niet te hoeven voelen zet je vaak schadelijke coping mechanismen in. Denk aan roken, veel eten of je misbruikt andere middelen. Je hebt een grotere kans om een verslaving te ontwikkelen.

Leren omgaan met emotionele verwaarlozing

Beseffen dat je emotioneel verwaarloosd bent, kan heel pijnlijk zijn. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om te leren omgaan met het besef dat je emotioneel verwaarloosd bent.

  • Erken je gevoelens. Het is normaal om verschillende emoties te voelen. Denk aan verdriet, woede of verwarring. Misschien lucht het zelfs op zodra je je bewust wordt wat emotionele verwaarlozing is. Nu je weet waar je klachten vandaan komen, kan je gericht aan de slag. Sta jezelf toe deze gevoelens te erkennen en te accepteren.
  • Leer over je emotionele behoeften. Verdiep je in je eigen emotionele behoeften en wat voor invloed deze op je hebben. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf beter snapt. Bewustwording zorgt ervoor dat je beter voor jezelf gaat zorgen.
  • Leer grenzen stellen. Het is belangrijk dat je leert om goed aan te geven wat je wel en niet wilt. Ontdek wat je nodig hebt om je goed te voelen en vertel dat op een duidelijke manier aan anderen.
  • Creëer gezonde routines. Stel gezonde gewoontes op die ervoor zorgen dat jij je weer goed voelt. Denk aan sporten, regelmatig ontspannen, gezond eten en op tijd gaan slapen.
  • Stel realistische verwachtingen. Het kan even duren om sterker te worden na emotionele verwaarlozing in je jeugd. Wees lief voor jezelf en verwacht niet te veel in korte tijd. Gun jezelf de tijd om te herstellen.
  • Neem regelmatig de tijd voor zelfreflectie. Neem af en toe de tijd om te reflecteren. Hierdoor kan je patronen bij jezelf zien, jezelf beter begrijpen en ontdekken wat je nodig hebt.
  • Zoek professionele hulp. Een psycholoog kan je helpen je klachten te begrijpen. Samen onderzoeken jullie wat voor effecten emotionele verwaarlozing op je mentale gezondheid heeft. Aan de hand daarvan krijg je nieuwe handvaten. Ga bijvoorbeeld aan de slag met emotieregulatie en/of bouw je zelfvertrouwen op.

Behandeling emotionele verwaarlozing

De behandeling van emotionele verwaarlozing ziet er voor iedereen anders uit. In de meeste gevallen zetten we cognitieve gedragstherapie (CGT) in. Bij deze therapievorm ga je samen met een psycholoog op zoek naar belemmerende gedachten. Vaak zijn dit negatieve gedachten die je angstig of onzeker maken. Tijdens CGT leer je hoe deze gedachten, opvattingen of aannames je beïnvloeden in je gevoelens en gedrag. Daarna leer je niet-helpende gedachten om te buigen naar helpende gedachten. Dit doe je door de gedachtes uit te dagen en je zet positieve gedachten tegenover de oude overtuiging. Wil je meer weten over de behandeling? Neem gerust contact op met ons verwijsteam. Zij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Plan een gratis adviesgesprek in of bel naar 085-4014720.

Psyned

Psyned


Dit vind je misschien ook interessant

Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie
Narcisme
Gaslighting: zo herken je deze vorm van emotionele manipulatie

Ligt het aan mij? Ben ík nou gek? Als je steeds denkt: ‘Het zal wel aan mij liggen’ en ‘Ben ík nou gek?’ is da...

Lees verder
Pesten en de invloed op je zelfbeeld
Zelfbeeld
Pesten en de invloed op je zelfbeeld

Pesten en je zelfbeeld Als je vroeger bent gepest of nu wordt gepest, is dat ontzettend pijnlijk. Misschien word je buit...

Lees verder
Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional
Team IKO
Tegenslagen, hoe ga je er mee om? 5 tips van een professional

1. Laat het er gewoon even zijn Als topsporter werk je vaak maanden of jaren toe naar één doel. In Aron zijn geval was...

Lees verder
Cognitieve gedragstherapie
Meer over klacht
Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest gebruikte therapievormen in Nederland. Deze vorm van therapie past ...

Lees verder