Soorten depressies
Er zijn meerdere soorten depressies en elke depressie heeft andere kenmerken. De ernst van de depressie kan verschillen (licht, matig, zwaar), maar ook op andere vlakken kunnen depressies van elkaar verschillen.
Snel de juiste hulp
- In ±15 minuten persoonlijk advies.
- Aandacht voor jouw verhaal.
- Gekoppeld aan een psycholoog die past.
Soorten depressies
Er zijn meerdere soorten depressies en elke depressie heeft andere kenmerken. De ernst van de depressie kan verschillen (licht, matig, zwaar), maar ook op andere vlakken kunnen depressies van elkaar verschillen.
Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op: 24 oktober 2024
Snel de juiste hulp
We bespreken graag persoonlijk in ± 15 minuten hoe we jou kunnen helpen aan de hand van jouw verhaal.
Wat is een depressie?
Depressie is een veelvoorkomende psychische aandoening die bijna één op de vier Nederlanders treft. Het is meer dan alleen een slecht humeur; het is een stemmingsstoornis die je lusteloos en somber laat voelen, wat je dagelijks leven sterk beïnvloedt. Als je depressief bent, verlies je interesse in mensen en dingen om je heen. Je hebt weinig energie en voelt je vaak gespannen.
Depressie test: Heb ik een depressie?
Krijg inzicht in je klachten en bijpassend advies.
Lichte, matige of zware depressie
Elke depressie is anders, en daarom kijken behandelaren eerst naar de ernst ervan. Depressies kunnen variëren van licht tot zwaar. Een lichte depressie kan verbeteren, maar ook verergeren. Omgekeerd kan een zware depressie ook lichter worden. Hieronder leggen we kort de verschillende niveaus uit.
Lichte depressie
Als je een korte tijd last hebt van enkele depressieve klachten, spreken we van een lichte depressie. Je voelt je somber, vermoeid en neerslachtig, maar je kan je dagelijkse activiteiten nog uitvoeren. Je geniet minder van dingen waar je vroeger plezier in had. Andere symptomen van een lichte depressie zijn prikkelbaarheid, snel huilen en een afname van je zin om iets te ondernemen.
Matige depressie
Bij een matige depressie verergeren je klachten binnen enkele weken, en je merkt dat het snel slechter met je gaat. Je hebt minder energie en vindt het moeilijker om je dagelijkse taken uit te voeren. Ook je concentratie neemt af en je voelt je somber. Je kan je ook traag en besluiteloos voelen en ervaart mogelijk schuldgevoelens. Het lijkt niet meer te lukken.
Zware depressie
Een zware depressie herken je aan de snelle toename van klachten; ze worden snel erger en je ervaart steeds meer verschillende symptomen. Je dagelijks leven wordt sterk beïnvloed, en het lukt je niet meer om je dagelijkse taken en werkzaamheden uit te voeren. Een zware depressie kan jaren duren. Sommige mensen krijgen een keer in hun leven een depressie, terwijl anderen er vaker mee te maken hebben.
Soorten depressies
Elke depressie kan licht, matig of zwaar zijn, en dat is voor iedereen anders. Over het algemeen worden de volgende soorten depressies onderscheiden in de psychologie:
Manische depressiviteit/ bipolaire stoornis
Als je manisch depressief bent, ook wel een bipolaire stoornis, heb je last van schommelingen in je stemming en energie. Tijdens een manische fase voel je je heel gelukkig en vol energie. Je hebt het idee dat je alles aankunt en gedraagt je soms roekeloos. Vaak merk je niet dat je je anders gedraagt, zelfs als anderen je erop wijzen.
Na zo’n manische fase kan je stemming omslaan naar een depressieve periode. Dan voel je je somber en heb je geen energie om iets te doen. De pieken zijn hoog en de dalen zijn diep. Het verschilt per persoon hoe vaak en hoe ernstig de symptomen optreden.
Chronische depressie
Als je meer dan twee jaar last hebt van hevige depressieve klachten, heb je mogelijk een chronische depressie. Deze vorm van depressie kan lastig te herkennen zijn, omdat de symptomen zo lang aanhouden dat ze vaak als normaal worden ervaren. Daarnaast kan een chronische depressie optreden bij mensen met trauma, persoonlijkheidsstoornissen of langdurige ziekten, die ook veel spanning met zich meebrengen.
Dysthyme stoornis
Als je minimaal twee jaar last hebt van lichte tot milde depressieve klachten, kan er sprake zijn van een dysthyme stoornis. Hierbij lukt het je wel om dagelijkse taken uit te voeren, maar de intensiteit van de klachten zijn minder intens.
Seizoensgebonden depressie
Bij een seizoensgebonden depressie heb je een neerslachtig gevoel tijdens een bepaalde periode van het jaar. Somberheid en vermoeidheid zijn veelgenoemde klachten. De meeste mensen hebben tijdens de donkere en koude dagen in de herfst en winter last van deze klachten. Dit wordt ook wel een winterdepressie genoemd. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met de verandering naar een ander seizoen zoals bijvoorbeeld bij een zomerdepressie. Lees hier hoe je jezelf wapent tegen een seizoensgebonden depressie.
Postpartum depressie
Een postpartum depressie, beter bekend als postnatale depressie, is een depressie die ontstaat na de bevalling. Door hormoonschommelingen is het normaal dat je je een tijdje na de bevalling iets anders voelt dan normaal.
Als je langer dan twee weken last blijft houden van somberheid, prikkelbaarheid, angst en een lusteloos gevoel, heb je mogelijk een postpartum of postnatale depressie. Je kan ook last krijgen van fysieke symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn.
Psychotische depressie
Bij een zware depressie kan je psychotische klachten krijgen. Naast je sombere gevoel hoor of zie je dingen die er niet zijn. Je kan prikkels niet goed filteren, waardoor je de werkelijkheid verliest. Mensen met een psychotische depressie hebben vaak sterke gedachten die passen bij hun sombere stemming passen. Dit kunnen gedachten zijn over de ondergang van de wereld of schuldgevoelens.
PMDD (PME)
PMDD, of Premenstruele Dysfore Stoornis, is een stemmingsstoornis die ontstaat door schommelingen in je hormonen. Je reageert extra sterk op veranderingen in oestrogeen en progesteron. Vooral in de dagen voor je menstruatie, tijdens de luteale fase (van de eisprong tot je menstruatie), merk je dit.
Je kan dan last hebben van eetbuien, stemmingswisselingen, angst, slecht slapen en minder zin in dingen die je normaal leuk vindt. Zodra je ongesteld wordt, verdwijnen de klachten weer. In de tijd dat je last hebt van PMDD kan het lastig zijn om je dagelijkse dingen te doen.
Hulp bij een depressie
Heb je last van depressieve klachten? Loop niet te lang rond met je klachten, want met de juiste behandeling kunnen je klachten verminderen. Het kan best spannend zijn om hulp te vragen, maar je staat er niet alleen voor. Ons verwijsteam staat voor je klaar. Wij luisteren naar jou en helpen je graag met het vinden van de juiste psycholoog. Plan hiervoor een gratis adviesgesprek in.
Deze psychologen helpen je graag bij Depressie
Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.
BiancaBoth
Behandelt:
Eetstoornis, Samengestelde gezinnen problematiek, Agressie, Zingevingsvragen en meer
Talen:
AnneHeesakkers
Behandelt:
Studieproblemen, Werkgerelateerde problematiek, Burn-out, Hechtingsproblematiek en meer
Talen:
SylviaBuschgens
Behandelt:
Negatief zelfbeeld, Burn-out, Zingevingsvragen, Stress- en spanningsklachten en meer
Talen:
KellyFilippopoulou
Behandelt:
Samengestelde gezinnen problematiek, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Premenstrueel syndroom (PMS), Hoogbegaafdheid en meer
Talen:
KimBokking
Behandelt:
Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Chronische vermoeidheid, Intelligentietest, Stress- en spanningsklachten en meer
Talen:
Ryannevan Dooren
Behandelt:
Seksualiteit, Chronische ziekte, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Rouw- en verliesverwerking en meer
Talen:
SandraBauwens
Behandelt:
Depersonalisatie, Angst, Seksuele identiteit, Chronische ziekte en meer
Talen:
IreneBerben
Behandelt:
Prikkelbare darm syndroom (PDS), Samengestelde gezinnen problematiek, Angst, Studieproblemen en meer
Talen:
SusanSchmeetz
Behandelt:
Rouw- en verliesverwerking, Verslaving, Agressie, Hoogbegaafdheid en meer
Talen:
YvetteReijnen
Behandelt:
Relatieproblemen (individueel), Specifieke fobie, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Zingevingsvragen en meer
Talen:
NikiLaan
Behandelt:
Hechtingsproblematiek, Aanpassingsproblematiek, Slaapproblemen, Levensfaseproblematiek en meer
Talen:
Anneriekevan Engelen
Behandelt:
Depressie, Zingevingsvragen, ADHD, Chronische vermoeidheid en meer
Talen:
Paulde Jonge
Behandelt:
Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Faalangst, Somatisch onverklaarbaar lichamelijke klachten (SOLK), Persoonlijkheidsstoornis en meer
Talen:
Juliater Kuile
Behandelt:
Hoogsensitief persoon (HSP), Slaapproblemen, Seksualiteit, Trauma en meer
Talen:
YouTuber Sophie Ousri weet hoe het is om een depressie te hebben
Iedereen kan een depressie krijgen. Dat weet ook Sophie Ousri . Ze vertelt erover in ‘Op de bank met…. Sophie Ousri’.Blogs over depressie
In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.
Hoe voorkom ik een herfstdip?
Help, ik ben overprikkeld. Wat nu?
9 tips om het risico op depressie te verkleinen
10 redenen waarom muziek zo gezond is
Waar wacht je op?
Plan vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek. Wij bellen je op, samen bespreken we in ± 15 minuten je hulpvraag en we koppelen je aan een psycholoog die bij jou past.
Of direct bellen? Bel 085-4014720