Skip to content
Psyned

Soorten depressies

Er zijn meerdere soorten depressies en elke depressie heeft andere kenmerken. De ernst van de depressie kan verschillen (licht, matig, zwaar), maar ook op andere vlakken kunnen depressies van elkaar verschillen.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

 • Erkende psychologen
 • Al 47.242 mensen geholpen
 • Snel en persoonlijk
 • Geen wachtlijst

Soorten depressies

Er zijn meerdere soorten depressies en elke depressie heeft andere kenmerken. De ernst van de depressie kan verschillen (licht, matig, zwaar), maar ook op andere vlakken kunnen depressies van elkaar verschillen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Welke soorten depressies zijn er?

Er zijn verschillende soorten depressies:
 • Manische- ofwel bipolaire depressie
 • Chronische depressie
 • Dysthyme stoornis
 • Seizoensgebonden depressie
 • Postpartum depressie
Elke soort depressie kan licht, matig of zwaar zijn. Dit verschilt per persoon. De ene depressie is dus de ander niet. We onderscheiden een aantal soorten, maar daarnaast verschilt het ook per persoon hoe een depressie tot uiting komt. Over het algemeen onderscheidt men in de psychologie de volgende sub-typen of soorten depressies:

Manisch depressief ofwel bipolaire depressie

Kenmerkend voor een bipolaire stoornis ofwel manische depressiviteit, zijn de emotionele schommelingen. Van enorm opgewekte en energievolle momenten naar hele negatieve en sombere momenten. De pieken zijn hoog en de dalen zijn diep. Het verschilt per persoon hoe vaak en hoe ernstig de symptomen optreden. Verder zijn er twee vormen van een bipolaire stoornis, waarbij symptomen verschillen.

Chronische depressie

Bij een depressie komen verschillende klachten kijken zoals neerslachtige gevoelens en vermoeidheid. Als jouw depressieve klachten langer dan twee jaar duren en heftig aanwezig zijn, heb je mogelijk een chronische depressie. Een chronische depressie is voor jezelf of buitenstaanders soms moeilijk te herkennen omdat de klachten langdurig aanwezig zijn en soms als normaal ervaren worden. Verder kan er bij bijvoorbeeld trauma, persoonlijkheidsstoornissen of andere chronische ziekten, sprake zijn van een chronische depressie, doordat deze klachten langdurig aanwezig zijn en kunnen zorgen voor veel spanning.

Dysthyme stoornis

Als je minimaal 2 jaar last hebt van lichte tot milde depressieve klachten, kan er sprake zijn van een dysthyme stoornis. Je kunt hierbij wel dagelijkse bezigheden en werkzaamheden uitvoeren. De intensiteit van de klachten zijn hierbij namelijk minder intens.

Seizoensgebonden depressie

Bij een seizoensgebonden depressie heb je een neerslachtig gevoel tijdens een bepaalde periode van het jaar. Somberheid en vermoeidheid zijn veelgenoemde klachten. De meeste mensen hebben tijdens de donkere en koude dagen in de herfst en winter last van deze klachten. Dit wordt ook wel een winterdepressie genoemd. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met de verandering naar een ander seizoen zoals bijvoorbeeld bij een zomerdepressie. Lees hier hoe je jezelf wapent tegen een seizoensgebonden depressie.

Postpartum depressie

Een postpartum depressie, beter bekend als postnatale depressie, is een depressie die ontstaat na de bevalling. Door hormoonschommelingen is het normaal dat je je een tijdje na de bevalling iets anders voelt dan normaal. Als je langer dan twee weken last blijft houden van somberheid, prikkelbaarheid, angst en een lusteloos gevoel, heb je mogelijk een postpartum of postnatale depressie. Je kunt ook last krijgen van fysieke symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn.

Lichte, matige of zware depressie?

De ernst en duur van een depressie kan per persoon erg verschillen. Qua ernst maken we onderscheid tussen drie soorten depressies: een lichte, matige en zware depressie. De ernst van een depressie kan naarmate de tijd vordert veranderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je eerst lichte klachten hebt, maar na een tijdje heftigere klachten ervaart.

Lichte depressie

Je hebt mogelijk een lichte depressie als je een aantal depressieve klachten voor een korte periode hebt. Met een lichte depressie voel je je somber, vermoeid en/of neerslachtig, maar kan je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden nog wel uitvoeren. Met een lichte depressie geniet je minder van activiteiten waar je voorheen meer plezier in had. Andere symptomen van een lichte depressie zijn:
 • Prikkelbaarheid
 • Snel huilen
 • Minder zin om iets te ondernemen

Matige depressie

Tijdens een matige depressie nemen de depressieve klachten in een aantal weken snel toe en merk je dat het snel slechter met je gaat. Tijdens een matige depressie heb je meer moeite om je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden uit te voeren. Je hebt minder energie, problemen met concentratie en een erg somber gevoel. Het lukt je niet meer.

Zware depressie

Herkenbaar aan een zware depressie is het snel toenemende aantal klachten; de klachten worden snel erger en je hebt last van veel verschillende klachten. Een zware depressie heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Het lukt je niet meer dagelijkse activiteiten en werkzaamheden uit te voeren. Een zware depressie kan jaren duren. Sommige mensen raken één keer in hun leven depressief, anderen krijgen vaker te maken met depressies.

Hulp bij een depressie?

Denk jij last te hebben van een depressie? Blijf niet met je klachten rondlopen. Het kan lastig zijn om hulp te vragen, maar je hoeft er niet alleen voor te staan. Leg jouw vragen en zorgen aan ons voor. Wij luisteren naar jou en helpen je graag. Bel ons op 085 - 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Meer informatie over depressie

Meer lezen over depressie? Je vindt meer betrouwbare informatie op: Thuisarts, GGZ standaarden en Trimbos.

Deze psychologen helpen je graag bij Depressie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned