Skip to content
Psyned

Somberheid 

Somberheid en verdriet horen bij het leven. Je voelt je zwaar en je hebt weinig energie. Niks lijkt je op te vrolijken. Na een tijd lijkt het gevoel weg te slijten en soms komt het in vlagen terug. Dit is normaal. Je sombere gevoelens kunnen ook blijven hangen en omslaan naar een depressie. Heb je vaak last van somberheid? 

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Somberheid 

Somberheid en verdriet horen bij het leven. Je voelt je zwaar en je hebt weinig energie. Niks lijkt je op te vrolijken. Na een tijd lijkt het gevoel weg te slijten en soms komt het in vlagen terug. Dit is normaal. Je sombere gevoelens kunnen ook blijven hangen en omslaan naar een depressie. Heb je vaak last van somberheid? 

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is somberheid? 

Somberheid is een neerslachtig gevoel vanbinnen dat je energie wegneemt en je stemming omlaaghaalt. Het komt vaak voor na een nare gebeurtenis of als al je zorgen zich opstapelen. Bijvoorbeeld bij het verlies van een dierbare. In het begin kan somberheid zwaar voelen, maar na verloop van tijd wordt het minder en kan je zelfs weer plezier ervaren. Soms keert het verdriet weer terug, maar meestal is dat van korte duur. In sommige gevallen kan somberheid overgaan in een depressie. 

Verschil tussen depressief en somber 

Als je sombere gevoelens hebt, betekent dat niet gelijk dat je depressief bent. Er is een verschil. Als je somber bent, duurt dat meestal een paar dagen of een korte periode, en het heeft vaak een duidelijke reden, zoals relatieproblemen of iemand verliezen. Daardoor zit je even niet lekker in je vel. Bij een depressie zit dit anders, dan blijft het sombere gevoel langer dan twee weken hangen. Als je een depressie hebt, kan je niet meer genieten van wat je normaal leuk vindt. Het verschil tussen somberheid en depressie is soms lastig te zien, maar het draait vooral om hoe lang en hoe sterk die neerslachtige gevoelens zijn. 

Symptomen somberheid 

Het kan lastig zijn om somberheid en depressieve klachten uit elkaar te houden. Toch kan je somberheid herkennen door een aantal tekenen. Je hebt dan last van: 

  • een neerslachtig en verdrietig gevoel; 
  • negatieve gedachten; 
  • piekeren
  • minder plezier in dingen; 
  • moeite met concentreren; 
  • prikkelbaar; 
  • minder zin in eten; 
  • weinig energie; 
  • vage klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn. 

Het is belangrijk dat je somberheid vroeg herkent. Zo kan je op tijd hulp inschakelen waardoor de klachten niet erger worden. 

Oorzaak somberheid 

In tegenstelling tot een depressie is er bij somberheid (bijna) altijd een duidelijk aanwijsbare reden. Je stemming kan om verschillende redenen neerslachtig worden. Bijvoorbeeld als je je baan verliest, door prestatiedruk of als je relatie gaat uit. Of je bent een langere tijd ziek. Als je je veel zorgen maakt en vaak piekert, kan je stemming minder worden. Het is heel normaal om je af en toe wat minder vrolijk te voelen. Dit kan komen door schommelingen in je hormoonhuishouden, door bepaalde medicijnen of alcohol. Je kan ook een verstoring hebben in je neurotransmitters. Dit zijn kleine boodschappers in je brein die informatie doorgeven tussen je zenuwcellen. Soms horen sombere gevoelens ook bij bepaalde psychische problemen, zoals angst, persoonlijkheidsproblemen of PTSS. 

Wat te doen bij somberheid 

Somber zijn is geen fijn gevoel. Gelukkig kan je zelf een aantal dingen doen om je stemming een stuk lichter te maken. Hier hebben we een aantal tips op een rij gezet die je kunnen helpen om je minder somber te voelen. 

  • Erken dat je je somber voelt. Dit is een belangrijke eerste stap naar het omgaan met je gevoelens en kan je stappen nemen om je situatie te verbeteren. 
  • Praat erover met anderen. Als je somber bent, heb je misschien de neiging om jezelf terug te trekken. Misschien omdat je minder zin hebt in andere mensen of omdat je je schaamt voor je sombere gevoelens. Je hoeft de zwaarte niet zelf te dragen. Lucht je hart bij een vriend(in) of familielid. Zij kunnen je steun bieden en/of afleiden. 
  • Zorg voor een ritme. Het is belangrijk dat je rust en regelmaat hebt in je leven. Plan daarom genoeg rustmomenten in, ga op vaste tijden naar bed, sta om dezelfde tijd op en eet op vaste momenten. Hierdoor krijg je meer grip op je somberheid. 
  • Blijf in beweging. Beweging zorgt ervoor dat bepaalde stofjes zoals serotonine, endorfine en dopamine toenemen. Deze stofjes geven je een gelukkig gevoel. Dus ga een stukje wandelen of fietsen.  
  • Blijf dingen doen die je leuk vindt. Door de somberheid heb je weinig energie en zin om dingen te ondernemen. Toch is het belangrijk dat je dingen blijft doen. Door actief te blijven kan je afleiding vinden van negatieve gedachten en gevoelens. 
  • Wees voorzichtig met ongezonde gewoonten. Het kan verleidelijk zijn om je gevoelens even niet te hoeven voelen door je te verdoven met alcohol of drugs. Dit verandert je stemming tijdelijk, maar zodra het uitgewerkt is, voel je je weer of zelfs meer somber. Het is geen langdurige oplossing. Als je een lange tijd veel drinkt of een ander middel gebruikt, kan je er bovendien verslaafd aan raken. Dit heeft weer andere negatieve gevolgen. 

Hulp bij somberheid 

Lukt het je niet om uit je somberheid te komen? Gelukkig is het vaak goed te behandelen. Tijdens een behandeling tegen somberheid biedt een psycholoog een luisterend oor. Samen onderzoeken jullie de oorzaak van je sombere gevoelens en gedachten. Hoe de behandeling er precies uitziet, hangt af van je klachten. Onze psychologen stellen een op maat gemaakt behandelplan op. Hier nemen ze je klachten, achtergrond, doelen, wensen en behoeften in mee. Zo krijg je een persoonlijke behandeling. Met als doel dat je je snel weer lekker in je vel zit. Wil je meer weten over een behandeling voor somberheid? Neem contact op met ons verwijsteam. Zij beantwoorden al je vragen en vertellen je hier graag meer over. Bel 085 – 4014 720  of plan een gratis adviesgesprek

Deze psychologen helpen je graag bij Depressie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Blogs over depressie

In de Psyned blog delen we handige tips, adviezen en inzichten over mentale gezondheid.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned