Skip to content
Psyned

Help, ik ben overprikkeld. Wat nu?

Via je zintuigen krijg je de hele dag stukjes informatie binnen. Die stukjes informatie noemen we prikkels. Onze hersenen verwerken per dag gemiddeld 120.000 prikkels, terwijl mensen rond het jaar 1800 dat in een heel jaar te verwerken kregen. Ons brein raakt dus nog wel eens overbelast met alle informatie die we vandaag de dag binnenkrijgen. Als het je hersenen niet lukt om al die prikkels te filteren en verwerken, raak je overprikkeld. Je hoofd voelt letterlijk ‘vol’.

In deze moderne maatschappij is iedereen wel eens overprikkeld, maar overprikkeling gebeurt vaker bij mensen met hersenletsel, AD(H)D, autisme en bij hoogsensitieve mensen (HSP’s). De een ervaart een teveel aan prikkels in een drukke winkelstraat vol mensen, geuren en geluiden. De ander vindt zelfs Lowlands niet te druk. Bovendien verschilt het per persoon welke prikkels je beter kan verdragen. En ook het moment dát het je teveel wordt, is verschillend. Vaak bouwt overprikkeling zich op in een drukkere periode en soms kan je gewoon net even wat minder hebben.

3 soorten overprikkeling

We onderscheiden drie soorten overprikkeling:

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij jou past

 • Gekwalificeerde psychologen
 • Al 47.242 mensen geholpen
 • Snel en persoonlijk
 • Geen wachtlijst

Zintuiglijke overprikkeling

  Je verwerkt de informatie die via de zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) binnenkomt niet snel genoeg. Denk aan het niet kunnen verstaan van je gesprekspartner in een druk café of het drukke verkeer dat je niet meer kan overzien.

  Emotionele overprikkeling

  Je hebt moeite om je emoties te reguleren. Je wordt bijvoorbeeld sneller boos, emoties komen harder binnen, je pikt emoties van anderen op en je wordt overvallen door intense huilbuien.

  Cognitieve overprikkeling

  Je brein kan alle informatie niet meer aan. Dit kan informatie zijn die iemand je vertelt of dingen die je moet onthouden, maar dit kunnen ook je eigen gedachten en gevoelens zijn.

  Signalen van overprikkeling

  Door overprikkeling kan je last krijgen van fysieke, emotionele en mentale klachten. Lichamelijke signalen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, een verhoogde hartslag, spierspanning, vermoeidheid, slaapproblemen, oorsuizen, concentratieproblemen en moeilijker uit je woorden komen. Je kan je emoties minder goed de baas; je bent prikkelbaar, voelt je emotioneel uitgeput en moet sneller huilen. Het kan dat je je een beetje somber en lusteloos voelt, waardoor je je terugtrekt. Terwijl ontspannen niet goed lukt omdat je onrustig bent. Dat maakt herstellen soms zo lastig. Toch is snel ingrijpen bij overprikkeling belangrijk, omdat je brein overbelast raakt, en dat geeft stress. Hoe langer je overprikkeld bent, hoe erger de klachten kunnen worden. Je kan bijvoorbeeld slaapproblemen ontwikkelen of in een burn-out terechtkomen.

  Wat te doen bij overprikkeling? 5 tips

  In de basis is het advies natuurlijk: zorg goed voor jezelf. Als je te weinig hebt gegeten of geslapen, ziek bent, of veel stress hebt, ben je vaak gevoeliger voor prikkels. Als je überhaupt gevoelig bent, is het extra belangrijk om te weten waar je behoefte aan hebt en daarnaar te luisteren. We geven je 5 tips voor als je overprikkeld bent.

  1. Zoek de rust op

  Neem een moment voor jezelf. Ga naar een rustige plek en check bij jezelf in hoe het met je gaat en wat je zou kunnen helpen. Al is het ‘even op de wc’. Probeer te achterhalen van welk type overprikkeling je last hebt. Is er een zintuig ‘overwerkt’? Krijg je emotioneel veel te verwerken? Of maak je jezelf gek met een eindeloze stroom aan negatieve gedachten? Bij fel licht zet je een zonnebril op. Hoor je teveel geluiden, dan kunnen oordopjes helpen. Maar wil je jezelf afleiden van je gedachten, dan kan jezelf focussen op zintuiglijke prikkels juist helpen: bewust in het hier en nu zijn, ook wel mindfulness. De natuur is zo’n rustige plek; wandelen helpt om alle informatie in je hoofd op een rijtje te zetten.

  2. Focus op je ademhaling

  Door overprikkeling kan je last krijgen van stress. Je lichaam spant zich aan, je ademhaling en hartslag gaan sneller… Zaak om je lichaam te laten weten dat je veilig bent. Adem rustig in door je neus en adem diep uit door je mond. Hoe langer je uitademing, hoe rustiger je wordt.

  3. Schrijf je hoofd leeg

  Schrijf op wat er in je omgaat. Wat heb je meegemaakt? Hoe voelt het? Als je je gedachten en emoties opschrijft, voelt je hoofd daarna vaak leger. Het schrijven kan ook helpen om te achterhalen in welke situaties je overprikkeld raakt. Zo kan je je daar in het vervolg beter op voorbereiden.

  4. Agendamanagement

  Neem genoeg tijd voor jezelf, om op te laden. Je hebt langere tijd rust nodig. Het is dus belangrijk om jezelf vrije tijd te gunnen, vaker ‘nee’ te zeggen en die agenda wat leger te maken.

  5. Dans en zing mee op je favoriete nummer

  Muziek kan je helpen ontspannen of juist om stoom af te blazen. Dans en zing lekker mee, het maakt niet uit wat anderen ervan vinden. Doe eens gek en laat je gaan! Je zal je er echt beter door gaan voelen.

  Als je langere tijd overprikkeld bent en deze tips niet genoeg doen om tot rust te komen en je beter te voelen, is er meer nodig. Met een psycholoog kan je op zoek gaan naar de oorzaken van jouw overprikkeling en een plan maken om overprikkeling in de toekomst eerder te herkennen of zelfs te voorkomen. Wil je gratis advies over jouw situatie? Ons psychologisch verwijsteam denkt met je mee en kan je direct koppelen aan de juiste hulp. Plan een adviesgesprek of bel 085 – 4014 720.

  Wist je dat je via Psyned direct met een psycholoog kan praten, zonder wachtlijst?

  Dit vind je misschien interessant

  ADHD

  Meer over klacht

  ADHD

  Lees meer informatie over ADHD

  Autisme

  Meer over klacht

  Autisme

  Lees meer informatie over Autisme

  Burnout

  Meer over klacht

  Burnout

  Lees meer informatie over Burnout

  Chronische vermoeidheid

  Meer over klacht

  Chronische vermoeidheid

  Lees meer informatie over Chronische vermoeidheid

  Depressie

  Meer over klacht

  Depressie

  Lees meer informatie over Depressie

  Hoogsensitiviteit

  Meer over klacht

  Hoogsensitiviteit

  Lees meer informatie over Hoogsensitiviteit

  Stress

  Meer over klacht

  Stress

  Lees meer informatie over Stress

  Zelftesten

  Doe de test!

  Test jezelf

  Ervaar je psychische klachten?

  Waar wacht je op?

  Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

  Psyned