Skip to content
Psyned

Zomerdepressie

Zomer: de periode van zon, vakantie en festivals, maar niet iedereen wordt hier blij van. Mensen met een zomerdepressie voelen zich juist slecht tijdens dit seizoen. Ongeveer 0,1 % van de Nederlanders krijgt hiermee te maken. Dat voor veel mensen de zomer juist een fijne periode is, maakt het hebben van een zomerdepressie nog moeilijker. Je krijgt het gevoel dat je blij moet zijn.

Wij kunnen je helpen

Direct de juiste hulp van een psycholoog die bij je past

  • Erkende psychologen
  • Al 47.242 mensen geholpen
  • Snel en persoonlijk
  • Geen wachtlijst

Zomerdepressie

Zomer: de periode van zon, vakantie en festivals, maar niet iedereen wordt hier blij van. Mensen met een zomerdepressie voelen zich juist slecht tijdens dit seizoen. Ongeveer 0,1 % van de Nederlanders krijgt hiermee te maken. Dat voor veel mensen de zomer juist een fijne periode is, maakt het hebben van een zomerdepressie nog moeilijker. Je krijgt het gevoel dat je blij moet zijn.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op:

Wat is een zomerdepressie?

Zomerdepressie is een vorm van seizoensgebonden depressie. Bij een seizoensgebonden depressie is je stemming, ieder jaar, tijdens een bepaald seizoen ontregeld. Dit komt vaak voor in de herfst en winter, als de dagen korter worden. Veel mensen hebben hier bijvoorbeeld last van tijdens 'de donkere dagen' rond kerst. Er zijn dus ook mensen die dit juist in de zomer ervaren. Je hebt bijvoorbeeld last van het felle licht, het voelt alsof het door je heen snijdt. Mensen die al depressief waren, kunnen in de zomer hier nog meer last van hebben. In de zomer zijn veel mensen juist vrolijk en gaan naar buiten om dingen te ondernemen. Jij deelt dat niet met hen en dat kan lastig en confronterend zijn.

Symptomen zomerdepressie

Bij een zomerdepressie kun je dezelfde symptomen ervaren als bij andere soorten depressies, denk aan: somberheid, slaapproblemen, veel of weinig eetlust. Daarnaast komt bij een zomerdepressie een gevoeligheid voor licht en een gevoel van leegte vaak voor.

Oorzaak zomerdepressie

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van een zomerdepressie:

Sociale druk

In de zomer voelen veel mensen zich juist goed en zijn er veel activiteiten. Mensen gaan er op uit en komen samen. Als je somber bent zie je het contrast tussen jou en anderen groter worden. Dit kan het gevoel van eenzaamheid versterken.

Slecht slapen

Door het warme weer kan het zijn dat je slecht(er) of minder slaapt. Slecht slapen veroorzaakt verschillende klachten, zoals somberheid en kan bijdragen aan het ontwikkelen van een zomerdepressie.

Gevoeligheid voor licht

Niet iedereen wordt blij van de zon. Hoor jij ook bij die groep? Dan ben jij waarschijnlijk gevoeliger voor licht en ga je niet graag naar buiten als de zon schijnt. Daarnaast kan je dag- en nachtritme ontregeld worden door het vele licht. Als je opstaat is het licht en als je naar bed gaat is het nog steeds licht. Door de grote hoeveelheid licht maakt je lichaam minder melatonine aan en dit kan invloed hebben op je slaapritme en stemming.

Laag zelfbeeld

Zomer is ook de periode van bikini's, zwembroeken, T-shirts en korte broeken. Als je al een laag zelfbeeld hebt kan het zien van mensen die er, volgens jou, wel goed uitzien in die kleren confronterend zijn. Dit kan je stemming beïnvloeden en bijdragen aan het ontwikkelen van een dip of zelfs depressie.

5 Tips tegen zomerdepressie

Hieronder zijn 5 tips verzameld die jou helpen als je een zomerdepressie hebt.

Kom in beweging

Bewegen heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Doe daarom iedere dag een fysieke activiteit. Denk bijvoorbeeld aan een half uur wandelen, een rondje fietsen, baantjes trekken in het zwembad of yoga. Zoek uit welke activiteit bij jou past.

Neem je somberheid serieus

Neem je klachten serieus. Jij kent jezelf het beste en weet dus ook wat er bij jou speelt. Blijf niet met klachten rondlopen als je merkt dat je er alleen niet uitkomt.

Waar voel jij je goed bij?

Voel jij je niet goed en word je juist niet blij van de zomer? Dat mag ook. Je hoeft niet blij te worden van de zomer. Laat het ook niet als een verplichting voelen om erop uit trekken. Laat je gevoel niet beïnvloeden door wat anderen doen, maar doe waar jij je goed bij voelt.

Praat over je gevoelens

Praten lucht op. Neem iemand in vertrouwen en vertel hoe jij je voelt. Misschien kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing. Helpt praten met een naaste niet genoeg? Een psycholoog kan jou ook een luisterend oor bieden en samen met jou op zoek gaan naar wat jij nodig hebt om je beter te voelen.

Doe ontspannende activiteiten

Waar word je normaal gesproken blij van? Probeer die activiteiten op te blijven zoeken. Het kan verleidelijk zijn om in bed te blijven liggen, maar op de lange termijn ga jij je hierdoor alleen maar slechter voelen.

Behandeling zomerdepressie

Gelukkig is een zomerdepressie, net als andere vormen van depressie, goed te behandelen. Blijf daarom niet alleen met je klachten lopen, maar vraag om hulp. Wij helpen je graag. Lees hier hoe wij een depressie behandelen. Heb jij vragen of zorgen, bel ons dan op 085 - 4014 720 of plan hier je gratis adviesgesprek.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron gebruikt:

Deze psychologen helpen je graag bij Depressie

Bekijk hun profiel en plan je gratis adviesgesprek in.

Waar wacht je op?

Bel van maandag tot en met vrijdag (08.30-17.00 uur) naar 085-4014720 of plan hieronder je adviesgesprek in.

Psyned